„Doctoră” sau „doctoriță”? Cum e corect?
https://www.ziarulmetropolis.ro/doctora-sau-doctorita-cum-e-corect/

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

Un articol de Monica Andronescu|23 ianuarie 2020

Înaintăm, așadar, spre un spital, fără nicio tragere de inimă. Mergem pentru că trebuie. Avem o programare, dar asta nu e o garanție că se va respecta ora. Acolo totul e imprevizibil, un pacient poate sta în cabinet mai mult decât altul.

După un drum într-un autobuz plin-ochi, în care pasagerii care nu ascultă muzică în căști clevetesc tare, să le știe toată lumea nemulțumirile, ai de mers pe jos o porțiune. Moloz, lopeți, borduri nemontate, mașini parcate unde nu trebuie. Știți peisajul, nu e nevoie să insistăm. Din când în când, câte un lucrător privește sedus la o domnișoară coborâtă din revistele de modă și fluieră admirativ. „Ai văzut-o, bă, p-aia? Belea dă belea!” Sau: „Te-aș loa acasă, să mor io!”

Însă ce e frumos ne place tuturor sau multora dintre noi, așa că nu putem decât să zâmbim și să ne vedem de treburile noastre. Mai e puțin și ajungem, încă un fel de părculeț de traversat și gata. Intrăm în spital, trecem pe lângă un chioșc cu „de toate” – la prețuri mai mari, că, de, e „la botul calului”, pentru bolnavi – și pătrundem pe un culoar întunecos și rece. La capătul lui, „luminița” pâlpâie, se întrevăd oameni și se aud șușoteli. Ba chiar cuvinte întregi și exprimări inteligibile de la pacienții scoși din pepeni sau doar dezamăgiți: „Doctora nu mai stă mult azi. Nu ne poate vedea pe toți. A spus asistenta”, zice o doamnă nici tânără, nici în vârstă. „Mai e o doctoră”, răspunde un domn dornic să fie de ajutor, „dar vine numai de două ori pe săptămână aici”.

Pentru majoritatea celor care folosesc cuvântul, „doctoră” este sinonim cu „doctoriță”, fără îndoială. Numai că „doctoră” nu există în limba română, care are substantivul feminin „doctoriță”, echivalentul masculinului „doctor”. Rezultat simplu din alipirea unui sufix feminin, „-iță”, la varianta masculină, „doctoriță” funcționează în limbă perfect legal și moral, dacă ne e permisă gluma. Gramatical, se încadrează în modelul derivatelor din substantivul masculin plus sufix de feminin: „școlar-școlăriță”, „ospătar-ospătăriță”, „hangiu-hangiță” etc.

În fine, în ciuda comentariilor de pe hol, noi așteptăm, totuși, ca doctorița la care avem programare să ne primească, așa cum am stabilit telefonic, pentru o consultație.

Concluzie:

Este corectă varianta „doctoriță”. „Doctoră”, varianta incorectă, se datorează probabil și preluării, când nu e cazul, a celuilalt model frecvent la noi: „avocat-avocată”, „inginer-ingineră”.

20
/05
/14

Cine nu s-a întrebat măcar o dată care este semnificația expresiei „casă de piatră”? Cunoscuta zicere este folosită la fiecare nuntă. Dar care îi sunt originile?

13
/05
/14

În anul 490 înainte de Hristos, orașele Atena și Sparta, care în acea vreme erau în conflict, au fost nevoite să uite de rivalitatea dintre ele deoarece perșii înaintau rapid spre teritoriile lor. Atena și Sparta s-au aliat în luptă, iar bătălia de la Maraton, din 490 înainte de Hristos, este sursă de inspirație pentru o legendă. Conform acesteia, Philippides (sau Filipide) a fost primul maratonist din istorie.

06
/05
/14

De la numele lui Dracon, ne-a rămas cuvântul „draconic”. Sensul termenului s-a păstrat, referindu-se la legi, dispoziții, reguli etc. care sunt considerate „excesiv de severe, aspre sau drastice”.

22
/04
/14

Mai întâi, sper că ați avut un Paste fericit! Un pic cam ciudat?… De ce să aveți niște „paste fericit(e)” și de ce să vă spun asta? Sau, poate, vreau să scriu „Paște fericit!”? Sau am vrut să spun că ați avut un „cal care paște fericit”? Poate o să aflăm „la Paștele Cailor” de ce am renunțat atât de ușor la diacritice.

01
/04
/14

Mulți oameni sunt reticenți să apeleze la psiholog sau la psihiatru când se confruntă cu o problemă de viață sau cu o tulburare psihică. Motivele pot fi multe, de la frica de a nu fi catalogat „nebun” de ceilalți până la faptul că se îndoiesc că psihologul sau psihiatrul ar putea să îi ajute cu adevărat.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

18
/02
/14

„1984” de George Orwell, „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și - mai recent - ,,Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins fac parte din topul distopiilor. Distopie... opusul utopiei. Dar ce înseamnă, mai exact? Aflăm astăzi, în cadrul noii rubrici „Dans printre cuvinte“.