Dragobetele sărută fetele – eveniment folcloric la Sala Radio 
https://www.ziarulmetropolis.ro/dragobetele-saruta-fetele-eveniment-folcloric-la-sala-radio/

Sărbătoarea dragostei la români – Dragobetele (24 februarie) – este marcată şi în acest an printr-un eveniment folcloric de neratat la Sala Radio! Devenit o tradiţie a stagiunii Orchestrei de Muzică Populară Radio – dirijată de Adrian Grigoraş – concertul prezentat sub titlul „DRAGOBETELE SĂRUTĂ FETELE” se va desfăşura duminică, 21 februarie, ora 17.00, la Sala Radio.

Un articol de Liliana Matei|16 februarie 2016

Dragobetele este echivalentul românesc al zilei Sfântului Valentin (Valentine’s Day), aniversare a îndrăgostiţilor preluată din cultura occidentală. Personaj mitologic pe meleagurile carpatine, asemănător lui Eros sau Cupidon, se spune că Dragobete provine chiar din folclorul vechilor daci. Era fiul Babei Dochia – alt personaj de legendă al românilor – şi iniţial era un peţitor şi un naş al animalelor, devenit ulterior protector al iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, aşa cum şi păsările „se logodesc” în această zi.

În satele româneşti răsuna zicala : „Dragobetele sărută fetele”, iar tradiţiile şi credinţele legate de acest moment special al anului erau numeroase. Fetele și băieții se îmbrăcau în haine de sărbătoare, porneau în cete prin lunci și păduri și cântând culegeau primele flori de primavară. Fetele adunau ghiocei, viorele și tămâioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le păstra pâna la Sânziene, când le aruncau în apele curgătoare. Băieții mergeau în satele vecine, chiuind și cântând peste dealuri, pentru a participa acolo la sărbătoarea Dragobetelui. De Dragobete se făceau logodne simbolice pentru anul următor (urmate uneori de logodnele adevărate) sau fetele și băieții se făceau frați de sânge.

Concertul de la Sala Radio va fi susţinut de tineri şi foarte tineri artişti, cupluri deja cunoscute ale scenei folclorice românești : Silvana Râciu, Valentin Sanfira, Emilia Dorobanţu, Mihaela Istrate, Ciprian Istrate, Ancuţa Corlăţan, Radu Lazăr, Lucian Motoveleţ, Florin Boita, Narcisa Băleanu, Ilie Caraş, Ştefania Narenji, Florin Pârlan, Letiţia Boroi, Ioana Şteţco, Ciprian Poenar, Raluca Burcea, Marian Vijoi, Liviu Olteanu,  Georgiana Aurică, Florin Ştefan, Andreea Chisăliţă.

În rolul lui Dragobete îl veţi aplauda în spectacolul de la Sala Radio pe carismaticul solist de muzică populară NICOLAE DATCU.

INFO

Biletele sunt disponibile pe  www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

21
/07
/20

Seara de deschidere cu Violoncellissimo a inaugurat cu succes pe 15 iulie Festivalul Internațional "Vara Magică", care a pus deja în vânzare biletele pentru toate concertele ce se vor desfăşura în fiecare miercuri şi joi, în Curtea Ateneului Român, până pe 27 august. În caz de condiţii meteo nefavorabile, concertele de miercuri şi joi vor fi reprogramate în cursul serii de vineri.

19
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 11 iulie 1937, la doar 38 de ani, murea la Hollywood cel care a marcat fundamental muzica clasică și cea de jazz din secolul XX, George Gershwin. Muzica lui este și astăzi la fel de proaspătă și incitantă ca acum un secol, iar opera „Porgy and Bess” dar și multe cântece ale sale sunt nelipsite din repertoriul actual.

16
/07
/20

Trupa byron revine la Sibiu pe 18 iulie pentru un concert acustic pe terasa Joyme Pub (Calea Dumbrăvii, 28-32). Se vor auzi atât piese de pe cel mai recent album al trupei – „Nouă”, lansat în toamna lui 2019 – dar și cântece pe care n-o să te abții să le fredonezi: „Cu capul în nori”, „Granița-n raniță”, „Masa pentru doi”, „Anima” sau ”Perfect”.

16
/07
/20

Opera Națională București, instituție publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” au din nou onoarea și bucuria de a fi alături de publicul drag printr-o serie de concerte în aer liber intitulate „Seri de Operă Estivale”. Accesul la concerte se va realiza cu minim o oră înaintea evenimentului, în condiții de siguranță și respectând normele în vigoare în contextul actual al pandemiei cu virusul COVID-19.

02
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 17 iunie 1882 se năștea în Rusia cel care avea să devină marele compozitor modernist și neoclasic al secolului XX, Igor Stravinski (1882-1971). În 89 de ani de viață a fost martorul a două Războaie Mondiale dar și al unor revoluții sociale, culturale și muzicale fără precedent, el însuși devenind unul dintre uriașii muzicii secolului trecut.

28
/06
/20

Vești bune pentru industria muzicală și nu numai: cea de-a cincea ediție a Mastering The Music Business, primul și cel mai mare eveniment organizat în România pe teme de industrie muzicală, va avea loc în perioada 29 - 31 iulie într-un nou format.