Dorina Lazar vine la Nocturnele Marinei Constantinescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/dorina-lazar-vine-la-nocturnele-marinei-constantinescu/

Actriţa Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, împărtăşeşte poveşti nescrise din istoria teatrului românesc, la Nocturne, în această noapte. Emisiunea poate fi urmărită de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şşi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2016

Dorina Lazăr a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, la clasa profesorului Ion Finteşteanu.

„Avea o boală cu numele actorilor, care mi-a rămas şi mie”, începe Dorina Lazăr povestea despre maestrul ei, Ion Finteşteanu. „Spunea că numele trebuie să aibă o rezonanţă. Colegul meu Ion Gheorghe Arcudeanu era Ion Gheorghe în catalog. Prin anul III, maestul i-a spus: Nu poţi să râmâi Ion Gheorghe. Tu pe ce stradă stai?. Arcuda, a venit răspunsul lui. Hai să-ţi zicem Ion Gheorghe Arcudeanu. Şi aşa i-a rămas numele.”

Şi tot în perioada când era studentă la Institut, invitata Marinei Constantinescu a cunoscut-o personal pe Lucia Sturdza Bulandra: „Era maiestuoasă, cu o pălărie plină de flori şi fructe”, îşi aminteşte Dorina Lazăr, pe care o năpădesc emoţiile ori de câte ori rememorează acele clipe magice.

Din 1969, Dorina Lazăr este actriţă la Teatru Odeon, iar din 2003 conduce acest teatru. Teatrul Odeon este un loc în care se întâmplă mereu câte ceva, Dorina Lazarpentru că în jurul valorilor se nasc valori. „Ca director, în alegerea repertoriului, încerc să merg pe intuiţie. Sunt multe lucruri pe care nu le înţeleg, dar simt că ceva poate răsări”, spune Dorina Lazăr.

Pe marele ecran a debutat în 1974, în filmul Păcală, al regizorului Geo Saizescu. Printre cele mai cunoscute filme în care a mai jucat se numără Angela merge mai departe (1981), Liceenii (1986), Balanţa (1991) şi Amen (2001).

Consideră că momentul Năpasta (spectacolul lui Alexa Visarion) a însemnat o răscruce pentru ea, în modul ei de a vedea, de a face teatru.

„Alexa (Alexa Visarion) ne amintea tot timpul de vorba unui coleg care spunea că fiecare spectacol trebuie jucat ca şi cum este ultimul, iar la sfârşit ai murit. Cred că aşa e. Întotdeauna când se bate primul gong, eşti pe scenă şi aştepţi să se ridice cortina. Şi îţi dai seama că nu mai poţi fugi. Până aici ţi-a fost. Ai datoria să joci pe viaţă şi pe moarte” – Dorina Lazăr.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook  – facebook.com/NocturneTVR.

Foto: Dorina Lazar – tvr.ro

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.