Ediția a X-a a festivalului 25 de (ore) zile de teatru (non-stop) demarează în primul weekend din octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/editia-a-x-a-a-festivalului-25-de-ore-zile-de-teatru-non-stop-demareaza-in-primul-weekend-din-octombrie/

În 2020 BIS Teatru aniversează 11 ani de activitate iar Festivalul „25 de ore de teatru non-stop” ajunge la cea de-a X-a ediţie. Din raţiuni de siguranţă sanitară, evenimentul nu va mai avea anul acesta formatul obişnuit, ci va fi adaptat condiţiilor impuse de epidemia de coronavirus. Astfel, cele 25 de ore de teatru vor deveni 25 de zile de teatru, care vor cuprinde 18 evenimente desfăşurate în perioada 2 -26 octombrie, în 8 spaţii de joc din Sibiu.

Un articol de Petre Ivan|30 septembrie 2020

Cu exceptia spectacolul din deschidere, Născut în 2000, programat pe 2 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Thalia, celălalte evenimente se vor desfășura outdoor. Festivalul este împărțit din punct de vedere tematic pe/ în patru capitole: capitolul I – Umor/ Uman, capitolul II – Experimental/ Nișă, capitolul III – Social/ Comunitar/ Emoție, capitolul IV – Basm/ Feerie.

Primul weekend din luna octombrie debutează sub semnul umorului și al umanului, oferind publicului trei producții marca BIS Teatru care au avut premiera în acestă vară (Născut în 2000, Povestea poveștilor și Doi moldoveni în Ardeal) și one-man-show-ul umoristic PAM – PAM. Deschiderea oficială, sau prologul festivalului, va avea loc vineri, 2 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Thalia. Născut în 2000, în regia lui Bogdan Sărătean, este un spectacol ce oferă povești de viață puternice și reale, fiind inspirat din experiența directă a celor trei actrițe (Aneea Axentea, Andrada Grosu, Alexandra Roatiș și Shama Leah), toate născute în anul 1990 și traind la momentul prezent vârsta maternității. Spectacolul împletește elementul biografic cu cel social-politic, textul fiind generat într-un proces de colaborare între regizor și actrițe pe baza experinețelor acestora în privința aducerii pe lume a unui copil. Premiera acestei noi producții BIS Teatru a avut loc pe 16 augut 2020, în cadrul programului ACCES ONLINE, finanțat de Ministerul Culturii, iar transmisia live a acesteia din Grădina BIS a fost urmărită de peste 30.000 de spectatori în mediul virtual. În deschiderea festivalului de anul acesta, se va juca pentru prima dată într-un spațiu închis, în scenografia adaptată a Alexandrei Budianu.

Al doilea spectacol programat pentru acest weekend va fi prezentat la Șura Culturală Gușterița pe 3 octombrie, de la ora 16:00. Este vorba despre PAM – PAM,  un one-man-show umoristic, care aniversează 10 ani de când este jucat cu mare succes în festival, în interpretarea talentatului actor George Constantinescu (Teatrul de Artă București). Având la bază pamfletele lui Constantin Tănase, scrise în urmă cu 80 de ani, spectacolul uimește prin comicul și actualitatea sa. A fost găzduit an de an în diverse spații, în anul 2015, jucându-se fără oprire timp de 25 de ore.

Sibienii dornici să-și mai descrețească frunțile și să se bucure de umor de calitate sunt așteptați sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 19:00, pe Terenul de baschet Elemer Tordai pentru Doi moldoveni în Ardeal, cu Dumitru Stegărescu și Cristian Lupașcu și duminică, 4 octombrie, de la ora 18:00 pentru Povestea poveștilor, un spectacol șugubăț, după un scenariu inspirat din textul lui Creangă, cu trei personaje fascinante: Eminescu (Claudiu Fălămaș), Ion Creangă (Dumitru Stegărescu) și Tinca Vartic (Andrada Grosu).

Capitolul II al festivalului (10 – 11 octombrie 2020) va fi marcat de caracterul experimental, de nișă al celor două spectacole programate. Pe 10 octombrie, de la ora 19:00, la Grădina BIS va fi prezentat Delirium (din însemnările unor nebuni). Este vorba despre un dialog imaginar între două figuri emblematice ale artei moderne: Antonin Artaud (interpretat de Dan Țilea) — artistul complet (poet, eseist, dramaturg, actor, regizor de teatru) și pictorul Vincent van Gogh (Dumitru Stegărescu), ambii geniali și lunatici, a căror nebunie a fost catalizatorul unor creații ce și-au devansat timpul și au influențat puternic posteritatea.

Pe 11 octombrie, de la ora 17:00, în Curtea Librăriei Erasmus (Casa Teutsch) Claudiu Fălămaș va oferi un nou show pornind de la creații poetice. Caelum Meditatio este un performance muzical pe versuri de Ezra Pound, traduse de Radu Vancu.

Evenimentele ce vor urma vor fi cuprinse în capitolele III (15 – 18 octombrie 2020) și IV (23 – 25 octombrie 2020). Născut în ’90, Doi moldoveni în Ardeal, Povești africane, Născut în 2000 și Doar sunt vor sta sub umbrela Social/ Comunitar/ Emoție iar spectacolele Sârmă & Scoci, Basme vechi și Basne noi, Clandestino și Povestea Poveștilor vor vorbi spectatorilor despre Basm/ Feerie.

Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe site-ul http://bisteatru.ro/ și pe pagina de facebook Festival – 25 De Ore De Teatru Non Stop – Sibiu. Biletele pot fi achiziționate de pe platforma iabilet.ro. Preţul unui bilet este de 40 lei (double) și 30 de lei (single). Elevii, studenții și pensionarii vor plăti 15 lei. Un abonemant double costă 300 de lei iar unul single 200 de lei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.