Docuart întâmpină cinefilii cu noutăți în 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/docuart-intampina-cinefilii-cu-noutati-in-2017/

Asociaţia culturală dedicată filmului documentar românesc, Docuart, anunţă evenimentele şi proiectele programate pentru prima jumătate a acestui an.

Un articol de Petre Ivan|20 ianuarie 2017

Echipa organizației aduce în prima parte a anului 2017 două secțiuni noi care se vor materializa pe platforma online docuart.ro. Cinefilii și curioșii filmului sunt încurajați să urmărească secțiunea de podcast video cu caracter inovator în registrul cultural actual, care va avea loc lunar și sub forma unei emisiuni.

Primul podcast Docuart poate fi vizionat pe 18 ianuarie, de la ora 09:00. Pe lângă acesta, platforma se îmbogățește și cu o emisiune-interviu realizată de regizorul Cornel Mihalache. „Sahioții”, așa cum este intitulată, va debuta pe 23 ianuarie și va avea apariții bilunare.

Cornel Mihalache / Foto: Yorick

Cornel Mihalache / Foto: Yorick

Mi-ar plăcea ca spectatorii să înțeleagă ceva din poveștile noastre, altceva decât vorbele. Să simtă un pic senzația de libertate pe care noi, sahioții, am avut-o, în ani urâți și cenușii. Din păcate, vorbim ca niște locuitori ai unei țări mici, Sahiamburg, care, după ce și-au pierdut cetățenia, s-au uitat cu mâinile legate la împărțirea țărișoarei lor în paișpe, la toți vecinii. Și la dispariția ei. Sahioții, pentru mine nu duce la Mafioții. Ci la ceva între «I Vitelloni» și «Idioții» (Idioterne). În niciun caz studioul SahiaFilm nu s-a ocupat de proslăvirea «național-comunismului ceaușist», așa cum se vehiculează prin media socială… –  Cornel Mihalache.

În materie de evenimente, asociația va organiza noi ediții ale Caravanei Docuart (caravana.docuart.ro) și Bucharest Art Film Festival. Caravana va plimba prin țară, în această primăvară, o selecție de filme îndrăgite în cadrul festivalului de documentar București Docuart Fest 2016. Aceasta este cea de-a 4-a ediție a proiectului, care este co-finanțat în acest an de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Centrul Național al Cinematografiei (CNC).

Un alt eveniment mai recent în portofoliul asociației este festivalul de film de(spre) artă Bucharest Art Film Festival (artfilmfestival.ro), care a debutat anul trecut cu o ediție dedicată lui Constantin Brâncuși, iar organizatorii anunță că focusul în 2017 se mută pe Pictură. Datele oficiale ale desfășurării evenimentelor vor fi anunțate curând.

„Anul acesta, Docuart și-a propus să facă invitația în lumea documentarului românesc mai irezistibilă ca niciodată. În sensul acesta, gândim evenimente și activități cu iz profund inovator pe care abia așteptăm să le împărtășim prietenilor cinefili. Două dintre acestea își vor face apariția încă din ianuarie pe site, iar încetul cu încetul ne vom îngriji să vă avem alături, sperăm noi, cât mai multe zile din calendarul pentru 2017”, declară Daniela Apostol, președintele asociației Docuart.

Asociația are ca scop promovarea filmului documentar românesc, a tinerilor regizori și încurajarea producției acestui gen cinematografic. Astfel, Docuart a inițiat proiecte ca: festivalul de film documentar românesc București Docuart Fest (festival.docuart.ro), extensia sa – Cluj Docuart Fest, Caravana Docuart -, Proiecțiile Docuart în capitală și Cluj-Napoca, dar și festivalul de film de(spre) artă Bucharest Art Film Festival.

Foto: Docuart – facebook

29
/04
/15

Independenţa Film va distribui în România încă trei filme selectate anul acesta la Cannes - mult așteptatul Love, al lui Gaspar Noé, programat în afara competiţiei, în secţiunea Midnight Screening, Trois souvenirs de ma jeunesse (r. Arnaud Desplechin) şi Le tout nouveau testament (r. Jaco Van Dormael), în cadrul Quinzaine des réalisateurs .

28
/04
/15

În Cinematograful anilor '30 s-au impus - în acelaşi timp - o actriţă germană devenită americană prin adopţie, Marlene Dietrich, şi un actor francez, Jean Gabin. S-au iubit cu pasiune, dar Al Doilea Război Mondial le-a provocat ruptura fatală.

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

27
/04
/15

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a sute de invitați și spectatori. Gala a fost urmată de proiecția peliculei 13 Minutes/ Elser, un thriller despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, fim care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

27
/04
/15

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa. O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului.

25
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Aflat sub interdicția de a realiza filme, de a vorbi cu media străine și de a părăsi Iranul, Jafar Panahi sfidează de câțiva ani prima măsură împotriva sa și continuă să regizeze - clandestin și independent. Cu cel mai recent film, „Taxi”, a câștigat Ursul de Aur.

23
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de August Strindberg și scris și realizat de cunoscuta actriță (și, ocazional, regizoare) norvegiană Liv Ullmann, „Miss Julie” („Domnișoara Julie”) funcționează cel mai bine în momentele de (aparentă) farsă.

23
/04
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

22
/04
/15

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea - sau absența acesteia - în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din București.

22
/04
/15

Miss Julie (2014), cu Colin Farrell, Jessica Chastain şi Samantha Morton, în regia norvegiencei Liv Ullmann, va avea premiera în România vineri, 24 aprilie, distribuit de Independenţa Film.