Dorel Vișan, în rolul lui Orson Welles – Teatru TV
https://www.ziarulmetropolis.ro/dorel-visan-in-rolul-lui-orson-welles-teatru-tv/

Luni, 14 decembrie, de la ora 20:10, iubitorii teatrului au întâlnire cu doi monştri sacri ai marelui ecran: actorul, regizorul şi poetul Dorel Vişan şi Orson Welles, regizorul, scenaristul şi actorul care a marcat istoria cinematografiei mondiale şi de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 100 de ani.

Un articol de Petre Ivan|13 decembrie 2015

Spectacolul „Al dumneavoastră, Orson Welles!” este un fel de testament dramatic al legendarului creator de teatru şi film, închipuit de autorul Richard France, expert în viaţa şi teatrul acestuia.

„Cum, îţi poţi păstra aşa o stare optimistă dacă spui că viaţa nu e altceva decât un  înşelător şi complicat proces care transformă puii de căţel pufoşi şi jucăuşi în jigodii oarbe şi  adolescenţii plini de vitalitate şi încredere în bătrâni decrepiţi cu ochii urduroşi?” „Visez”, a răspuns povestitorul. „Visezi?” „Da. Prin graţia divină seară de seară când închid ochii. Şi în visele mele se deschid orizonturi necuprinse cum nu există în această viaţă.”

Povestea este foarte simplă: a doua zi după împlinirea vârstei de 70 de ani, Orson şi-o petrece într-un studio audio, înregistrând diverse reclame de pe urma cărora îşi câştigă pâinea zilnică.

Printre înregistrări lasă frâu liber amintirilor povestindu-i inginerului de sunet fragmente din viaţa sa, încărcat de excitaţia faptului că la petrecerea din ziua precedentă, cel mai mare producător de la Hollywood, Steven Spielberg, i-a promis că-i va finanţa terminarea filmului său despre don Quijote, început cu 30 de ani în urmă.

Afacerea trebuie perfectată în cursul zilei curente, ceea ce se şi va întâmpla, însă nu cu happy-end-ul aşteptat de Orson Welles căruia îi mai rămâne doar alternativa de a visa. Tot redus la o replică donquijotească: „Adevărata nebunie e să vezi lucrurile aşa cum sunt în loc de cum ar trebui să fie.”

Despre Orson Welles

Personalitate polihistrionică, Orson Welles s-a născut la 6 mai 1915 și în celebrarea centenarului nașterii sale, casa de producție TVR vă propune un text inedit „Al dumneavoastră Orson Welles” al lui Richard France, expert american în personalitatea welles-iană, regizat de Cezar Ghioca. Orson Welles este o figură marcantă a culturii mondiale, un inovator în domeniul cinematografiei, al teatrului, al radioului.

În teatru este bine-cunoscut pentru „Julius Cezar”, montarea memorabilă de pe Broadway, din 1937; al său „Războiul lumilor”, după H.G.Wells, transmis la radio, devenit un punct de referință în istoria radioului, stârnind panică națională, și demonstrând, astfel, forța acestui medium; filmul regizat și jucat de el, „Cetățeanul Kane”, din 1941, care a rămas, de la premieră și până acum, unul dintre cele mai mari filme ale tuturor timpurilor.

Cu toate acestea, planurile sale de a schimba fața televiziunii prin invenții ce precedau apariția You Tube-ului, au eșuat . Welles spunea ades: „Urăsc televiziunea. O urăsc aproape la fel de mult cum urăsc arahidele. Dar nu mă pot opri din mâncat.”

După părerea lui Ben Walters: „deși faimos ca un mare actor, și în sens literal, și metaforic, lui Welles i-a plăcut întotdeauna rolul de povestitor, mai mult decât cel de personaj, iar în televiziune a simțit că a găsit platforma ideală. Nu a văzut-o ca pe un vehicol pentru un spectacol de film sau de teatru,

„Al dumneavoastră, Orson Welles!”  - luni, 14 decembrie, la TVR 2 , de la ora 20:10

„Al dumneavoastră, Orson Welles!” – luni, 14 decembrie, de la ora 20:10

ci ca o formă de conversație, precum radio-ul, perfect adaptată rolului său favorit de narator sau de cor personal, intermediind între public și poveste.”

În această premieră de teatru TV, produsă anul de Casa de producție a TVR, lui Orson Welles îi dă viață actorul, regizor și poet Dorel Vișan.

AL DUMNEAVOASTRĂ, ORSON WELLES!

De Richard France

Adaptare tv: Cristian Grigore si Cezar Ghioca

Scenariul si regia: Cezar Ghioca

Cu: Dorel Vișan și Silviu Debu

Scenograf decor şi costume: Roxana Lungoci; Muzica originala : Liviu Elekeş; Imagine: Cristian Grigore, Peter Velciov; Montaj : Cristi Grosu si Alina Vana; Director de imagine: Peter Velciov; Producător: Cătălin Rebengiuc; Producător delegat: Dana Filip von Becker; Producător coordonator: Demeter András István.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Foto: Al dumneavoastră, Orson Welles! – tvr.ro

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.