Ediţii speciale ale „Serii de operă“, cu Cecilia Bartoli şi Maria Slătinaru Nistor protagoniste
https://www.ziarulmetropolis.ro/editii-speciale-ale-serii-de-opera-cu-cecilia-bartoli-si-maria-slatinaru-nistor-protagoniste/

Pe 18 şi pe 21 mai va avea loc prima audiţie absolută a celui mai nou CD al celebrei mezzosoprane Cecilia Bartoli, dar şi aniversarea sopranei Maria Slătinaru Nistor, una dintre cele mai importante voci româneşti ale secolului XX.

Un articol de Andrada Văsii|15 mai 2013

Pe 18 și pe 21 mai va avea loc prima audiţie absolută a celui mai nou CD al celebrei mezzosoprane Cecilia Bartoli, dar şi aniversarea sopranei Maria Slătinaru Nistor, una dintre cele mai importante voci româneşti ale secolului XX.

Două ediţii speciale ale emisiunii „Seara de operă“ realizate de Luminiţa Arvunescu.

Norma cu Cecilia Bartoli

În avanpremiera lansării oficiale, programate în 20 mai, la Radio România Muzical poate fi ascultat cel mai nou album al mezzosopranei Cecilia Bartoli (foto sus): opera „Norma“ de Vincenzo Bellini, o înregistrare ce-şi propune să reconstituie cum suna această lucrare la premiera ei din 1831.

Alături de binecunoscuta cântăreaţă italiană, una dintre cele mai bine vândute şi mai de succes personalităţi ale teatrului liric din prezent, se află o garnitură de solişti din care face parte şi mezzosoprana română Liliana Nikiteanu, actualmente stabilită la Zürich.

Albumul poate fi ascultat integral la Radio România Muzical (preluat şi de Radio România Cultural) sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, însoţit de un interviu acordat de Cecilia Bartoli Luminiţei Arvunescu în anul 1996.

Albumul va fi disponibil şi în România, în magazinele sau pe site-urile de specialitate.

Versiunea prezentată pe disc va fi pusă în scenă la Salzburg, în 17 şi 19 mai 2013, Cecilia Bartoli fiind şi directoarea festivalului de primăvară de la Salzburg.

Maria Slătinaru Nistor – 75 de ani

În 25 mai, una dintre cele mai importante voci româneşti ale secolului XX, soprana Maria Slătinaru Nistor împlineşte 75 ani, prilej pentru o nouă ediţie specială a emisiunii „Seara de operă“. Marţi, 21 mai, de la ora 19.30, Maria Slătinaru Nistor va dialoga cu Luminiţa Arvunescu – un eveniment transmis în direct de Radio România Muzical, dar şi în format audio-video pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Cu această ocazie, vor fi difuzate şi înregistrările Mariei Slătinaru Nistor, păstrate în Fonoteca Radio România.

Emisiunea va fi reluată sâmbătă, 25 mai 2013, de la ora 19.00, chiar în ziua aniversării sopranei.

Foto credit: Radio România Muzical

06
/06
/22

În 2001, cunoscutul violonist român REMUS AZOIȚEI a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie de 200 ani a instituției. În 2019, a susținut concerte la Carnegie Hall - New York și la Kennedy Center - Washington DC, pe lângă multe alte apariții europene, și în 2021 a fost solistul Orchestrei de Cameră din Viena în cadrul Festivalului Enescu.

06
/06
/22

Joi, 9 și vineri, 10 iunie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de Radu Popa, în două concerte cu public, desfășurate de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român. În prima parte, vor fi interprate Concertul în fa major pentru două piane şi orchestră, KV242 de Wolfgang Amadeus Mozart și Concertul în re minor pentru două piane şi orchestră, FP61 de Francis Poulenc, cu soliștii Alon Goldstein și Andrei Licareț. Vor urma, în program, Passacaglia, BWV582 de Johann Sebastian Bach/ Ottorino Respighi și Pinii din Roma de Ottorino Respighi. 

03
/06
/22

Peștera Ialomiței din Bucegi găzduiește cea de-a doua ediție „The Jazz Cave Festival”, un eveniment care și-a propus să contribuie la restaurarea legăturii organice dintre om și natură, promovând principiile internaționale ale muzicii de jazz. Ediția 2022 va avea loc în mijlocul verii, în perioada 1 - 3 iulie 2022, un bun prilej pentru iubitorii de jazz și drumeții montane de a revizita patrimoniul natural din Bucegi.

02
/06
/22

Savurăm weekendurile în oaza de cultură din inima naturii urbane cu sesiuni acustice de jazz, muzică clasică și pop-indie de la artiști independenți, cu picnic și degustări gourmet de la artizani locali, proiecții de film, ateliere de yoga, dans contemporan, ateliere educative pentru copii și momente de poezie pe pajiștea Grădinii Botanice a Universității din București.

02
/06
/22

Dacă în lumea artistică deseori relațiile sunt dominate de un orgoliu exacerbat, există și excepții și una dintre cele mai frumoase dintre ele este reprezentată de prietenia și admirația reciprocă dintre Mozart și Haydn, cei doi mari reprezentanți ai clasicismului muzical vienez. Miercuri, 8 iunie 2022, de la 19.00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert MOZART/HAYDN prezentat de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului GHEORGHE COSTIN.

31
/05
/22

Leo Hussain, dirijor-principal invitat al Filarmonicii „George Enescu”, rămâne la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” , în zilele de  joi  și vineri, 2 și 3 iunie 2022, pentru alte  două concerte cu public, desfășurate de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român.

30
/05
/22

Câștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa - Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio! DMITRI MATVIENKO (născut în Belarus) a fost distins în 2021 cu premiul I și premiul publicului și se va afla vineri, 3 iunie 2022 (de la 19.00) la pupitrul ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.

25
/05
/22

Leo Hussain, dirijor-principal invitat al Filarmonicii „George Enescu”, rămâne la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” , în zilele de joi și vineri, 2 și 3 iunie 2022.