Două evenimente din Festivalul Național de Teatru, găzduite de MNAR
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-evenimente-din-festivalul-national-de-teatru-gazduite-de-mnar/

Din 7 noiembrie 2021, de la ora 16.00, Muzeul Naţional de Artă al României prezintă la Sala Rotonda două evenimente conjugate secţiunii „Instalaţii vizuale” din Festivalul Naţional de Teatru 2021, ca urmare a parteneriatului cu Uniunea Teatrală din România (UNITER).

Un articol de Liliana Matei|5 noiembrie 2021

Elemente grafice si sonore vor interacționa cu vizitatorul în cadrul instalației de realitate augmentată „Solaris”, având ca unic intermediar obiectul probabil cel mai apropiat omului modern: telefonul mobil. Realitatea augmentată va genera conceptul vizual şi sonor pe dispozitivul fiecărui vizitator, sala propriu-zisă a muzeului constituindu-se în comentariul istoric și polemic la noile limbaje. Instalația sintetizează atmosfera „solariană” și se vrea o copertă audio-vizuală a spectacolului sonor Solaris produs de Teatrul Național Radiofonic în parteneriat cu institutul Polonez București, cu premieră în secțiunea FNT on air (8 noiembrie, ora 23.00, Radio România Cultural).

Cu aceeași ocazie, Institutul Polonez București ne oferă o introducere în opera lui Stanisław Lem, prezentată în foaierul sălii Rotonda. Expoziția de desene „Bestiarul lui Lem ilustrat de Mróz” e realizată de artistul Daniel Mróz și curatoriată de prof. Janusz Górski de la Academia de Arte Frumoase din Gdańsk.

„Solaris”, cel mai cunoscut roman al scriitorului polonez Stanisław Lem, își păstrează spiritul vizionar la 60 de ani de la apariție (1961) și la aniversarea centenarului nașterii autorului. Relectura sonoră a regizoarei Ilinca Stihi propune o adaptare liberă a romanului în spectacolul sonor conjugat cu instalația omonimă de realitate augmentată prezentată în secțiunea Instalații vizuale a FNT31.

SOLARIS de Stanisław Lem, scenariu radiofonic de Ilinca Stihi, cu inserții din poeme de Halina Poświatowska. Traducerea: Sabra Daici și Ilinca Stihi. În distribuție: Mădălina Anea, Tudor Aron Istodor, Emilian Oprea, Gabriel Costin, Radu Bânzaru, Marcela Roibu, Costin Toma Dârțu. Regia de studio: Milica Creiniceanu.  Asistența tehnică: Marius Țoghină. Sound design: Tom Brânduș. Muzica originală: Cristian Lolea. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică: Ilinca Stihi. Spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Polonez București.

Solaris – instalație de realitate augmentată

Concept: Ilinca Stihi.

Realizare: Vlad Ioachimescu.

Storyboard: Valeriu Stihi.

Sound design: Tom Brânduș.

Curator: Oana Cristea Grigorescu.

Producători: Radio România și Institutul Polonez București, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României

Instalația va putea fi vizitată în intervalul 7-14 noiembrie 2021, în programul obișnuit al muzeului, cu intrare liberă.

Accesul se va face din str. Știrbei Vodă 1-3, la Sala Rotonda, Auditorium.

Foto: Actorii Mădălina Anea și Tudor Istodor înregistrează Solaris / MNAR

 

 

 

26
/08
/22

Asociația pentru cultură și arte Arbor vă invită la expoziția „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, care reînvie emoția unor destine tragice, mărturiile deportaților și ale victimelor regimului totalitar din stânga Prutului, în perioada sovietică. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al Universității de Stat din Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România.

25
/08
/22

În perioada 26 - 31 august 2022, în continuarea proiectului (burn)OUT, artistele Irina Marinescu, Andreea Novac, Eza (Alina Ușurelu), psihoterapeuta Mihaela Vechiu, sociologa Fidelie Kalambayi și artista portugheză Gabriela Conçalves invită publicul la prezentarea cercetării artistice pe tema recuperării pe care au inițiat-o în cadrul proiectului Recovery (Recuperare) și la o serie de trei ateliere de creaţie rezultate în urma acestei cercetări.

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.