Discotecă balcanică la The Ark, cea de-a doua scenă Balkanik Festival, ediția a 5-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/discoteca-balcanica-la-the-ark-cea-de-a-doua-scena-balkanik-festival-editia-a-5-a/

Balkanik Festival a pregătit anul acesta, între 11 şi 13 septembrie, o ediţie aniversară memorabilă. Festivalul, care împlineşte 5 ani, îşi prelungeşte programul până târziu în noapte şi inaugurează cea de-a doua scenă la The Ark (str. Uranus, 150), spaţiu care va găzdui un concept nou de petreceri balcanice.

Un articol de Liliana Matei|26 august 2015

Încă din 2011, fiecare început de septembrie a trezit la viață Grădina Uranus de lângă Piața de Flori “George Coșbuc” (cartierul Rahova) din capitală şi a invitat publicul să ia parte la o selecţie unică de proiecte muzicale tematice care sărbătoresc diversitatea și spontaneitatea balcanicilor, înscriind Balkanik Festival în tradiţia evenimentelor culturale importante din agenda bucureşteană.

În ton cu spiritul festiv al aniversării, festivalul inaugurează cea de-a doua scenă la The Ark, unde va găzdui două nopți de discotecă balcanică, pe 11 și 12 septembrie.

Vineri. Live set Kottarashky & The Rain Dogs, voodoo psihedelic din Bulgaria

Vineri, 11 septembrie, la ora 23h30, distracția se mută sub lumini de neon în incinta The Ark, unde vor concerta Kottarashky & The Rain Dogs (Bulgaria). Trupa fondată de Nikola Gruev este, de câteva ediții, una dintre favoritele publicului și revine anul acesta pe scena Balkanik5 cu surprize de pe noul album. Kottarashky & The Rain Dogs au înregistrat 11 piese noi care ne poartă într-un univers cu totul nou de Balkan funk și Blues. Piesele noi păstrează sunetul unic al înregistrărilor culese de Nikola în satele bulgărești, dar reușesc să scoată în evidență improvizațiile de clarinet și combinațiile de loop-uri tribal și drum & bass.

Petrecerea continuă, de la ora 01.00 până în zori, cu un dj set pregătit de DJ Click (Paris, Franța). Cunoscut pentru complicitatea sa în cele mai efervescente proiecte muzicale, cum este și întâlnirea sa cu Rona Hartner și cultura țiganilor, Dj Click reușește să-și poarte publicul într-un tur al sunetelor lumii rurale și urbane prin al său stil worldtronica. Muzica lui nu are nevoie de viză!

Sâmbătă, noaptea psihedelică: Ion din Dorobanți (Raze de Soare), vocoder, sintetizatoare și proto-manele

Sunetele Orientului vin la The Ark, sâmbătă, 12 septembrie, de la 23.30, cu un live set al trupei Cumbus Cemaat din Istanbul. Muzica lor s-a născut la malul Bosforului din cântece culese din Balcani și Orient și de câțiva ani sunt invitați permanenți ai clubului de world music Araf din Istanbul, devenind foarte populari mai ales în Taksim.

De la 01. 00, publicul se va îmbarca într-o călătorie psihedelică alături de Ion din Dorobanți (Ion Dumitrescu), co-fondator al label-ului Future Nuggets. Produce și lansează albumul de debut al formației Steaua de Mare și primul LP al legendarei trupe clujene Rodion G.A. Se imersează în proto-manele și manele si împreună cu Cosima Opârtan scoate albumul tribut Albatros sub asamblajul Raze de Soare. Primul EP marca Ion din Dorobanți apare tot în 2015 fiind constituit din 4 piese, reinterpretări după Adi Minune, Azur, Alex Puștiu și Formația Condor din Craiova.

Ultima identitate sub care urzește sunete este Ion din Dorobanți.  Își face debutul cu piesa Solo pe compilația „Sounds of the Unheard from Romania vol. 2” (2015) într-o colaborare cu Nicu Chinezu Clarinet.

Cea mai impunătoare scenă a festivalului este Main Stage-ul de la Grădina Uranus, pe ea vor urca nume grele din industria muzicii precum:

Fanfare Ciocărlia (Romania)
Ivo Papasov & His Wedding Band (Bulgaria)
Roots Revival Romania (cu Maria Casandra Hauși & Mehdi Aminian w. Guests)
Shantel & Bucovina Club Orkestar (Germania)
Kocani Orkestra (Macedonia)
Kalyi Jag (Ungaria)
Lemon Bucket Orkestra (Canada)
Amsterdam Klezmer Band (Olanda)

INFO

Pentru cei cu bilet de o zi sau abonament, intrarea este liberă la cele două petreceri. Pentru ceilalți, accesul este 25 lei/ seară. Abonamentele la preț redus – 85 lei (valabile pentru 3 zile) sunt disponibile până pe 10 septembrie pe eventbook.ro și în rețeaua eventim.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).