Duelul Viorilor 2014 – pasiune, talent și virtuozitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/duelul-viorilor-2014-pasiune-talent-si-virtuozitate/

Trei recitaluri şi un concert cu orchestra, muzică de cea mai bună calitate cântată cu pasiune, talent şi virtuozitate de trei maeştri ai scenei clasice, răsplătite cu cu minute în şir de aplauze de spectatorii ce au umplut sălile de la Craiova, Râmnicu Vâlcea şi de două ori la Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|10 noiembrie 2014

Acesta este tabloul primei părți a celei de-a patra ediții a Turneului Naţional ”DUELUL VIORILOR”, organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo, într-o primă etapă, în perioada 4 – 7 noiembrie 2014, urmând o a doua etapă, în perioada decembrie 2014.

Duelul Viorilor După trei ediții de succes, ideea de duel s-a transformat într-o întrecere amiabilă pentru cucerirea publicului, numele sonore ale instrumentelor trecând pe planul doi și fiind apreciate mult mai mult calitatea interpretării, sensibilitatea și dăruirea artiștilor, dar și alegerea repertoriului care, anul acesta, în recitaluri, a cuprins, pe lângă piese spectaculoase din repertoriul pentru vioară și pian, o versiune originală a Anotimpurilor de Piazzolla in prelucrarea argentinianului Mariano Castro, pentru două viori și pian, foarte apreciată de spectatori.

La Timişoara, pe 7 noiembrie, cu Orchestra Filarmonicii din Timişoara – dirijor Mircea Holiartoc, cei doi violonişti au interpretat Concertul în re minor pentru două viori şi orchestră de Bach, care va fi reluat la Bucuresti, pe 10 decembrie, cu Orchestra de Cameră Radio.

De altfel, reacțiile publicului demonstrează că acesta a apreciat sunetul ambelor viori – Stradivarius ”Pachoud”, pe care cântă Liviu Prunaru, dar și Guarneri del Gesu, pe care cântă Gabriel Croitoru (care este pusă la dispoziție de Muzeul Național George Enescu, în patrimoniul căruia se află), dar a admirat mai ales măiestria violoniștilor:

Turneul va continua în luna decembrie cu același program dens, atractiv, spectaculos şi dificil: Serghei Rachmaninov – Vocaliză op. 34 nr. 14, transcripţie pentru vioară şi pian, Niccolò Paganini – Variaţiuni pe coarda Sol din opera Moise de Rossini , Ernest Bloch – Nigun, Niccolò Paganini – I Palpiti op. 13, introducere şi variaţiuni pe tema Di tanti palpiti din opera Tancredi de Rossini, Franz Schubert / Jascha Heifetz – Ave Maria, Camille Saint-Saëns – Havaneza op 83, Frédéric Chopin – August Wilhelmj – Nocturna op. 27 nr. 2, Henryk Wieniawski – Poloneza nr. 1 în re major si Astor Piazzolla / Mariano Castro – Anotimpurile la Buenos Aires

Foto: Duelul Viorilor – Virgil Oprina

31
/10
/20

Cei 15 ani ai Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo vor fi aniversați începând de sâmbătă, 31 octombrie, până pe 9 decembrie 2020, cu o serie de concerte transmise live din sălile de concerte din Brașov, Bușteni, Sibiu și București.

30
/10
/20

O celebrare excepţională în lumea artei – ca omagiu la Centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România: Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc. Iniţiată de soprana Mariana Nicolesco, manifestarea este un adevărat revelator al comorii de peste 10.000 de lieduri fondate pe vechiul cântec de dor, eternă expresie a sufletului românesc.

19
/10
/20

Joi, 22 octombrie 2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Lior Shambadal, va susține, de la ora 19.00, un program integral semnat de Wolfgang Amadeus Mozart, în regim live, în cadrul stagiunii online. Concertul este transmis în direct, fără spectatori, din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituției.

30
/09
/20

Să asculți muzică clasică la mall sau când îți faci cumpărăturile la un hipermarket? Da, pentru că din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spații neconvenționale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.