„EMOȚII PRIN CULOARE” – Art terapie și dans terapie pentru elevii cu nevoi educaționale speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/emotii-prin-culoare-art-terapie-si-dans-terapie-pentru-elevii-cu-nevoi-educationale-speciale/

Asociaţia Entuziart a lansat, la începutul lunii februarie 2022, proiectul „EMOȚII PRIN CULOARE”, proiect desfăşurat prin Programul „MOL pentru sănătatea copiilor”, program finanţat de MOL România şi susţinut de Fundaţia pentru Comunitate.

Un articol de Petre Ivan|16 februarie 2022

Proiectul oferă, până la finalul acestui an școlar, cu frecvență săptămânală, posibilitatea participării la ateliere de art terapie prin pictură și dans terapie copiilor cu cu povești de viață, abilități și nevoi educaționale foarte diverse de la Școala Gimnazială Specială „Sf. Nicolae” din București

Scopul ședințelor de art-terapie și dans-terapie este de a-i ajuta pe participanți să proceseze mai bine propriile emoții și să le identifice eficient la ceilalți, optimizându-și relaționarea cu aceștia și scăzându-le astfel anxietatea. Procesul catalizează dezvoltarea emoțională a copiilor prin perceperea, identificarea, înțelegerea și exprimarea emoțiilor, folosind ca mijloc pictura, respectiv dansul. 

De asemenea, participă în proiect ca voluntari 20 de studenți de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, departamentul de Psihopedagogie Specială, conduși de doamna profesor Loredana Pătrășcoiu. Aceștia beneficiază de contexte practice de a-și dezvolta cunoștințele despre art terapie și dans terapie de a înțelege cum funcționează aceste discipline relativ noi în România. Proiectul contribuie astfel și la formarea generațiilor viitoare de psihopedagogi, care pot integra cunoștințele dobândite în aceste luni în practica lor viitoare cu copiii cu nevoi speciale, element central de sustenabilitate a proiectului. 

Proiectul va avea o durată de 6 luni și va fi încheiat cu o expoziție de grup în care copiii vor fi cei care vor decide ce lucrări să expună. Echipa este deschisă la colaborare cu spații dornice să găzduiască această expoziție finală, o oportunitate pentru publicul larg de a se familiariza cu conceptul de art terapie si modul în care ea poate fi aplicată. 

Asociația Entuziart este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune este promovarea și sprijinirea persoanelor de orice vârstă și cu orice tip de abilități, în activități creative și artistice, cu scopuri terapeutice. Școala Gimnazială Specială „Sf. Nicolae” este cea mai mare școală specială din București și a doua ca mărime din țară, elevii săi având toți cerințe educative speciale, cu diagnostice precum tulburări de dezvoltare, inclusiv cognitive, tulburări de limbaj, deficiențe fizice și în general dizabilități intelectuale.

Art Terapeuții implicați în proiect

Oana Dorneanu – Psihoterapeut cu drept de liberă practică și acreditare din partea Colegiului Psihologilor Români pentru specializările Art Terapie și Psihoterapie Analitică, cu experiență în lucrul cu copii, co-fondatoare a Asociației Entuziart; 

Loredana Larionescu – Psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din România cu specializările Psihoterapie Experiențială și Psihoterapie prin Dans și Mișcare, co-fondatoare a Asociației Entuziart;

Sorina Petrescu – Coregraf și Dans Terapeut cu experiență solidă în Terapii Corporale și lucrul cu copiii, fondatoare a www.tmoves.com;

Nicoleta Zugravu – www.art-terapeut.ro, art terapeut Phronetik, fondator Art2Grow, s-a alăturat proiectului în regim de voluntariat din dorința de a oferi copiilor din cunoștințele sale și aduce cu sine o valoroasă experiență de lucru prin Art Terapie Phronetik în cadrul diverselor proiecte realizate în spații clinice, spitale și în cabinetul personal. 

Partenerii în proiect sunt Mol RomÂnia, Fundația pentru Comunitate, TMoves, Art2Grow, Facultatea de Psihologie, secția Psihopedagogie Specială și Școala Gimnazială Specială „Sf. Nicolae” din București. 

Detalii despre proiect pe site-ul asociației: https://arterapie.com/proiect-emotii-prin-culoare/ 

Precum si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/ArterapieAtelier/

05
/07
/23

Therme Forum pentru Teatru și Arhitectură, eveniment înscris pe agenda FITS și la această ediție aniversară, i-a avut invitați pe unii dintre cei mai importanți arhitecți și critici de arhitectură din lume, printre care Tateo Nakajima, Heidi Ramsvik, Robert Hanea, Adam Flatto, Robbie Hammond, Ricky Burdett, Richard Florida, Arthur Mamou-Mani și Paul Goldberger.

04
/07
/23

Cămașa cu altiță iese din spațiul convențional de expunere și ajunge, pentru prima dată la sediul UNESCO din Paris, într-o expoziție intitulată „Umăr la umăr – Sărbătorirea comunității și a artei țesutului bluzelor tradiționale din România și Republica Moldova”. 

14
/06
/23

The Institute și Cartierul Creativ, alături de Banca Transilvania, în parteneriat cu Primăria Sectorului 1, Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, dezvoltă începând cu luna iunie un program de expoziții, workshopuri și târguri ca parte dintr-un demers de revitalizare a zonei Amzei prin intermediul economiei creative locale.