Doctor Faustus, în Curtea Franciscană din Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/doctor-faustus-in-curtea-franciscana-din-timisoara/

Asociaţia Culturală Arte-Factum continuă Nocturnaliile, în Curtea Franciscană din Timişoara, cu „Doctor Faustus” – live drama music show.

Un articol de Liliana Matei|20 august 2020

Kocsárdi Levente a compus muzica, a regizat și interpretează acest spectacol, bazat pe capodopera omonimă a lui Thomas Mann, joi, 27 august 2020, de la ora 20:30.

Rolul artei și precaritatea existenței artistului, crizele de inspirație ale creatorului și criza umanității, vocația tragică a ratării, fragilitatea și  polaritatea geniului,  compromisul fatal și eul supus experienței interioare a timpului, relația dintre neant și mundan, disjuncția geniului de schizofrenie, sunt temele care alcătuiesc arhitectura acestui inedit concert de muzică contemporană de teatru inspirat de povestea vieții compozitorului Adrian Leverkühn, rememorată de prietenul său intim Serenus Zeitblom. Actor, regizor și compozitor de muzică de teatru, Levente Kocsárdi  a conceput spectacolul ca pe un proiect evolutiv. „Orchestra  faustiană” a show-ului  îi are  în componență pe tinerii muzicieni  Sarolta Vass (flaut, mezzo), Cătălin Sidorov (vioară), Ana Pricop (violoncel). Universul vizual al spectacolului este creația scenografului Mihai Donici.

„Drama doctorului Faustus, teama de ratare și disperarea artistului a cărui criză de inspirație se suprapune crizei globale, sunt teme mai actuale decât oricînd.   Este un subiect care m-a preocupat în tot acest timp trăit în teatru, aș putea spune că sunt 25 de ani de când pregătesc acest spectacol, iar astăzi, când am vârsta personajului său, am hotărât să-i expun vulnerabilitățile”, explică artistul.

Proiect de autor, „Doctor Faustus – live drama music show” se bazează exclusiv pe muzica originală compusă de Levente Kocsárdi pentru acest theater-concert ce abordează pactul mefistofelic dintr-o perspectivă nouă, un Faust contemporan, cu dilemele, disonanțele și acutele lumii sub semnul terifiant al imprevizibilului. Dramaturgia este realizată de Simona Donici. Videoartist: Cornel Putan.

Toate regulile de protecție anticovid 19 prevăzute legal vor fi respectate cu strictețe. În acest context, locurile la spectacol  vor fi limitate, iar accesul se va face exclusiv prin rezervarea (la tel. 0752 111 807) brățărilor de acces. „Doctor Faustus – live drama music show” este un spectacol produs de Asociația Culturală Arte-Factum. Evenimentul se desfășorară în Curtea Franciscană și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș. Parteneri:  Centrul de Cultură și Artă  al Județului Timiș și Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.

18
/05
/23

Spectacolul „Rubedeniile”, după Móricz Zsigmond, în regia lui László Bocsárdi, va participa la cea de a 5-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru Reflex, organizat de Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe. Reprezentația este programată marți, 23 mai, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron” și va fi urmată de o întâlnire cu publicul.

18
/05
/23

Sâmbătă, 20 mai, de la ora 17.30, Editura Humanitas și Citit În, laborator artistic interdisciplinar de studiu al conceptului imersiv, transformă Librăria Humanitas de la Cișmigiu într-un spațiu în care romanul „Eu te-am făcut, eu te omor" de Iv cel Naiv își va desfășura firul narativ și experiența distopică. Ne vom afla, pentru o oră și jumătate, la un pas de realitate, în Arret, în mijlocul unui război între generații.

18
/05
/23

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în fiecare an, la Romexpo, în pavilionul B2. Cititorii sunt așteptați cu noutăți editoriale care au marcat întreaga lume, reduceri și promoții care susțin gustul pentru lectura de calitate.

18
/05
/23

Luni, 22 mai, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas Cișmigiu are loc lansarea celui mai recent volum de poezii al Norei Iuga „Fetița strigă-n pahar”, în prezența poetei, alături de Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecției Vorpal și poetă.

17
/05
/23

Mircea Cărtărescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Sașa Zare, Andrei Cornea, Paul Cernat se numără printre laureaţii celei de-a XVII-a ediţii a Galei Premiilor revistei Observator cultural, decernate marți seară, la Teatrul Odeon. Marele premiu, Opera Omnia, i-a fost acordat profesorului și teoreticianului Sorin Alexandrescu. Gazdele serii au fost Carmen Mușat și Matei Martin.

17
/05
/23

La Sala Majestic, pe 23 mai (ora 19.30) și 28 mai (ora 19.00), în cea mai recentă premieră a Teatrului Odeon, spectacolul „Neliniște" de Ivan Vîrîpaev, regia Bobi Pricop, actrița Dorina Lazăr o întruchipează pe scriitoarea Ula Richter, alături de Nicoleta Lefter, Niko Becker, Alexandru Papadopol, Mihai Smarandache, Gabriel Pintilei.