Două nopţi de animaţie bizară şi horror la Anim’est
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-nopti-de-animatie-bizara-si-horror-la-animest/

Cea mai îndrăgită noapte tematică din tradiţia festivalului Anim’est, şi cea care dovedeşte, cu fiecare ediţie, că animaţia poate fi la fel de incitantă la orice vârstă, se întoarce la Cinema Patria toamna aceasta. Creepy Animation Night adună, în fiecare an, peste 1.000 de spectatori peste 18 ani în sălile de cinema ale festivalului.

Un articol de Petre Ivan|14 septembrie 2015

Pe 9 octombrie, de la 23.00, la Cinema Patria, o nouă selecţie de filme, mai înfricoşătoare şi out of the box ca oricând, îi aşteaptă pe cei mai puţin slabi de înger fani ai animaţiei din nou în faţa marelui ecran.

Un eveniment unic în peisajul cinematografic românesc, Creepy Animation Night va pune din nou la încercare inimile spectatorilor cu 200 de minute de animaţie din ţări precum Mexic, Australia, S.U.A, Italia, Spania, şi, în premieră anul acesta, România.

Calupurile de scurtmetraje vor fi întrerupte de un show live marca Dirty Granny Tales, o trupă ce abordează un stil muzical inedit, dark theatrical music, formată în Atena, în 2006.

Cu un fir narativ à la Tim Burton, împrumutând din haosul şi ironia celor de la Tiger Lillies, inspirate de prezenţa scenică a Diamandei Galás, de universul vizual steril al avantgardiştilor The Residents şi de liniile melodice ale cunoscutului compozitor grec Manos Hatzidakis, showurile complexe ale grecilor i-au făcut cunoscuţi dincolo de amfiteatrele de acasă umplute până la refuz, în toată Europa. La Bucureşti, Dirty Granny Tales vin să cucerească publicul Anim’est cu show-ul Didi’s Son, un hibrid de muzică, animaţie video şi teatru de păpuşi, despre o lume inversată, în care marionetele pun stăpânire pe fiinţele vii.

Atmosfera întunecată e potenţată de versurile cu teme sumbre, costumele şi machiajul incitante, dansurile halucinante, instrumentele tradiţionale acustice şi inflexiunile vocii liderului trupei, Mouldbreath.

Sora mai mică a nopţii de animaţie creepy, Trippy Animation Night, revine şi ea în agenda festivalului în toamnă, şi pregăteşte un nou număr de kitsch şi erotic dedicat publicului lipsit de inhibiţii.

Pe 3 octombrie, la Cinema Studio, de la 22.30, curatorul şi colecţionarul olandez Michael Helmerhost revine la Anim’est şi aduce cu el The Night Of Trippy Animation Volume 2, o selecţie proaspătă de animaţii presărate cu mult Sex & Drugs & Rock & Roll.

E vorba despre fragmente din cele mai întunecose şi neconvenţionale cotloane ale cinematografiei globale, filme rare, de arhivă, imposibil de văzut în alte condiţii pe marile ecrane.

Biletele la Creepy Animation Night şi la Trippy Animation Night pot fi achiziţonate online, pe eventbook.ro, şi vor fi puse în vânzare şi în cinema, în serile proiecţiilor.

Biletul la Creepy Animation Night costă 40 lei şi include accesul la proiecţie şi la concert. Biletul la Trippy Animation Night este în valoare de 20 lei.

Accesul minorilor este interzis la ambele proiecţii.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi la Re:Animation Hub.

Foto: Anim’est  – animest.ro

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.