Emisiune-eveniment în memoria lui Ion Popescu Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/emisiune-eveniment-in-memoria-lui-ion-popescu-gopo-la-tvr-2-tvr-hd-si-online-pe-tvr/

Ion Popescu Gopo este subiectul unei emisiuni aniversare, pe care TVR 2 o difuzează duminică, 28 aprilie, de la ora 18.00.

Un articol de Andrada Văsii|27 aprilie 2013

Părintele „Omuleţului“este subiectul unei emisiuni aniversare, pe care TVR 2 o difuzează duminică, 28 aprilie, de la ora 18.00.

Sub genericul „GOPO 90 – Un om de la începutul lumii”, telespectatorii TVR 2 pot urmări o dezbatere-eveniment în amintirea lui Ion Popescu Gopo (1 mai 1923 – 28 noiembrie 1989), cu doar câteva zile înainte de împlinirea a 90 de ani de la naşterea cunoscutului cineast român.

Emisiunea moderată de Daniela Zeca-Buzura îi are ca invitaţi pe criticul de film Irina Margareta Nistor şi pe cantautorul Mihai Constantinescu. „GOPO 90 – Un om de la începutul lumii” va fi difuzat simultan şi pe TVR HD şi pe platforma video a Televiziunii Române – www.tvrplus.ro.

Primul român premiat cu „Palme d’Or”

Părintele „Omuleţului”, aşa cum avea să rămână în dicţionarele de film internaţionale, este primul român premiat cu „Palme d’Or” la Festivalul Internaţional al Filmului de la Cannes, în 1957, pentru filmul de animaţie „Scurtă istorie”. Ion Popescu Gopo este o personalitate-simbol pentru creaţia cinematografică românească, fiind considerat un inovator al filmelor pentru copii, în care se îmbină fericit două genuri ale celei de-a şaptea arte: desenul animat şi muzicalul.

Gopo cel neştiut de noi era un vizionar şi un generos. Aproape toţi contemporanii săi au lăsat mărturie despre faptul că acest cineast şi mare artist se gândea şi la congenerii săi atunci când avea de apărat o cauză. Acestea sunt adevărurile pe care încearcă să le spună, în 50 de minute, o emisiune care vorbeşte despre Ion Popescu Gopo ca despre un contemporan al nostru, un om de la începutul lumii, care în 1957 a adus la Bucureşti primul Palme d’Or din cinematografia românească.

Daniela Zeca-Buzura,
realizator tv

Reportaje diverse

Protagoniştii reportajelor emisiunii sunt Pierette Atanasiu (asistent regie film), Roland Pupăză (regizor de fim şi desenator) şi Olga Niţu Pârâianu (asistent operator truca) – statornici colaboratori ai lui Gopo, cărora li se alătură Manuela Hodor (director general Studioul Animafilm) şi actriţa Medeea Marinescu.

Emisiunea cuprinde şi file din arhiva de aur a Televiziunii Române, care ilustrează momente cu artistul Ion Popescu Gopo, care a fost şi un hăruit realizator de televiziune, colaborator fidel al Televiziunii Publice, pentru care a şi realizat numeroase programe şi filme de desene animate.

29
/03
/23

O nouă producție din Franța se pregătește să ajungă pe marile ecrane din România, începând cu data de 14 aprilie. În regia lui Laurent Charbonnier și a lui Michel Seydoux, doi artiști emblematici pentru industria de documentar despre natură, „Ștejarul și locuitorii săi” este un film despre universul unui stejar cu vârsta de 210 ani și importanța sa pentru toate vietățile pentru care el înseamnă acasă.

29
/03
/23

Festivalului de Film Românesc de la Nantes prezintă a doua sa ediţie în perioada 29 martie – 2 aprilie 2023, în organizarea Centrului Cultural Franco-Român de la Nantes şi având ca partener principal Institutul Cultural Român de la Paris. În luna Francofoniei, festivalul celebrează cultura română francofonă şi diversitatea culturală, marcând 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

27
/03
/23

În acest sfârșit de săptămână începe Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA, care revine în 2023 la București cu o selecție de 35 de filme documentare, trei retrospective, 8 evenimente de tip panel talk/workshop și o expoziție conexă.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).

03
/03
/23

În luna martie 2023, Institutul Cervantes din București va prezenta online o serie de filme excepționale ale regretatului regizor spaniol Carlos Saura, un cineast care a dobândit deja un loc de necontestat printre zeii cinematografiei, omagiu prilejuit de decernarea, în acest an, a Premiului Goya de Onoare. Toate titlurile vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României).