Documentarul „The Euphoria of Being” închide Bucharest International Dance Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-the-euphoria-of-being-inchide-bucharest-international-dance-film-festival/

Duminică, 6 septembrie, la 20:30, la Cinema Muzeul Țăranului Român va avea loc, în închiderea celei de-a şasea ediţii a Bucharest International Dance Film Festival, proiecţia primului lungmetraj al regizoarei Réka Szabó, „The Euphoria of Being”, eveniment susţinut de „Conceptual Lab by Theo Nissim”.

Un articol de Liliana Matei|27 august 2020

Câștigător al multor premii internaționale, printre care Critics’ Week Award la Festivalul de Film de la Locarno și Human Rights Award la Festivalul de Film de la Sarajevo, și selectat în cursa pentru nominalizări la Premiile Academiei Europene de Film, filmul spune povestea dansatoarei Éva Fahidi, care avea 20 de ani când s-a întors în Ungaria de la Auschwitz Birkenau, complet singură, după ce 49 de membri ai familiei ei au murit în lagăr. Șaptezeci de ani mai târziu, la 90 de ani, Éva este invitată să participe la un spectacol de teatru-dans despre viaţa ei, alături de Emese, o tânără dansatoare apreciată internaţional. Réka, regizoarea, imaginează un duet între cele două pentru a surprinde cum poveștile și trupurile lor se pot interconecta. Timp de trei luni, pe măsură ce momente cheie din viața Évei sunt transformate în scene din spectacol, o relație puternică se dezvoltă între cele trei femei.

Réka Szabó s-a născut în Budapesta și a studiat matematica și informatica. După absolvire s-a îndrăgostit de dans contemporan, iar acum este director artistic la The Symptoms – unul dintre cele mai apreciate teatre de dans contemporan. După ce a regizat două filme scurte experimentale, „The Euphoria of Being” este primul ei documentar de lungmetraj.

Proiecția din cadrul BIDFF6 este susținută de Conceptual Lab by Theo Nissim, o prezență activă în industriile creative, ce susține și promovează proiecte culturale.

„Ne bucurăm să continuăm și în acest an parteneriatul început în 2019 cu Bucharest International Dance Film Festival. Industriile creative au nevoie mai mult ca oricând să fie susținute și încurajate în acest an extrem de complicat pentru comunitățile de artiști din întreaga lume. Conceptual Lab rămâne astfel unul din cei mai implicați susținători și promotori ai evenimentelor cu adevărat relevante pentru public”, a declarat Theo Nissim, fondator Conceptual Lab.

Conceptual Lab by Theo Nissim va oferi și Marele Premiu, în valoare de 1000 euro, unui film din cadrul secțiunilor competiționale BIDFF care va avea cel mai puternic impact asupra juriului festivalului.

Proiecțiile festivalului vor avea loc în perioada 3-6 septembrie, în aer liber la: Cinema Elvira Popesco și Muzeul Țăranului Român, iar bilete se pot achiziționa prin Eventbook:

Dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume, Bucharest International Dance Film Festival a fost fondat în 2015 de coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu și de producătoarea de film Anamaria Antoci. Evenimentul, unic în peisajul festivalurilor de film din România, militează pentru colaborarea dintre oamenii dansului și oamenii filmului, coagularea unei comunități a creatorilor de film de dans, încurajând excelența, inovația și discursul artistic curajos.

Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VI-a este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Festivalul este sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei, Conceptual Lab by Theo Nissim, ADFR – Asociația pentru Dezvoltarea Filmului Românesc.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.