Elie Wiesel va scrie o carte în colaborare cu Barack Obama
https://www.ziarulmetropolis.ro/elie-wiesel-va-scrie-o-carte-in-colaborare-cu-barack-obama/

Scriitorul Elie Wiesel, în vârstă de 84 de ani, supravieţuitor al Holocaustului, a confirmat pentru cotidianul francez La Croix că lucrează la un proiect de carte pe care o va scrie în colaborare cu preşedintele american Barack Obama, la începutul anului 2015.

Un articol de Corina Vladov|20 iunie 2013

Scriitorul Elie Wiesel, în vârstă de 84 de ani, supravieţuitor al Holocaustului, a confirmat pentru cotidianul francez La Croix că lucrează la un proiect de carte pe care o va scrie în colaborare cu preşedintele american Barack Obama, la începutul anului 2015, informează AFP.

Scriitorul american de origine evreiască Elie Wiesel, născut în România, recompensat cu premiul Nobel pentru pace în 1986, evocase deja acest proiect pe 2 noiembrie 2012, în cotidianul israelian Haaretz.

Elie Wiesel, autor al multor cărţi, dintre care se remarcă volumul „Noaptea” (1958) – o descriere autobiografică despre viaţa în lagărele de exterminare naziste -, a precizat pentru cotidianul fancez La Croix că va începe să scrie această carte la mijlocul celui de-al doilea mandat al preşedintelui Barack Obama, la începutul anului 2015.

Al doilea mandat al preşedintelui american, recompensat la rândul său cu premiul Nobel pentru pace, a început pe 20 ianuarie şi va avea o durată de patru ani.

Cei doi americani se cunosc bine. Barack Obama l-a văzut pentru prima dată pe Elie Wiesel atunci când scriitorul a susţinut o lectură publică la colegiul la care actualul preşedinte american era student. Ce doi au devenit prieteni în 2009, când Wiesel a fost invitat să-l însoţească pe preşedintele american Barack Obama într-o vizită într-unul dintre locurile simbolice ale Holocaustului, fostul lagăr de concentrare de la Buchenwald.

Elie Wiesel a colaborat deja cu Casa Albă în timpul administraţiei Jimmy Carter, care l-a numit în 1978 la conducerea Comisiei prezidenţiale despre Shoah, scrie Mediafax.

Un Nobel pentru Pace

Întrebat în legătură cu conţinutul noului proiect de carte, scriitorul american a declarat: „Va fi ca volumul «Mémoire à deux voix», pe care l-am scris cu Mitterrand”, fostul preşedinte socialist francez. Acea carte a fost publicată în 1995.

În cotidianul Haaretz, Elie Wiesel a vorbit despre relaţia specială pe care o are cu actualul preşedinte al Statelor Unite: „Discutăm despre filosofie, despre contemplaţie, despre diverse idei, dar niciodată despre politică”. Barack Obama a scris şi el mai multe cărţi, inclusiv o autobiografie, intitulată „Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance”.

Născut în 1928, în România, Elie Wiesel a fost deportat în 1944, împreună cu întreaga familie, la Auschwitz, unde aveau să-şi găsească sfârşitul mama, sora mai mică şi tatăl său. De atunci, autorul a scris peste cincizeci de opere – romane, povestiri, eseuri, mărturii, interviuri -, militând constant pentru drepturile omului şi pentru condamnarea ororilor Holocaustului.

În 1986 a primit premiul Nobel pentru pace, iar în 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă şi Literatură. Din 2001 este membru de onoare al Academiei Române, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România purtându-i numele. În prezent, el este directorul Centrului pentru studii iudaice de la Universitatea din Boston.

Foto: wikipedia

02
/10
/15

Marți, 6 octombrie, de la 19:00, Revista de Povestiri organizează la Cărturești Verona a patra întâlnire a clubului de lectură Pop-up Stories, care are în centru romanul „Deadline”, de Adina Rosetti. Invitații care vor discuta despre experiențele lor legate de temele cărții sunt Cristina Ion și Bülent Duagi.

02
/10
/15

La aproape cincisprezece ani de la succesul romanului Simion Liftnicul, Petru Cimpoeşu, unul dintre prozatorii de primă linie ai ultimilor ani, ne face cunoştinţă cu Celălalt Simion, într-o poveste plină de surprize şi umor. Romanul a apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom şi este disponibil din această săptămînă în librăriile din ţară şi pe www.polirom.ro.

01
/10
/15

ION STRATAN (1955-2005), unul dintre cei mai importanţi poeţi „optzecişti“, ar fi împlinit astăzi 60 de ani. Prieten cu Nichita Stănescu şi considerat drept cel mai important continuator al acestuia, Stratan a fost , de asemenea, “cel mai distins poet al Cenaclului de Luni la o vreme când ceilalți optzecisti încă își pregăteau ucenicia”.

29
/09
/15

Institutul Cultural Român de la Viena celebrează împreună cu Centrul Ceh Viena şi alături de alţi 18 membri ai clusterului EUNIC Austria, ce-a de-a 14-a ediţie a unui eveniment tradiţional pentru calendarul cultural austriac: Ziua Internaţională a Cafelei.

25
/09
/15

Semnele norocului pot apărea când te aștepți mai puțin. Vă spun din experiența recentă. În timp ce mă îndreptam cu pași șovăitori spre un spectacol cu accente de thriller socio-economic, cunoscut sub numele de „ședință cu părinții”, semnele norocului s-au arătat de trei ori în mai puțin de 500 de metri, o vrabie și doi guguștiuci eliberându-și intestinele fix în capul meu.

21
/09
/15

În una dintre vânătorile mele prin anticariatele orașului am achiziționat o carte pe care o aveam în vizor de mai mult timp: Raport către El Greco. Bucuria viitoarei lecturi mi-a fost umbrită imediat după ce am deschis cartea.

20
/09
/15

Miercuri, 23 septembrie 2015, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld, Regina Elisabeta nr.38), Editura Humanitas iubitorii de literatură sunt invitaţi la lansarea volumului ”Să nu plângi” de Lydie Salvayre, roman câştigător al Premiului Goncourt în 2014, una dintre cele mai aşteptate cărţi ale acestei toamne la Humanitas Fiction.

18
/09
/15

Și în această toamnă, Timișoara deschide porțile literaturii la cea de a IV-a ediție a festivalului internațional de literatură. Evenimentul, plănuit să aibă loc în perioada 21-23 octombrie în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, va prilejui iubitorilor de literatură întâlnirea cu nume importante ale literaturii europene de astăzi.

18
/09
/15

Scriitorul Cristian Teodorescu a particpat, zilele acestea, la un turneu de lansări organizat cu prilejul recentei apariţii în limba polonă a romanului Medgidia, oraşul de apoi (Cartea Românească, 2009; Polirom, 2012), publicat la editurile Amaltea/ATUT, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar.

17
/09
/15

Am avut privilegiul să citesc noul volum al lui Florin Piersic jr, “opere cumplite (volumul 2)”, în manuscris. Cartea, publicată la editura Humanitas, este de ieri în librării. Las mai jos o cronică onestă, deși sentimentală.

15
/09
/15

Asociația Curtea Veche organizează NARATIV - festivalul de lectură pentru copii, proiect cultural finanțat de ARCUB în cadrul programului cultural “Ești București”. Evenimentul va avea loc la Librăria Cărturești Verona în perioada 21-27 septembrie și va cuprinde o serie de activități gratuite susținute de pedagogi non-formali, artiști, specialiști în educație și psihologia copilului.

14
/09
/15

Pe vremea lui Ludovic al XIII-lea, Versailles era doar un modest pavilion de vînătoare. Ludovic al XIV-lea îl transformă într-un centru al puterii, dar şi într-un loc al plăcerii, dorinţei şi desfrîului. Grădinile noului castel, parcurile cu fîntîni, apartamentele legate între ele, totul părea menit să adăpostească aventurile Regelui Soare cu nenumăratele-i amante.