Dublă explozie – formarea Universului vs. adolescenţii Cehoslovaciei
https://www.ziarulmetropolis.ro/dubla-explozie-formarea-universului-vs-adolescentii-cehoslovaciei/

Pe 8 şi 9 aprilie, Centrul Ceh a pregătit două proiecţii: bătrânul şi îndrăgitul Documentary Mondays reîncepe cu filmul „Photon”, iar Fiction Tuesdays continuă cu a doua proiecţie din acest sezon, când veţi putea vedea filmul de debut al renumitului Miloš Forman.

Un articol de Liliana Matei|5 aprilie 2019

Documentary Mondays reîncepe, noul sezon reunind 3 documentare proiectate pentru prima dată în Romania şi încă două, cele mai apreciate şi vizitate documentare din cadrul ediţiiilor Documentary Mondays în 2018.

Pe 8 aprilie, de la ora 20:00, sunteţi aşteptaţi să vedeţi Photon, un documentar avangardist științifico(-fantastic) regizat de polonezul Normal Leto, care trasează circuitul unei călătorii ambițioase și amețitoare prin istoria Universului, de la Big Bang la revoluția cuantică și mai departe.

Inspirat de lucrările celebrului autor David Deutsch (The Beginning of Infinity, The Fabric of Reality), Leto își înmărmurește publicul cu un eseu complex, dar fascinant, despre misterele spațiului terestru și cosmic. Teoriile sale sunt transmise prin intermediul unui voice-over ușor amuzant și sunt acompaniate de o serie de animații CGI șocante cu valuri și particule, ilustrând concepte științifice abstracte precum câmpul Higgs, prin modele 3D impecabile. Norman Leto este scenaristul, regizorul, editorul și totodată directorul de animație pentru Photon, la care a lucrat timp de 5 ani și în cadrul căruia a reușit să compună o înșiruire amețitoare de elemente ce crează o adevărată bijuterie cinematografică.

Marţi seara, de la ora 20:00, se intră în lumea adolescenţilor din Cehoslovacia anilor 60, prin ochii regizorului Miloš Forman. Black Peter este primul lui lungmetraj, cu care acesta a câştigat premiul cel mare la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, surclasându-i pe faimoşii regizori ai vremii Jean-Luc Godard (cu filmul Le mépris) şi Michelangelo Antonioni (cu Il deserto rosso).

Black Peter este un film emblematic al Noului val cehoslovac, care prezintă o viziune empatică asupra procesului de alienare a adolescenților cehi în contextul anilor ’60. Tânărul Petr începe să lucreze la un magazin cu autoservire, unde rolul său este de a supraveghea produsele și a prinde potențialii hoți. Petr își dă toată silința, dar nu excelează în această activitate. Acasă nu are o relație bună cu părinții – mama sa îl vede ca pe un copil, iar tatăl său, veșnic nemulțumit, își petrece timpul ținându-i prelegeri. Şi ca orice adolescent, el este îndrăgostit de o colegă, Asa, cu care își petrece duminicile la piscină.

Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays continuă în tandem până la jumătatea lunii mai, intrarea la toate proiecţiile este liberă, iar berea din partea casei.

Evenimente Facebook aici: Documentary Mondays, Fiction Tuesdays. Evenimente susţinute de de Budweiser Budvar.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

 

 

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.