Duelul Viorilor sold-out înainte de start
https://www.ziarulmetropolis.ro/duelul-viorilor-sold-out-inainte-de-start/

Duelul Viorilor: Stradivarius versus Guarneri este sold-out în mai multe oraşe ale traseului.

Un articol de Andrada Văsii|22 septembrie 2013

Duelul Viorilor: Stradivarius versus Guarneri este sold-out în mai multe oraşe ale traseului. Acest lucru dovedeşte nerăbdarea melomanilor de a asista din nou la o competiţie a sunetului si armoniei, a două viori de colecţie Stradivarius şi Guarneri şi a doi artişti de talie internaţională care le mânuiesc cu măiestrie: Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru,  arbitraţi de pianistul Horia Mihail.

Cea de-a treia ediţie a turneului naţional Duelul Viorilor, va avea loc între 23 septembrie şi 4 octombrie în 8 oraşe din România. Mii şi mii de spectatori au venit să asiste la cele două ediţii precedente ale turneului Duelul Viorilor: Stradivarius versus Guarneri şi au constatat că, atunci când arcuşurile s-au încrucişat, rezultatul a fost unul atât de frumos şi melodios, sunetul atât de pur şi cristalin, măiestria celor doi violonişti atât de mare, încât practic iubitorii muzicii de calitate au fost singurii câştigători.

Publicul a fost cel care a umplut până la refuz sălile, care peste tot a primit artiştii ca pe adevărate vedete şi tot el cel care şi-a dorit şi o a treia rundă.

Duelul Viorilor – lupta de pe scenă

Poate că la început ideea de duel a părut o joacă, dar violoniştii au luat-o în serios şi şi-au susţinut şi pus în valoare instrumentul cu multă pasiune şi dăruire:

Gabriel Croitoru a declarat: „Mă bucur foarte mult că particip la acest proiect care, iată, se dovedeşte de un real succes. Eu cred că această a treia ediţie va pune din nou în valoare vioara Guarneri pe care cânt. Desigur, fiecare dintre noi doreşte să îşi evidenţieze cât mai mult instrumentul, eu nu pot decât să susţin că vioara mea merită mai multe aplauze. Vioara Stradivarius are un sunet ascuţit care pătrunde în orice colţ al unei săli, în schimb vioara Guarneri are un sunet mai cald, mai amplu, mai bogat în armonice. De altfel, se şi numeşte Catedrala”.

Citiţi şi: S-a încheiat Turneul „Duelul viorilor“

Despre arme şi combatanţi se ştiu deja destule, dar cea de-a treia bătălie din sălile de concert va fi consemnată astfel:

Vioara Stradivarius „Pachoud” construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam.

Vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”, datată 1731, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional „George Enescu”, în patrimoniul căruia se află.

Duelul Viorilor

Duelul Viorilor: Stradivarius versus Guarneri este sold-out în mai multe oraşe ale traseului.

Liviu Prunaru, un artist de talie internaţională. I-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea «Dublul concert» de Bach) şi pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu).

Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii «Paul Constantinescu» din Ploieşti şi membru al Cvartetului de Stat «Transilvan» – Cluj-Napoca.

Pianistul Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariţie în concert sau recital, este unul din cei mai apreciaţi pianişti români ai generaţiei sale. În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, Horia Mihail susţine numeroase concerte şi recitaluri pe scena Sălii Radio din Bucureşti, colaborează cu orchestre de profil din ţară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Braşov, dar şi în turnee în ţară sau străinătate.

Datele şi locurile în care se va da „lupta“:

23 SEPTEMBRIE,  Braşov, Sala Complexului Militar, ora 20.30

24 SEPTEMBRIE, Târgu Mureş, Palatul Culturii, ora 19.00

25 SEPTEMBRIE, Turda, Teatrul Municipal, ora 19.00

27 SEPTEMBRIE, Craiova, Sala Filarmonicii, ora 19.00

28 SEPTEMBRIE, Piteşti, Casa de Cultură, ora 19.00

30 SEPTEMBRIE, Iaşi, Opera Naţională Română, ora 19.00

1 OCTOMBRIE, Bacău, Ateneu, ora 19.00

4 OCTOMBRIE, Bucureşti, Sala Radio, ora 19.00

Info:

Biletele se pot achiziţiona de la casele de bilete ale sălilor în care se vor desfăşura recitalurile, iar în Bucureşti şi prin www.bilete.ro. Informaţii suplimentare pe www. duelulviorilor.ro.

Foto credit Duelul Viorilor: Virgil Oprina

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.

29
/07
/20

Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al instituției în perioada 2012-2019.

21
/07
/20

Seara de deschidere cu Violoncellissimo a inaugurat cu succes pe 15 iulie Festivalul Internațional "Vara Magică", care a pus deja în vânzare biletele pentru toate concertele ce se vor desfăşura în fiecare miercuri şi joi, în Curtea Ateneului Român, până pe 27 august. În caz de condiţii meteo nefavorabile, concertele de miercuri şi joi vor fi reprogramate în cursul serii de vineri.

19
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 11 iulie 1937, la doar 38 de ani, murea la Hollywood cel care a marcat fundamental muzica clasică și cea de jazz din secolul XX, George Gershwin. Muzica lui este și astăzi la fel de proaspătă și incitantă ca acum un secol, iar opera „Porgy and Bess” dar și multe cântece ale sale sunt nelipsite din repertoriul actual.

16
/07
/20

Trupa byron revine la Sibiu pe 18 iulie pentru un concert acustic pe terasa Joyme Pub (Calea Dumbrăvii, 28-32). Se vor auzi atât piese de pe cel mai recent album al trupei – „Nouă”, lansat în toamna lui 2019 – dar și cântece pe care n-o să te abții să le fredonezi: „Cu capul în nori”, „Granița-n raniță”, „Masa pentru doi”, „Anima” sau ”Perfect”.

16
/07
/20

Opera Națională București, instituție publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” au din nou onoarea și bucuria de a fi alături de publicul drag printr-o serie de concerte în aer liber intitulate „Seri de Operă Estivale”. Accesul la concerte se va realiza cu minim o oră înaintea evenimentului, în condiții de siguranță și respectând normele în vigoare în contextul actual al pandemiei cu virusul COVID-19.