Enigma morţii scriitorului grec Menis Koumandareas, evocată în ultimul său roman
https://www.ziarulmetropolis.ro/enigma-mortii-scriitorului-grec-menis-koumandareas-evocata-in-ultimul-sau-roman/

Ancheta în cazul morţii scriitorul grec Menis Koumandareas, găsit strangulat la începutul lui decembrie în locuinţa sa din Atena, a beneficiat de un indiciu neobişnuit descoperit chiar în ultima sa carte, în care evocă suspectul, inculpat vineri, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei.

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2015

Menis Koumandareas, unul dintre cei mai prestigioşi scriitori din Grecia, evoca de asemenea mobilul crimei, şi anume o tranzacţie imobiliară. Scriitorul grec a fost găsit mort la vârsta de 83 de ani în locuinţa sa din Kypseli, un cartier popular din Atena. El prezenta răni la nivelul gâtului şi a feţei, notează Mediafax.

Autorul „îi vorbea suspectului” în ultimul său roman, cu conotaţie biografică, a anunţat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei.

Menis Koumandereas descrie legăturile sale cu un tânăr originar din România. El evocă vânzarea unui bun imobiliar, după moartea soţiei sale, care ar fi mobilul crimei.

Suspectul de naţionalitate română, în vârstă de 25 de ani, a fos inculpat vineri pentru crimă. El îl cunoştea pe scriitor de şase ani. Acesta din urmă îl ajuta adeseori cu împrumuturi băneşti, a anunţat avocatul său pentru presă.

Poliţia îl suspectează pe tânărul român, dar şi pe un complice, la rândul său arestat, că a vrut să fure banii obţinuţi de scriitor în urma tranzacţiei.

Menis Koumandareas, unul dintre cei mai prestigioşi scriitori din Grecia, a fost găsit strangulat la începutul lui decembrie în locuinţa sa din Atena

Menis Koumandareas, unul dintre cei mai prestigioşi scriitori din Grecia, a fost găsit strangulat la începutul lui decembrie în locuinţa sa din Atena

Presupusul ucigaş recunoaşte că s-a întâlnit cu autorul grec în seara în care acesta din urmă a murit, dar afirmă că el a decedat în urma unei căzături în apartamentul său.

Autor a peste 20 de romane, volume de nuvele şi eseuri, a cărui carieră a debutat în anii 1960, Menis Koumandareas a fost recompensat de două ori cu premiul de stat pentru roman din Grecia. Cărţile sale au fost traduse în numeroase limbi străine.

De asemenea, a tradus în limba greacă mai multe cărţi scrise de autori celebri, printre care se numără Ernest Hemingway şi Scott Fitzgerald.

Menis Koumandareas a realizat în romanele sale, cu un stil sobru, un portret al societăţii elene postbelice, privilegiind clasa mijlocie a Atenei şi micii comercianţi.

Foto: Enigma morţii, Menis Koumandareas – wikipedia, facebook

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.