„Eu voiam” sau „eu vroiam”? Cum e corect?
https://www.ziarulmetropolis.ro/eu-voiam-sau-eu-vroiam-cum-e-corect/

Pe Facebook, pe whatsApp, peste tot aruncăm cuvinte în grabă, le scriem în grabă le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare.

Un articol de Monica Andronescu|24 noiembrie 2023

Pe Facebook, pe whatsApp, peste tot aruncăm cuvinte în grabă, le scriem în grabă le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greșite, preluate multe dintre ele din mass-media și propagate cu o viteză uimitoare.

În supermarket, la raionul cu jucării… Deja „magia Crăciunului” s-a extins până în luna noiembrie, că, doar, la adăpostul ideii de Sărbătoare, vânzările cresc mai repede și globulețele, jucăriile și figurinele cu Moș Crăciun au toate șansele să cucerească inimi de copii și de adulți, cu o lună mai devreme. „Mami, mami, dar eu vroiam celălalt lego, ăsta e prea ușor”, spune cu patos un băiețel care aleargă pe lângă căruciorul mamei grăbite. „Cel pe care-l vroiai tu, nu e ok, dragule, nu e pentru vârsta ta”, îi răspunde mama.

Și dialogul continuă cu negocieri serioase…

Formele de imperfect ale verbului „a vrea” sunt folosite aproape fără excepție greșit. Peste tot în jur, de la supermarket la platouri de televiziune n-o să auzi decât „eu vroiam, tu vroiai, el vroia…”. Toate aceste forme sunt însă incorecte!

De ce? Pentru că se produce o contaminare cu un verb sinonim: verbul „a voi”. Și din amestecul celor două rezultă acest hibrid folosit la scară largă.

Prin urmare, avem de-a face cu două verbe sinonime: „a vrea” și „a voi”.

La forma de imperfect verbul A VREA se conjugă corect astfel:

Eu vream

Tu vreai

El vrea

Desigur că aceste forme sunt foarte rar, spre deloc folosite.

În schimb, se folosesc mai degrabă formele de imperfect ale verbului: A VOI.

Eu voiam

Tu voiai

El voia

Dar din grabă și pentru că în mintea noastră este prezent și verbul „a vrea”, apare acolo, pe post de proptea, un „r”, care n-are ce să caute. Prin urmare, eliminați „r”-ul și totul va fi mai bine!

Greșit: EU VROIAM

Corect: EU VOIAM

15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

31
/05
/23

„Stilul e omul”, spunea acum două secole un gânditor uitat în societatea noastră. După ce au făcut-o atâția în diferite contexte, putem și noi să-l parafrazăm astăzi, fără să greșim, spunând „Exprimarea e omul”. Fără îndoială, e incontestabil că felul în care vorbim este un indicator al personalității noastre și al educației noastre, din care […]

13
/04
/23

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

27
/04
/21

De unde vine expresia „cum dregem busuiocul“? Cine îți face capul calendar? „Casă de piatră!” A freca sau a nu freca menta? Spuneți brașoave? Ziarul Metropolis vă prezintă în rubrica „Dans printre cuvinte“ câteva explicații pentru apariția acestor expresii intrate în vocabularul de zi cu zi.