Ediția a 24-a a Festivalului Filmului European – la final!
https://www.ziarulmetropolis.ro/editia-a-24-a-a-festivalului-filmului-european-la-final/

Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Filmului European, o ediţie cu totul online, care s-a văzut de acasă, s-a încheiat duminică, după 14 zile de proiecţii pe platformele FFE.ro şi TIFF Unlimited.

Un articol de Petre Ivan|24 iunie 2020

Pe lângă proiecțiile celor 18 scurtmetraje românești realizate de regizori români în izolarea cauzată de pandemie (Cinem@casa), 24.FFE a oferit spectatorilor și posibilitatea unor discuții cu cei 21 de realizatori ai filmelor: Alexandru Solomon, Alina Manolache, Andra Tarara & David Schwartz, Andrei Inizian, Bogdan Mureșanu, Bogdan Theodor Olteanu, Laura Pop, Marius Olteanu, Matei Branea, Matei Monoranu, Mona Nicoară & Edin Vélez, Paul Negoescu & Ana Drăghici, Radu Jude, Ruxandra Ghițescu, Sofia Nelega, Teona Galgoțiu, Vlad Petri și Vlad Popa și cu criticii de film: Flavia Dima, Oana Ghera, Ionuț Mareș și Victor Moruzov. Dezbaterile au fost difuzate în timp real pe pagina de Facebook a FFE și pot fi accesate în continuare.

Programul a fost completat și de o selecție consistentă de 25 scurtmetraje europene din 21 de țări, care au constituit secțiunea EU Shorts, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediții.

Premiul Publicului, un premiu onorific, de popularitate, care se acordă filmului care întruneşte cele mai multe voturi și calificative online din partea cinefililor, a mers către: 

Secțiunea EU Shorts: scurtmetrajul experimental Don’t Know What / Nu știu ce… (r: Thomas Renoldner, Austria, 2019), la egalitate cu Ojos que no ven / Ochi care nu văd / Eyes that do not see (r: Natalia Mateo, Spania).

Secțiunea Cinem@casa: Elefant departe / Elephant far away (un film de: Teona Galgoțiu). Acesta a fost  urmat în preferințe de Jurnal cu mama / Diary with my Mother al tânărului Vlad Popa, student la regie în anul 2 la Cluj Napoca și de animația lui Matei Branea – Exterior în izolare / Exterior in isolation.

Teona Galgoțiu (foto sus) s-a născut în 1998, în București. Poeziile și scurtmetrajele ei au fost publicate, respectiv proiectate în antologii, proiecte și festivaluri internaționale. Organizează Festivalul de film Super și atelierele de film și poezie aferente din 2014, lucrează ca pre selecționer și coordonator al comunicării pentru Festivalul de film documentar și drepturile omului One World Romania și în prezent studiază masterul de regie de film la UNATC. Cel mai recent proiect al ei, Gura Mare, este o platformă care promovează poezia prin diferite medii, dar mai ales invită artiști să creeze videopoeme, încercând să construiască un teritoriu comun între poezie și film.

***

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul financiar al Reprezentanței Comisiei Europene în România, în parteneriat cu EUNIC România, ambasadele, centrele, institutele culturale europene și TIFF Unlimited.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.