Două liniuţe – învaţă de la teatru ce nu eşti în stare să faci singur
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-liniute-invata-de-la-teatru-ce-nu-esti-in-stare-sa-faci-singur/

Venisem la teatru pentru o amplă lecţie de educaţie sexuală, dar m-am ales cu o scurtă lecţie de viaţă.

Un articol de Judy Florescu|5 decembrie 2013

Venisem la teatru pentru o amplă lecție de educație sexuală, dar m-am ales cu o scurtă lecție de viață.

Dramaturgia contemporană scrisă de Lia Bugnar nu te transportă în timpul magic al trecutului românesc, dar nici nu te înfige cu ace de siguranță în actualul prezent, abundent în estetic și cât mai sărac în emoții. Uneori, impactul vizual este cel care primează în piesele de teatru, pe când impactul emoțional este ușor lăsat deoparte.

În piesele scrise și regizate de Lia Bugnar, lucrurile stau tocmai invers: decorul este cel al sufletului, iar „Două liniuțe“ este cel mai nou spectacol sub bagheta creatoare de minuni teatrale a Liei Bugnar, un text cu povești triste despre două cupluri care prin moarte își găsesc răspunsuri, dar nu și rezolvări.

Cami (Irina Antonie), o tânără dintr-o familie nevoiașă, răsuflă în sfârșit ușurată fiindcă iubitul ei, Tavi (Anghel Damian), o anunță că i-a cumpărat un inel, iar gândul ei obsesie (Istvan Teglas) își adresează întrebări legate de unica lui existență ca locuitor al creierului fetei.

Ineditul personaj se întreabă cum poate un om trăi cu un singur gând și cum pot oamenii trăi fără nici un gând, totuși… Cert este că nu aflăm niciodată gândul lui Cami, care a determinat-o să facă 16 întreruperi de sarcină la vârsta sa cea fragedă.

Tot în spectacolul Două liniuțe, Istvan Teglas este un contraceptiv expirat care își exprimă amarul printre replicile de curtat ale lui Robert ( Marius Manole) adresate Crinei (Medeea Marinescu). Irina Antonie este şi o rochie vintage de la Paris, geloasă pe întâlnirea romantică a posesoarei sale și fricoasă că va sfârși sfâșiată la finalul întrevederii celor doi tineri.

Doua liniute

Anghel Damian şi Irina Antonie, în spectacolul „Două liniuţe“, de la Godot Cafe Teatru

Personajul de temut este Ricky (Cătălin Babliuc), care parcă îţi dă o mamă de bătaie doar din tonurile vocii. Ricky înfricoșează și amuză cu răutatea lui invidioasă: amicul lui, Robert, își dăduse întâlnire cu o fată mai frumoasă decât a lui.

Ilinca Manolache interpretează o bancă dintr-un parc: un martor-cheie al tuturor întâmplărilor de zi cu zi și cititor al șezuturilor trecătorilor. Ea este şi povestitorul detașat și incisiv al unor situații deloc plăcute pentru urechile spectactorilor. Pentru ea, ca bancă, sunt doar știri pe care le împarte cu prietenii ei: statuia, copacul și cățelul.

Aflăm astfel de un viol, de o crimă, de o înviere și de viitorul deloc înseninat al lui Cami, copila care se visa mireasă (acesta era unicul său gând). Dar, cu fiecare avort, acest gând devine mai pronunțat.

Durerile unei iubiri pe care trebuie s-o oprești, pentru că a luat-o în direcția greșită. Înverșunata luptă de a salva ce nu vrea să fie salvat. Neputința sau neștiința de a acționa la momentul propice, care ne retează orice soi de supraviețuire creativă… Uneori, soluțiile vin din momentele cele mai neașteptate, de pildă când te afli la premiera unei piese de teatru deloc asemănătoare cu o lecţie de educație sexuală unde, la final, profesorul din tine se întreabă unde ai greșit când ai simțit?

Foto: Elena Simion

18
/05
/15

Filmul câștigător al marelui premiu Pelicam 2014, “My Name is Salt” (Elveția/India, 2013), va fi proiectat joi, 21 mai, în grădina J’ai Bistrot din București. Pelicam, Festivalul Internațional de Film pentru Mediu și Oameni, intră pe ultima sută de metri până la cea de-a patra ediție care se întinde, de data asta, pe patru zile și are loc între 11 și 14 iunie 2015.

18
/05
/15

Actorul şi prezentatorul TV Pavel Bartoş se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi se va întâlni cu publicul marţi, de la ora 19.00, la librăria Bizantină din Bucureşti, unde va prezenta recomandările sale de carte, în cadrul campaniei "Librar pentru o zi".

17
/05
/15

CRONICĂ DE FILM După noul (dar, în esență, vechiul) „Mad Max: Fury Road”, 90% din regizorii hollywoodieni de blockbustere ar trebui demiși pentru lipsă flagrantă de imaginație, într-atât de sterpe par filmele lor în comparație cu spectacularul dezinvolt al lui George Miller.

16
/05
/15

CRONICĂ DE FILM Prezentat recent în cadrul Festivalului Filmului European și anunțat pentru septembrie în cinematografe, „Autoportretul unei fete cuminți”, scris și regizat de Ana Lungu, este un film inedit – în peisajul cinematografiei române –, care surprinde prin finețea mizanscenei, rafinamentul dialogurilor și tratarea dedramatizată a narațiunii.

16
/05
/15

Se conturează, deja, un fenomen în teatrul românesc: tinerii de la “Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea. Pentru cei care cunosc istoria recentă: Râmnicu Vâlcea devine noua Brăilă.

16
/05
/15

Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad a ajuns la a treia ediție. Dar adevărul este că e a treia ediție sub pălăria acestui concept, căci Festivalul ITN moștenește de fapt vechiul Festival “Underground” (numit, în ultimii săi ani, “Eurounderground”). Vorbim, deci, despre o tradiție de decenii în nișa alternativului.

16
/05
/15

Descoperă lumea de dincolo de gratii într-o nouă ediție CineȘoc: miercuri, 20 mai, începând cu ora 19.00, iubitorii de cinematografie de calitate sunt așteptați la Sala ARCUB din strada Batiște nr. 14. Filmul lunii mai este tulburătorul Starred Up (2013), o dramă intensă și convingătoare despre viața din penitenciare. 

15
/05
/15

Sunt puține spectacole de teatru care ajung, fie că își propun sau nu, la un adevăr atât de radical: există creaturi care ar trebui omorâte nu o dată, ci de mai multe ori, și tot nu ar fi de ajuns. “Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” merge până la acest capăt.

15
/05
/15

Una din primele versiuni ale lucrării "Muza adormită", de Constantin Brâncuşi, s­-a vândut cu suma de 9,125 milioane de dolari, joi seară, la New York, într­-o săptămână marcată de vânzări record în lumea artei, şi va rămâne în continuare într-o colecţie privată americană.

15
/05
/15

"Un etaj mai jos", de Radu Muntean, selectat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, beneficiază de critici elogioase, editorii The Hollywood Reporter afirmând că pelicula "este puternică, tăioasă şi revoluţionară", în timp ce Variety spune că "este un anti-thriller captivant".

15
/05
/15

Casanova, amantul etern al Italiei, își povestește memoriile. Știați că în copilărie și-a dorit să devină preot și că purta conversații cu Voltaire și Rousseau?

15
/05
/15

Creatorul legendarei francize post-apocaliptice „Mad Max”, genialul George Miller ocupă din nou scaunul regizoral şi aduce, din 15 mai, pe marile ecrane „Mad Max: Drumul Furiei”, o nouă incursiune în universul exploziv al lui Max Rockatansky.