Docuart: peste 40 de proiecţii de film documentar şi 1200 de spectatori
https://www.ziarulmetropolis.ro/docuart-peste-40-de-proiectii-de-film-documentar-si-1200-de-spectatori/

Cele 4 zile de Bucureşti Docuart Fest 2013 s-au scurs odată cu ploaia de duminică. Semn de belşug pentru ediţiile viitoare sau nu, cert este că experienţa Docuart nu se sfârseşte aici.

Un articol de Andrada Văsii|2 octombrie 2013

Cele 4 zile de Bucureşti Docuart Fest 2013 s-au scurs odată cu ploaia de duminică. Semn de belșug pentru edițiile viitoare sau nu, cert este că experiența Docuart nu se sfârsește aici.

Au fost 4 zile pline de activități, de emoții, voie bună, 4 zile în care Cinemateca Eforie s-a umplut de oameni frumoși, dornici să cunoască și să se cunoască la Docuart.

O atmosferă caldă și prietenoasă a împânzit locul încă de la primele ore când spectatorii au fost întâmpinați cu miros de cafea fierbinte și sesiuni de master class, până la orele serii când ieșeau de la vizionări pentru a mai purta câte o discuție.

Duminica documentarelor vechi la Docuart

Tot duminică a fost ziua filmelor documentare vechi, a primelor producții românești din anii ’30 – ’57 care au reprezentat un adevărat succes.

Spectatorii au fost încântați de documentarele prezentate la Docuart și s-au interesat în mod special de aceste materiale video pe care organizatorii le-au achiziționat de la Arhiva Națională de Filme cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Citiţi şi: Bucuresti Docuart Fest: nevoia de a aduce trecutul în actualitate

Patru zile cu peste 40 de proiecții de film documentar, dimineți cu subiecte incitante în sesiunile de master class, filme invitate cu discuții antrenante, 7 premii în ultima zi de festival și un total de peste 1200 de spectatori, așa ar putea fi concluzionate în câteva rânduri activitățile Docuart.

Cătălina Grama, director artistic al festivalului Docuart, a fost alături pe parcursul celor 4 zile și s-a pliat perfect pe atmosfera festivă a decernării.

Docuart

Thomas Ciulei a fost prezent la Bucureşti Docuart Fest

Daniela Apostol, project manager București Docuart Fest, a declarat că temele alese pentru sesiunile de master class au fost printre cele mai diverse, în ordinea desfășurării. „Popor, naţiune, patriotism” a fost tema aleasă de Răzvan Butaru-producător TVR; despre „Estetica în filmul documentar” a povestit profesorul Francisc Mraz, iar în ultima zi de master class, regizorul Thomas Ciulei a făcut lumină asupra asupra temei „Documentarul de autor”.

Daniela Apostol a mai declarat că este important să ne cunoaștem trecutul, „şi ce mod mai bun de a-l cunoaște decât a-l vedea rulând în fața ochilor?“. Începând cu această ediție, în cadrul festivalului va exista o secțiune numită „File de istorie cinematografică”, cu scopul de a face cunoscut patrimoniul cinematografic românesc”.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Info:

Evenimentul a fost organizat  de Asociația Docuart cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, iar intrarea a fost liberă.

Foto credit: foto sus (de la stânga la dreapta: Dana Bunescu, Laura Căpățână, Juller, Florin Barbu)  București Docuart Fest

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.