Directorul Anim’est: „Vrem să arătăm că animaţia nu înseamnă doar Disney, Pixar şi Tom şi Jerry”
https://www.ziarulmetropolis.ro/directorul-animest-vrem-sa-aratam-ca-animatia-nu-inseamna-doar-disney-pixar-si-tom-si-jerry/

„Filmul de animaţie transmite emoţie şi culoare pentru toate categoriile de public”, spune Mihai Mitrică, directorul Anim’est, într-un interviu despre cea de-a doua ediţie de la Braşov a festivalului (25-28 iunie).

Un articol de Ionuţ Mareş|24 iunie 2015

Ionuț Mareș: Sunteţi la al doilea an consecutiv la Braşov. Cum a ajuns Braşovul o extensie a festivalului de la Bucureşti?

Mihai Mitrică: În primul rând, este un oraş cu mult potenţial cultural şi mai ales turistic. Vrem ca anim’est Braşov să fie încă de la a doua ediţie o bornă culturală a oraşului. Un motiv în plus să vizitezi Braşovul în perioada anim’est-ului.

Două spaţii – Piaţa Sfatului şi Centrul Cultural Reduta. Patru zile de proiecţii (25-28 iunie) cu filme de animaţie pentru toate gusturile. La ce să se aştepte publicul din Braşov?

Vom proiecta aproape 100 de filme de scurt şi lungmetraj care vor încânta publicul braşovean. Sper ca prin proiecţiile din Piaţa Sfatului să atragem un public nou care să descopere că animaţia nu înseamnă doar Disney şi nu este doar pentru copii.

Poveştile pe care le vom prezenta sunt foarte diverse şi induc spectatorului emoţii puternice. Există nouă evenimente speciale, cele două nopţi Creepy şi Trippy, unde mulţi vor trece dincolo de limitele filmului de animaţie.

Copiilor le-am rezervat multe surprize prin secţiunea noastră specială MINIMEST, unde vor face primii paşi în animaţie prin atelierele pe care le organizăm şi filmele de scurtmetraj alese special pentru ei.

După ce criterii aţi făcut selecţia pe care o duceţi la Braşov?

Am încercat să îmbinăm filmele de public cu filmele ce au avut mare succes la Bucureşti la ediţia din 2014, dar avem şi proiecţii inedite cum ar fi „Les Triplettes de Belleville” şi „Shaun the Sheep”, pe care vor le vom prezenta special pentru publicul din Braşov.

Cum a fost prima ediţie de anul trecut? Care e publicul vostru din Braşov?

Anul trecut am încercat să înţelegem ce vrea publicul din Braşov şi sperăm ca anul acesta numărul spectatorilor să se dubleze. Publicul din Braşov este alcătuit din copii, tineri, studenţi şi cinefili, precum şi mulţi oameni curioşi să vadă ce înseamnă un festival de film de animaţie. De asemenea, cum ziceam mai sus, turiştii ocupă un loc special în rândul audienţei anim’est în Braşov.

De unde nevoia de a scoate Anim’est-ul din Bucureşti, de a extinde festivalul, de a-l face (şi) itinerant (de câţiva ani mergeţi şi la Chişinău)?

Anim’est a crescut aşa de repede încât a plecat singur la plimbare încă de la a doua ediţie din 2007, când pentru prima dată am avut retrospective la Cluj, Iaşi etc. În cazul Braşovului şi al Chişinăului este altceva, pentru că, având ajutorul primăriei şi, deci, un buget separat, putem organiza un mic festival de sine stătător, inclusiv cu evenimente speciale, ceea ce nu se întâmpla în cadrul retrospectivelor.

Unul dintre scopurile noastre este să arătăm că animaţia nu înseamnă doar Disney, Pixar şi Tom şi Jerry, ci că filmul de animaţie este atât de complex, transmite atâta emoţie şi culoare pentru toate categoriile de public, nu numai pentru copii.

În ce măsură gustul pentru animaţia de calitate se cultivă?

În aceeaşi măsură în care gustul pentru filmul de calitate se cultivă.

Programul Anim’est Braşov

JOI 25 IUNIE

Piața Sfatului
21:30 JACQUES ȘI MECANICA INIMII / JACQUES ET LA MÉCANIQUE DU COEUR (15+)
Regia: Mathias Malzieu, Stéphane Berla

VINERI 26 IUNIE

Centrul Cultural Reduta
12:00 Program de scurtmetraje MINIMEST 1 (6+)
14.00 Minuscule (6+)
Regia: Thomas Szabo, Hélène Giraud
16.00 Best of Anim’est 1 (10+)
18:00 Manieggs – Răzbunarea oului tare / Manieggs – Revenge of the Hard Egg (15+)
Regia: Zoltán Miklósy
20:00 Boxtroli / The Boxtrolls (15+)
Regia: Anthony Stacchi, Graham Annable (Studioul Laika)
24:00 CREEPY ANIMATION NIGHT (18+)

Piața Sfatului
21:00 Warm-up video clips
22:00 MIELUL SHAWN / SHAWN THE SHEEP (6+)
Regia: Mark Burton, Richard Starzak (Studioul Aardman)

SÂMBĂTĂ 27 IUNIE

Centrul Cultural Reduta
12:00 Program de scurtmetraje MINIMEST 2 (6+)
14:00 Mielul Shaun / Shaun the Sheep (6+)
Regia: Mark Burton, Richard Starzak (Studioul Aardman)
16:00 Best of Anim’est 2 (10+)
19:00 Se-nalță vântul / The Wind Rises (15+)
Regia: Hayao Miyazaki
23:30 TRIPPY ANIMATION NIGHT (+18)

Piața Sfatului
21:00 Warm-up video clips
22:00 TRIPLETELE DIN BELLEVILLE / LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE (10+)
Regia: Sylvain Chomet

DUMINICĂ 28 IUNIE

Centrul Cultural Reduta
12:00 Program de scurtmetraje MINIMEST 3 (6+)
14:00 Mama mea este în America și l-a întâlnit pe Buffalo Bill / Ma maman est en Amérique, elle a rencontré Buffalo Bill / (6+)
Regia: Marc Boréal, Thibaut Chatel
16:00 Romanian Re:Animation (14+)
18:00 Cheatin’ / Amanții electrici / (15+)
Regia: Bill Plympton
20:00 Lisa Limone și Maroc Orange: O idilă furtunoasă / Lisa Limone & Maroc Orange: A Rapid Love Story / (9+)
Regia: Mait Laas

Piața Sfatului
21:00 Warm-up video clips
22:00 MINUSCULE (6+)
Regia: Thomas Szabo, Hélène Giraud

INFO

Accesul este liber la proiecţiile din Piaţa Sfatului. Preţul unui bilet general la proiecţiile de la Centrul Cultural Reduta este de 5 lei. Accesul este liber pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari la toate proiecţiile, cu excepţia evenimentelor nocturne.

Bilet Creepy Animation Night: 15 lei
Bilet Trippy Animation Night: 10 lei

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.