Ediția a 23-a a Festivalului Filmului European – la final!
https://www.ziarulmetropolis.ro/editia-a-23-a-a-festivalului-filmului-european-la-final/

Festivalul Filmului European s-a încheiat duminică, după o ediţie în premieră în afara graniţelor Uniunii Europene, la Chişinău şi în patru oraşe din România.

Un articol de Liliana Matei|3 iulie 2019

23.FFE s-a desfășurat la București (11 – 23 iunie, în 13 cinematografe și spații alternative), la Chișinău (Cinematograful Odeon, 21-23.06), Râmnicu Vâlcea (Cinema Geo Saizescu, 21-23.06), Tîrgu-Mureș (Cinematograful Arta, 21-23.06) și Sibiu (Centrul Cultural Ion Besoiu, 28-30.06) și a atras 7 000 de spectatori.

Pe lângă proiecțiile celor 58 de filme din 28 de țări, 23.FFE a oferit spectatorilor teatru și muzică, ateliere, întâlniri și lansări de carte. Evenimentele conexe au prilejuit întâlniri și discuții cu cineaști și actori, master-class de film experimental, ateliere de educație cinematografică pentru profesori, elevi de liceu și de gimnaziu, cine-concerte cu Foley’Ala și EYOT (Serbia), lansarea volumului bilingv Iosif Demian. Note de autor și a Blu-ray-ului Baloane de curcubeu.

Au fost prezenți la București și Chișinău cineaști și alți oameni de cultură, care au ajutat publicul să „ia pulsul Europei”, în completarea vizionării filmelor, răspunzându-le la întrebări sau încurajându-i să își pună întrebări. Astfel, ne-am bucurat să îi avem alături pe regizorii Iosif Demian, Tudor Giurgiu, Adi Voicu, Emanuel Pârvu, Adina Dulcu, Mihai Pîrcălabu, Gheorghe Preda, Dario Bischofberger, Alecu Deleu, Mihai Nichiforeac, Pavo Marinković, Rouzbeh Rashidi, actorii Mihai Smarandache, Carmen Florescu, Adrian Titieni, Cecilia Stassi, scriitorul și scenaristul Marin Mălaicu-Hondrari și alții oameni din domeniul cinematografiei: Dan Burlac (directorul programului Romanian Short Waves), Laura Baron (monteur, producător), Alexander Dumreicher-Ivanceanu (producător), Annamaria Lodato (Arte), Dan Mircea Duță (filmolog), Ileana Bîrsan (critic de film).

Organizat în timpul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, Festivalul a inclus o secțiune dedicată filmelor LUX (cu sprijinul Biroului Parlamentului European, prezentând cele trei filme finaliste ale Premiului LUX 2018 al Parlamentului European). Celelalte secțiuni speciale ale FFE au oferit filme reprezentative pentru cinematografia din Republica Moldova, filme documentare propuse de canalul ARTE, filme clasice, restaurate, o colecție de filme despre viața în Germania de Est, dedicată marcării a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, precum și prima retrospectivă în România a filmelor ultimului visător, Bernardo Bertolucci, marele cineast italian dispărut anul trecut.

FFE a stat și sub semnul sinergiilor film – teatru. Cea de-a 23-a ediție a debutat la Teatrul Național București cu un moment-surpriză susținut de actorii Ion Caramitru și Horațiu Mălăele și a inclus în program și spectacole de teatru, astfel încât spectatorii să poată face comparația între viziunea filmului și a teatrului asupra aceluiași text: Persona și Psycho. Doi mari actori de film și teatru, Dorina Lazăr și Horațiu Mălăele, au fost omagiați cu Premii de Excelență.

Premiul Publicului a mers către Sper să mori data viitoare 🙂 / I Hope You’ll Die Next Time 🙂 (Ungaria, 2018), al regizorului maghiar Mihály Schwechtje. Premiul este onorific, de popularitate, acordat filmului care întruneşte cele mai multe voturi online din partea cinefililor.

În 2019, am avut un număr record de zile de festival (20!) şi de spectacole de film. Bucureştenii au rezistat cu brio celor aproape 6 ore de Novecento, saga epică a maestrului Bertolucci, proiectată pentru prima dată pe un mare ecran românesc. La Chişinău, un public entuziasmat a aplaudat „double bill”-ul Persona, filmul şi piesa de teatru. Prietenii şi admiratorii lui Tudor Caranfil s-au întâlnit ca să-l omagieze cu recunoştinţă şi mult dor la proiecţia capodoperei mute, Vântul, reorchestrată inspirat de trupa Foley Ala, iar amatorii de literatură înaltă şi de cinema de calitate au asistat la o închidere cu reverberaţii de gong shakesperian. Am încercat şi, cred, am reuşit, să avem o selecţie densă, dar variată, care să ostoiască toate gusturile cinefilului modern: de la cele mai populare (comedii), la cele mai pretenţioase, mai inclasabile şi mai bizare (thrillere, experimentale, horrror-fantastice). Nu ne-am adresat doar iubitorilor de cinema evazionist, ci şi celor care vor să privească realitatea în faţă şi să recapituleze momentele istorice ale ultimilor 30 de ani sau amatorilor de teatru, muzică şi pictură. Mi-am dorit să-i redau cinemaului acea sclipire de „artă a tuturor artelor”, a subliniat Anca Grădinariu, directorul artistic al FFE.23.

Spotul de promovare 23.FFE poate fi vizionat aici, iar un scurt rezumat al galei de deschidere este disponibil aici.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene, al Biroului de Informare al Parlamentului European și al Uniunii Cineaștilor din Romania, sub egida EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale ale ţărilor europene.

 

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.