După Varșovia și Poznań, expoziția „Spotlight Heritage Timișoara” călătorește la Cracovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/dupa-varsovia-si-poznan-expozitia-spotlight-heritage-timisoara-calatoreste-la-cracovia/

În avanpremiera Festivalului Culturii Române la Cracovia, Institutul Cultural Român de la Varşovia itinerează expoziţia „Timişoara – patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timişoara” la Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia, în perioada 21 aprilie – 31 mai 2023.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2023

Prezentată inițial la Varșovia, cu sprijinul Ambasadei României în Republica Polonă, apoi la Poznań, expoziția își propune să prezinte publicului polonez patrimoniul construit și poveștile orașului care deține anul acesta titlul de Capitală Europeană a Culturii. Proiectul omonim a fost inițiat în anul 2016 și realizat de Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, fiind inclus în Programul Cultural oficial Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Povești ale patrimoniului cultural și istoric împletite cu cele personale ale locuitorilor de ieri și de azi sunt suprapuse în format digital cu patrimoniul imaterial ce se regăsește în romane, amintiri și istoria orală. An de an, itinerarii digitale și fizice prin cartierele istorice ale Timișoarei dezvăluie poveștile orașului printr-un larg evantai de activități: o expoziție muzeală, expoziții stradale, un site web, aplicația mobilă „Spotlight Heritage Timișoara”, o aplicație de realitate augmentată, demonstrații de realitate virtuală, spectacole de teatru și dans stradal, evenimente și instalații digitale, tururi ghidate și virtuale, atât în Timișoara cât și în străinătate.

În 2022, în cadrul galei Romanian PR Award, cea mai importantă competiție națională de recunoaștere a excelenței în domeniul promovării, proiectul a fost distins cu Aurul în Excelență pentru secțiunea „Comunicarea în sectorul public” și distincția specială PR Innovator of the Year.

Organizat de Universitatea Politehnică Timișoara, prin Centrul de eLearning, și de Muzeul Național al Banatului, proiectul „Patrimoniul sub reflectoare” este co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, și Consiliul Județean Timiș. La Cracovia este prezentat în parteneriat cu Biblioteca Publică Voievodală și Consulatul Onorific al României din acest oraș.

Prin acest proiect, Institutul Cultural Român de la Varșovia continuă să ofere vizibilitate Timișoarei, oraș care deține în 2023 titlul de Capitală Europeană a Culturii, patrimoniului său multietnic și pluriconfesional, dar și spiritului antreprenorial care-l caracterizează.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.