Donații Recente. Hărți și planuri ale regiunilor românești, la Muzeul Hărților
https://www.ziarulmetropolis.ro/donatii-recente-harti-si-planuri-ale-regiunilor-romanesti-la-muzeul-hartilor/

Din 5 august 2021, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi vă invită să vizitaţi expoziţia temporară „Donaţii Recente. Hărţi şi planuri ale regiunilor româneşti”.

Un articol de Liliana Matei|29 iulie 2021

Expoziţia aduce în atenția publicului o serie de obiecte de patrimoniu care s-au alăturat colecției muzeului în ultimii ani: „Donația Ruxandra Bratu”, „Donația Zaharia Gheorghe”, „Donația arh. Lucia Stoica – din colecția botanist Zach. C. Panțu” și „Donația Vasile Ștefănescu”. Le mulțumim donatorilor pentru generozitatea acestui gest tot mai rar și, deci, cu atât mai lăudabil și încurajator. În acest fel, lucrările și obiectele donate au devenit accesibile unui public variat și numeros, nu doar cercetătorilor și specialiștilor.

Expoziţia este deschisă în perioada 5 august – 19 septembrie 2021, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Preț bilet: 5 lei (tarif întreg)

Expoziția își propune să aducă în fața publicului hărți și planuri ale regiunilor românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Tematicile sunt dintre cele mai diverse: de la o hartă hidrografică a Deltei Dunării, la o hartă a căilor ferate, hărți militare, hărți topografice și mai multe hărți „pentru uzul școalelor”. Expunerea este completată de o serie de obiecte ce au aparținut cartografului Vasile Ștefănescu (1914 – 1976): instrumente de lucru, documente, fotografii; toate acestea prezintă publicului aspecte neștiute ale meseriei de cartograf.

Pentru organizarea expoziției au colaborat: Elena Păunoiu-Călugăru (conservator), Despina Hașegan (Șef Birou Patrimoniu), Ioana Zamfir (muzeograf).

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă.

 

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.

21
/07
/22

Deși am trecut prin doi ani de pandemie, iar anul 2022 a început cu un război, oamenii de bine continuă să se mobilizeze pentru a-i susține pe cei în nevoie. În primele șase luni ale acestui an, pe platforma Galantom s-au făcut 10.707 donații, în valoare totală de 1.620.231 lei. Donațiile au fost strânse în cadrul a 1.241 de campanii individuale inițiate de oameni de bine, galantomi, care și-au mobilizat apropiații pentru cauzele în care cred cu tărie.

18
/07
/22

Ziarul Metropolis vă oferă o selecție de 22 de imagini de la Art Safari 2022, eveniment care aduce la București expozițiile străine „Picasso, Dalí & Falla. Le tricorne” și „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” și ne invită în universul unor artiști români precum Marcel Iancu, Theodor Aman și Irina Dragomir. Până pe 7 august, la Palatul Dacia-România din Strada Lipscani nr. 18-20!