După Varșovia și Poznań, expoziția „Spotlight Heritage Timișoara” călătorește la Cracovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/dupa-varsovia-si-poznan-expozitia-spotlight-heritage-timisoara-calatoreste-la-cracovia/

În avanpremiera Festivalului Culturii Române la Cracovia, Institutul Cultural Român de la Varşovia itinerează expoziţia „Timişoara – patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timişoara” la Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia, în perioada 21 aprilie – 31 mai 2023.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2023

Prezentată inițial la Varșovia, cu sprijinul Ambasadei României în Republica Polonă, apoi la Poznań, expoziția își propune să prezinte publicului polonez patrimoniul construit și poveștile orașului care deține anul acesta titlul de Capitală Europeană a Culturii. Proiectul omonim a fost inițiat în anul 2016 și realizat de Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, fiind inclus în Programul Cultural oficial Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Povești ale patrimoniului cultural și istoric împletite cu cele personale ale locuitorilor de ieri și de azi sunt suprapuse în format digital cu patrimoniul imaterial ce se regăsește în romane, amintiri și istoria orală. An de an, itinerarii digitale și fizice prin cartierele istorice ale Timișoarei dezvăluie poveștile orașului printr-un larg evantai de activități: o expoziție muzeală, expoziții stradale, un site web, aplicația mobilă „Spotlight Heritage Timișoara”, o aplicație de realitate augmentată, demonstrații de realitate virtuală, spectacole de teatru și dans stradal, evenimente și instalații digitale, tururi ghidate și virtuale, atât în Timișoara cât și în străinătate.

În 2022, în cadrul galei Romanian PR Award, cea mai importantă competiție națională de recunoaștere a excelenței în domeniul promovării, proiectul a fost distins cu Aurul în Excelență pentru secțiunea „Comunicarea în sectorul public” și distincția specială PR Innovator of the Year.

Organizat de Universitatea Politehnică Timișoara, prin Centrul de eLearning, și de Muzeul Național al Banatului, proiectul „Patrimoniul sub reflectoare” este co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, și Consiliul Județean Timiș. La Cracovia este prezentat în parteneriat cu Biblioteca Publică Voievodală și Consulatul Onorific al României din acest oraș.

Prin acest proiect, Institutul Cultural Român de la Varșovia continuă să ofere vizibilitate Timișoarei, oraș care deține în 2023 titlul de Capitală Europeană a Culturii, patrimoniului său multietnic și pluriconfesional, dar și spiritului antreprenorial care-l caracterizează.

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.

15
/10
/24

INTEROGATIE „O să mai existe natura?”, „Folosiți mai puțin plastic”, „Viața e prea scurtă ca să conduci mașini plictisitoare”. Iată câteva dintre dorințele așternute pe hârtie care fac acum obiectul unei expoziții inedite. Ea se poate vizita la Sala Mare a Institutului Cultural Român până pe 24 octombrie.

02
/10
/24

În cadrul proiectului artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, Vanner Collective a propus o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.