Dusmanul de clasa, de Igor Caşu – despre Moldova sovietizată, lansare de carte
https://www.ziarulmetropolis.ro/dusmanul-de-clasa-de-igor-casu-despre-moldova-sovietizata-lansare-de-carte/

Editura Cartier şi Facultatea de Știinţe Politice, Universitea Bucureşti (amfiteatrul „Robert Schuman”), vă invită miercuri, 26 februarie 2014, de la ora 17.30, la lansarea volumului „Dusmanul de clasa”. Represiuni politice, violenţă şi rezistenţă în R(A)SS Moldovenească, 1924 – 1956 de Igor Caşu.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2014

Editura Cartier şi Facultatea de Științe Politice, Universitea București (amfiteatrul „Robert Schuman”), vă invită miercuri, 26 februarie 2014, de la ora 17.30, la lansarea volumului „Dusmanul de clasa”. Represiuni politice, violență și rezistență în R(A)SS Moldovenească, 1924 – 1956 de Igor Caşu.

„Deopotrivă erudită și accesibilă, impresionanta sinteză oferită de Igor Cașu vine să umple un gol istoriografic regretabil și nejustificat. Acum nu va mai fi posibil să spui: n-am știut ori nu cunosc subiectul. (…)

Nu se lasă influențat de acele mode care pun accentul pe o istoricitate impersonală, pe social în detrimentul politicului, ca și cum cele două ar putea fi cumva separate. În Moldova sovietizată politicul a dictat toate opțiunile sociale, economice, culturale. Dacă nu acceptăm acest fapt, neglijăm chiar natura sistemului. Iar politicul era el însușii impregnat de ideologie.” – Vladimir TISMĂNEANU

Dusmanul de clasa

Dusmanul de clasa – Represiuni politice, violență și rezistență în R(A)SS Moldovenească, 1924 – 1956

Invitaţi: Igor Caşu, Octavian Roske, Armand Goşu, Victor Rizescu

Moderator: Vasile Ernu

Dusmanul de clasa

Igor Caşu (n. 1973) este licențiat (1995) și doctor în istorie (2000) al Universității „Al. I. Cuza” din Iași

A fost bursier Fulbright (august – decembrie 2000), expert al Comisiei pentru Analiza Dictaturii Comuniste în România (2006) și vicepreședinte al Comisiei pentru Studierea și Aprecierea Regimului Comunist Totalitar din Republica Moldova (2010)

De asemenea, a fost reporter la Radio Europa Liberă, rubrica Istoria trăită (2010-2011).

Este profesor și director al Centrului de Studiere a Totalitarismului din cadrul Facultații de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Chișinău.

Foto cu Dusmanul de clasa şi Igor Caşu – wikipedia

15
/05
/23

Îndrăgita scriitoare Narine Abgarian, una din cele mai importante voci ale literaturii contemporane, autoarea bestsellerului Din cer au căzut trei mere, revine în România în perioada 16–18 mai, la București și Brașov, cu prilejul lansării în limba română a unui nou roman, Simon, câștigător al Bolșaia Kniga – Premiul cititorilor în 2021, devenit, de asemenea, bestseller internațional.

15
/05
/23

Un program cu peste 20 de evenimente și un stand național cu o ofertă editorială consistentă, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Accademia di Romania din Roma, vor constitui participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, desfășurată în perioada 18-22 mai 2023.

03
/05
/23

Editura Nemira vă invită la evenimentul de lansare a volumului inedit de scrisori „Dragă tată”, scris de Patrick și Ernest Hemingway, o carte despre iubire și distanțe, despre părinți și fricile lor, despre copii și capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva în plină tranziție sau în plină degradare, publicată în colecția Yorick.

01
/05
/23

O selecție de titluri noi, disponibile la Editura Nemira în luna mai, în care veți regăsi „Proiectul Hail Mary” de Andy Weir, „Fiica de la Auschwitz” de Tova Friedman și Malcom Brabant și „Focul viu” de Stephen King, trei cărți care promit să-și fascineze cititorii de la primele pagini.

27
/04
/23

După primul volum din seria „Măștile Zeului", „Mitologia primitivă", în care autorul prezintă cititorilor izvoarele miturilor universale și arată cum acestea ne-au modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului, Editura Trei oferă cititorilor pasionați de acest subiect ocazia incursiunii într-o lume fascinantă, cea a Mitologiei orientale.

27
/04
/23

Cum ar arăta realitatea dacă în locul pauzelor publicitare ar exista pauze de poezie? Am fi mai deschiși față de lume și față de cei din jurul nostru? La aceste teme de refelecție își propune să ofere un răspuns cea de-a șaptea ediție a proiectului „Poezia în oraș", care se derulează sub egida clusterului EUNIC Varșovia, în perioada 20 aprilie – 21 mai 2023, în capitala Poloniei.

09
/04
/23

Șapte recomandări de lectură pentru luna aprilie, în care veți regăsi scrisorile schimbate de legendarul Ernest Hemingway cu fiul său, Patrick, dar și un nou roman semnat de Amor Towles, autorul bestsellerului „Un gentleman la Moscova”. Titlurile selectate au apărut în această lună la Editura Nemira.