Docuart.ro devine un portal complex al documentarului românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/docuart-ro-devine-un-portal-complex-al-documentarului-romanesc/

În vara lui 2016, platforma online docuart.ro îşi măreşte consistent spaţiul dedicat mişcării documentariste româneşti şi internaţionale.

Un articol de Liliana Matei|6 august 2016

Cinefilii și cineaști români au acum la dispoziție o platformă extinsă unde vor afla cele mai complexe informații despre documentarul românesc și despre cum se integrează genul în tendințele cinematografice actuale. Această inițiativă vine în continuarea preocupării Docuart.ro pentru informare, educare și culturalizare.

În urma finanțării acordate de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) pentru proiecte editoriale, la secțiunea Noile Media, Docuart va pune la dispoziția cineaștilor, producătorilor, cinefililor și tuturor celor interesați de mișcarea documentaristă românească interviuri, reportaje, analize, cronici de film și de carte, topuri, recomandări și podcasturi culturale – un conținut extrem de variat prin care docuart.ro devine un instrument de promovare a cinematografiei românești și europene. Proiectul este finanțat pe o perioada de 4 luni, 1 august – 30 noiembrie 2016.

„Documentarul românesc trăiește o veritabilă explozie: de pildă, pentru festivalul Docuart din toamnă, s-au înscris în jur de 70 de filme, dintre care foarte multe studențești. E chiar o mini-industrie! Însă e vorba și de o criză de supraproducție, în condițiile în care există foarte puține ocazii ca acești cineaști să-și proiecteze operele pentru public. Noi ne propunem să corectăm acest lucru. Vrem să le dăm tinerilor documentariști <<o voce>>, o platformă pentru a-și populariza filmele, o ocazie de a polemiza despre documentar, de a-și îmbogăți cultura cinematografică și universul teoretic”, spune Anca Grădinariu, redactor șef al platformei culturale.

Pe site-ul Docuart.ro se vor putea viziona, în continuare, documentare autohtone, producții vechi și noi. Pentru publicul internațional interesat de ce se întâmplă în România, vor exista materiale și filme traduse în limba engleză. Un punct forte al platformei continuă să îl reprezinte securitatea materialelor video încărcate pe un server cu siguranță completă.

Platforma dorește să atragă atenția cinefililor de peste granițe, martori ai succeselor cinematografiei românești și, în mod special, a celor autohtoni, unde fenomenul nu se bucură încă de o mare vizibilitate. Docuart construieşte un pod de legătura între public și cineaștii români, dorind să încurajeze deopotrivă cererea și oferta:

“Pentru că stimulăm interesul oamenilor pentru aceste produse, stimulăm implicit producţia de noi creaţii și aducerea în atenţie a celor deja existente. Această idee nu se limitează doar la filmul documentar românesc, ci merge spre promovarea diverselor forme de artă și artişti”, spune Daniela Apostol, președinte Docuart.

Asociația culturală are ca țintă preponderentă publicul tânăr pe care intenționează să îl familiarizeze atât cu elemente cheie ale cinema-ului, cât și cu noul val al regizorilor de documentare. Proiectele organizației susţin cultura și valorile autohtone, patrimoniul cultural cinematografic românesc.

Asociaţia Docuart este un operator cultural reprezentativ pentru domeniul filmului documentar din România și organizează evenimente de promovare și festivaluri de specialitate începând cu anul 2012.

15
/05
/19

Filme de la Marea Neagră, producții despre identități regăsite, poveștile unor tineri din toată lumea pentru care protejarea planetei a devenit o prioritate și filme cu perspective ecologice înviorătoare - toate se vor vedea în premieră națională la cea de-a 8-a ediție Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, care avea loc între 20-23 iunie la Tulcea.

14
/05
/19

Michael Caine a vazut-o pentru prima dată pe Shakira Baksh (fotomodel și actriță, Miss Guyana & locul 3 Miss World) în anul 1971, în pauza de cafea a unei emisiuni TV. Actorul britanic a devenit atunci obsedat de această femeie pe care a considerat-o "the most beautiful... he had ever seen.".

13
/05
/19

LIM | Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, organizată prin susținerea Creative Europe – Programul MEDIA al Uniunii Europene, a ajuns la cea de-a treia ediție. 19 cineaști din 16 țări din întreaga lume, alături de 4 development angels din 4 țări europene sunt angrenați într-un nou proces de lucru, care își propune să se concentreze pe impulsionarea creativității, descoperirea și dezvoltarea de noi povești în zona proiectelor cinematografice cu buget limitat.

13
/05
/19

Câștigător al unui premiu Oscar și deținător a numeroase alte trofee obținute în festivalurile de film majore din lume de-a lungul unei cariere de aproape patru decenii, actorul, regizorul și producătorul Nicolas Cage va primi Trofeul Transilvania pentru Contribuția Adusă Cinematografiei Mondiale la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Vedeta americană se va afla la Cluj, între 31 mai și 2 iunie, prezența acesteia fiind posibilă mulțumită sprijinului Cemacon.

12
/05
/19

CRONICĂ DE FILM O butadă zice că, pentru un regizor, al doilea film e adevăratul test. După „Lumea e a mea” (2015), un debut proaspăt și plin de energie, Nicolae Constantin Tănase revine cu „Cap și pajură”, un film plat, lipsit de curaj și de fantezie, în ciuda unei premise bune.

10
/05
/19

Audrey Hepburn alături de soțul său, actorul și regizorul american Mel Ferrer, în anul 1955. Cei doi se cunoscuseră doi ani mai devreme, la o petrecere găzduită de prietenul lor comun, Gregory Peck.

08
/05
/19

INTERVIU Pe Alex Călin, îl vedeți pe scenele teatrelor Național, Bulandra, Excelsior, Nottara, dar și în spații independente ca Replika, Macaz sau Linotip, iar din 10 mai îl regăsiți pe marile ecrane, în rolul principal din filmul „Cap și pajură”, în regia lui Nae Constantin Tănase.

08
/05
/19

Enigmatică, temerară și marcată de referințe spirituale și simboluri mistice, cinematografia chineză ajunge pentru prima dată în prim planul unei ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) cu o selecție eclectică de filme în premieră, care include nu doar titluri recente și foarte premiate, ci și clasici de referință, în versiuni restaurate.

07
/05
/19

PREVIEW Cu „La Gomera”, Corneliu Porumboiu a ajuns în sfârșit acolo unde îi era locul: în Competiția de la Cannes, cel mai important festival de film. El concurează pentru Palme d`Or cu cineaști-cult ca Almodóvar, frații Dardenne, Jarmusch, Kechiche, Loach, Malick sau Tarantino. La ce să ne așteptăm?

03
/05
/19

Cu adâncă durere în suflet, colegii din Teatrul Național anunță stingerea din viață a celei care a fost și va rămâne pentru totdeauna Minunata Doamnă a Teatrului Românesc ILINCA TOMOROVEANU, care a luminat cu blândețea, profunzimea și puterea harului său numeroasele personaje cărora le-a dat viață pe scenă și pe marele sau micul ecran...

25
/04
/19

Lungmetraje realizate de cineaști precum Pedro Almodóvar, frații Dardenne, Ken Loach și Elia Suleiman, selectate în competiția oficială a celei de-a 72-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes vor fi aduse în România de Independenţa Film.

25
/04
/19

Câștigător al unui premiu Oscar (1993, Cel mai bun actor în rol principal pentru "Scent of a Woman"), Al Pacino împlinește astăzi 79 de ani. Iată un frumos omagiu (Epic Tribute) realizat de prietenul publicației noastre, Alexandru Catrina.