Eforie Colorat – Intervenție culturală
https://www.ziarulmetropolis.ro/eforie-colorat-interventie-culturala/

Asociaţia Forumul Artelor Vizuale lansează „Eforie Colorat – Intervenţie culturală” iniţiază un demers artistic şi ecologic ce va schimba atmosfera şi peisajul în cea mai veche staţiune de pe litoralul românesc, Eforie Sud.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2021

Ne-am dedicat activitatea protejării patrimoniului cultural național material și imaterial și astfel am reușit să readucem la viață un spațiu aflat în ruină, Grădina de Vară Cinemascop. Aici se desfășoară zilnic evenimente, pe toată durata sezonului estival, facilitând astfel accesul la cultură și valorificarea spațiului la potențial maxim prin organizarea de proiecții cinematografice, spectacole de teatru, expoziții de artă contemporană, tururi despre istoria orașului, concerte, workshop-uri, dezbateri și alte programe culturale.

Trăim într-o societate de tip consumerist, în care problema poluării este tratată cu superficialitate. Ne dorim ca prin proiectul “Eforie Colorat – Intervenție Culturală” să atragem atenția asupra efectelor devastatoare pe care poluarea le are asupra mediului înconjurător și să readucem în Eforie Sud, o parte din suflul cultural pe care această stațiune l-a avut la începutul secolului XX și care acum suferă, ca tot litoralul românesc, de o lipsă acută de spații și evenimente cultural-artistice.

Credem cu tărie că arta este un mijloc de comunicare ce poate genera schimbări la nivel social, de aceea am gândit o serie de intervenții artistice ce au ca scop reactivarea comunității locale din punct de vedere cultural, educațional și ecologic.

Astfel, în data de 4 august 2021 vom organiza o acțiune ecologică de tip performance, în cadrul căreia se vor igieniza plaja și faleza orașului Eforie. Ne dorim atât participarea comunității locale, cât și a turiștilor, pentru a atrage atenția asupra efectelor devastatoare pe care le are lipsa de implicare și acțiune. O parte din deșeurile colectate, vor fi reciclate și transformate în obiecte decorative în cadrul unui workshop susținut de artiștii Dan și Lia Perjovschi, în data de 5 august 2021. Trei dintre obiectele create în cadrul acestui atelier, vor fi premiate și expuse timp de 30 de zile în incinta grădinii de vară Cinemascop, iar în luna noiembrie 2021 în cadrul galeriei Etaj artist-run Space din București. Înscrierile pentru ambele evenimente se vor face online, în perioada 22 iulie – 3 august, prin platforma https://eu.jotform.com/myforms/?

O altă parte din deșeurile colectate va deveni material pentru sculpturi realizate de artiști plastici, selectați în urma unui open call. Aceștia pot aplica în perioada 20-26 iulie, trimițând un CV, însoțit de un portofoliu la adresa: [email protected]. Selecția artiștilor participanți va fi făcută de Raluca Oancea Nestor, Senior lector în cadrul UNARTE București, iar rezultatele vor fi anunțate în data de 28 iulie, pe paginile Facebook și Instagram Eforie Colorat.

Sculpturile realizate vor fi amplasate în spațiul public, în orașul Eforie, dorind să inspire mai departe comunitatea locală și națională la alte inițiative artistice de responsabilitate socială cu dimensiune ecologică.
Pereții Grădinii de Vară vor fi decorați de două picturi murale având ca temă impactul omului asupra naturii. Acestea vor fi realizate de un artist român și un artist de origine cehă.

Toate aceste activități sunt deschise publicului larg, care în perioada 1-12 august 2021 poate urmări întreg procesul de creație. Printre produsele proiectului cultural se numără și un site ce va conține o arhivă a întregului proiect, 1 expoziție, 1 zine tipărit în 70 de exemplare și un film documentar de 15 minute, dar și 2 obiecte derivate din performance, ce vor fi folosite ulterior ca separatoare de deșeuri.

Vă invităm cu drag alături de noi, în Grădina de Vară Cinemascop, aflată pe strada Tudor Vladimirescu 2, în Eforie Sud. Ne puteți urmări și online pe Facebook, Instagram, TikTok.

 

02
/09
/19

"Știți ceva? Dat fiind că, așa am citit, Facebook-ul e un drog, iar eu am nevoie de o doză nouă, vin încă de săptămâna asta cu un nou artist pe-aici. Nu de alta, dar curând începe FILIT, iar zidul meu virtual va trebui să facă față cu brio evenimentului. Așa încât poftim ce-mi vine să zic acum: IRLO. Adică acel IRLO pe care mai toată lumea îl cunoaște ca muralist, cum îi place (și) lui să-și spună." - Lucian Dan Teodorovici

26
/08
/19

Artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București, pe 4 septembrie 2019 pentru a deschide expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol, începând cu ora 18.00. Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunțite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.

26
/08
/19

"Du-te! Îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului." - Constantin Brâncuși. Turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, Coloana (cu o înălțime de 29, 35 metri) a fost inaugurată la 27 octombrie 1938.

21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.