Dirijorul Tiberiu Soare spune „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 6 decembrie, la Teatrul Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/dirijorul-tiberiu-soare-spune-vorbe-despre-muzica-si-muzicieni-pe-6-decembrie-la-teatrul-odeon/

Dirijorul Tiberiu Soare va susţine o conferinţă interactivă din seria „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, sâmbătă, de la ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului Odeon din Bucureşti, în care va vorbi despre ce înseamnă barocul în muzică.

Un articol de Liliana Matei|1 decembrie 2014

„Muzica barocă este încercarea de a spune totul, lăsând totuşi ceva nerostit”, spune dirijorul Tiberiu Soare. Tema conferinţei pe care o va susţine acesta sâmbătă seară la Teatrul Odeon este „Barocul în muzică: dantelă şi oţel”. Astfel, publicul va putea asculta poveşti alături de Tiberiu Soare despre o muzică plină de forţă, graţie şi candoare, o împletire de dantelă şi oţel, în care eleganţa este regula de exprimare.

Dirijorul îşi va introduce audienţa în Europa anilor 1600 – 1750, între renaştere şi clasicism, la momentul în care ia naştere o muzică flamboaiantă, numită peiorativ barocă. Este o epocă efervescentă, în care se dezvoltă noi tehnici de interpretare instrumentală şi apar modificări în notaţia muzicală. Ansamblurile instrumentale se diversifică.

Multe nume importante din istoria muzicii clasice provin din această perioadă: Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Alessandro Scarlatti, Domenico Scarlatti, Georg Philipp Telemann, Arcangelo Corelli, Tomaso Albinoni, Claudio Monteverdi, Jean-Philippe Rameau, Johann Pachelbel şi Henry Purcell.

Denumirea sa provine de la cuvântul portughez „barroco”. Acesta s-ar putea traduce prin „perlă deformată”. Asimetria este cea care dă farmecul acestor bijuterii sonore, iar tot ce înseamnă ornamentare muzicală începe să strălucească.

În discuţiile sale cu publicul, Tiberiu Soare se va opri în special asupra a trei mari compozitori. Cu ajutorul imaginilor şi a fragmentelor muzicale, publicul va descoperi muzica fluidă şi extrem de descriptivă compusă de Antonio Vivaldi, compoziţiile lui Georg Friedrich Händel, în care gloria şi nostalgia se contopesc, şi muzica lui Johann Sebastian Bach, cheia de boltă a muzicii baroce.

În cadrul evenimentului publicul se va putea bucura de un moment muzical live, susţinut de muzicianul Florin Mitrea, violoncelist solist al Orchestrei Naţionale Radio.

Proiectul „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni” se va derula în mai multe episoade, de-a lungul cărora publicul va călători într-un bogat univers muzical şi se va delecta cu poveştile unor mari muzicieni. Acesta este al doilea eveniment desfăşurat, precedat de W.A. Mozart și „Alchimia sunetelor”, şi urmat de o nouă întâlnire, dedicată lui Ludwig van Beethoven.

Biletele la acest eveniment pot fi cumpărate la preţul de 31,80 lei.

01
/04
/15

Dedicată celebrării carierei artistice a basului Mihnea Lamatic, solist al Operei Naţionale Bucureşti, Gala Aniversară Mihnea Lamatic aduce în prim-plan cele mai importante roluri de operă şi operetă pe care artistul le-a interpretat pe parcursul carierei sale. Evenimentul are loc sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 19.00, la Opera Națională București.

30
/03
/15

Primăria Sectorului 3 organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat omului de cultură Florian Pittiș, cel care a fost un “one man show”, un “uomo universale” al României. Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiș va avea loc pe 18 aprilie, începând cu ora 17.00, în Parcul Titan. Accesul publicului este liber.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.

23
/03
/15

Vineri, 27 martie (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment special de talie internaţională! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor şi online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

17
/03
/15

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de martie decât partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primăverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veţi avea bucuria întâlnirii cu această lucrare inedită interpretată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

14
/03
/15

Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentați pianişti ai lumii, care vine în România pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert marca Jazz Night Out.

13
/03
/15

Urmăresc cu același interes ca întotdeauna actualitatea discografică internațională ce rezervă în ultima perioadă surprize dintre cele mai frumoase, așa cum sunt aparițiile a două albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: “Cinci contratenori” care va fi lansat în 16 martie și “Journey East” lansat în 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic. Sunt două discuri legate, într-un fel de România. Neașteptat, nu?