Ennio Morricone, 89. La mulți ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ennio-morricone-89-la-multi-ani/

Până în martie, anul trecut, nimeni nu putea înţelege această nedreptate a Hollywoodului: Ennio Morricone, cel mai influent şi prolific compozitor de muzica de film, omul care a revoluţionat muzica de film, a creat coloana sonoră a peste 500 de filme şi a compus peste 100 de melodii devenite clasice, să nu primească niciodată prestigioasa statuetă Oscar pentru o coloană sonoră.

Un articol de Petre Ivan|10 noiembrie 2017

Nedreptatea de care aminteam a fost reparată, în primăvara lui 2016, când Morricone primea, finalmente!, distincţia pentru cea mai bună coloană sonoră cu filmul „The Hateful Eight”, în regia lui Quentin Tarantino, devenind, astfel, cel mai în vârstă câştigător al unui Oscar.

 

Într-un interviu acordat înainte de premiera filmului lui Tarantino, pentru care câteva luni mai târziu va primi primul său Oscar, muzicianul a mărturisit că a refuzat inițial să compună coloana sonoră a acestui western.

Am refuzat pe loc propunerea lui Trantino de a compune o coloană sonoră pentru un nou western. Însă el a venit la mine acasă să-mi vorbească si să-mi spună mi- cât de mult a apreciat munca mea pentru cinema. M-a convins să compun pentru el… – Ennio Morricone

Ennio Morricone s-a născut în anul 1928, într-o familie de muzicieni. A scris prima compoziţie muzicală la 6 ani, iar de la 9 ani a început să studieze trompeta pentru a călca pe urmele tatălui său.

De la 14 ani a intrat la Conservator însă când tatăl său s-a îmbolnăvit, a început să lucreze în orchestra compozitorului Costantino Ferri. A activat iniţial ca trompetist de jazz în anii ’50 şi a început să compună muzică de film din anii ’60.

La început, el a dorit să compună muzică clasică moderna, dar acest lucru s-a schimbat când a fost invitat să realizeze aranjamente pentru melodii italiane.

În 1960, Sergio Leone, un fost coleg de şcoală, a fost intrigat de una din compozitiile lui Morricone şi l-a angajat compozitor pentru filmele sale. Artistul a compus muzica pentru peste 40 de westernuri.

Bugetul mic pe care îl avea la dispoziţie şi faptul că nu avea o orchestră l-a detereminat să folosească în aranjamentele sale pe lângă noua chitară eloctronică Fender diverse sunete indeite precum voci, fluierături, împuşcături, pocnituri de biciuri. Aşa a început stilul Morricone, un stil cu totul diferit faţă de coloanele clasice din filmele lui John Ford.

Desigur, Morricone nu s-a limitat la western. El a compus coloane sonore pentru filme de epocă, cum ar fi „1900” sau „Vatel”, sau pentru comedii precum „La Cage aux Folles” (Colivia cu nebune).

De-a lungul carierei sale, Morricone a jonglat intre ”muzica usoara” si clasica, cinema si televiziune. De multe ori, filmele pe care si-a pus semnatura, adevarate capodopere, precum „C’era una volta il West”, ”Once Upon a Time in America”, ”Il buono, il brutto, il cattivo” de Sergio Leone sau ”Teorema” de Pier Paolo Pasolini, au fost mai întâi cunoscute și iubite pentru muzica lor. Geniul lui Morricone se afla in impuritatea, imprumuturile de neoclasicism si jazz aparent anacronice, sau chiar de pop-rock.

Când intri într-un film, muzica bate la ușă, ea trebuie să pregăteasca spectatorul și să iasă fără să trânteasca ușa, în vârful picioarelor – Ennio Morricone

Ennio Moriconne a realizat, de asemenea, aproape 80 de compozitii clasice, de muzica de cameră și pentru orchestră. Membru al Gruppo di Nuova Improvvisazione Consonanza, el a compus in special pentru pian.

Fascinantul compozitor italian împlinește astăzi 89 de ani! La mulți ani, maestre!

Foto: Ennio Morricone – facebook

18
/01
/16

Actorul american Sean Penn a asigurat că interviul său cu traficantul de droguri mexican, Joaquín El Chapo Guzmán, a eșuat pentru că nu scos la suprafață dezbaterea de fond privind războiul împotriva drogurilor, ceea ce era principala sa intenție

16
/01
/16

CRONICĂ DE FILM Deşi o vizionare pe un cât mai mare ecran de cinema nu e de lepădat, „The Revenant”, noul film al lui Iñárritu, suferă de mania monumentalităţii: fiecare secvenţă pare realizată pentru a asalta spectatorul printr-un naturalism care devine un simplu scop în sine, nu un mijloc spre altceva.

15
/01
/16

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Centrul Cultural Casa Artelor sector 3 organizează, astăzi, cu începere de la ora 19,00, recitalul extraordinar de poezie și muzica intitulat Eminescu — om, geniu și sfânt. Recitalul va fi susținut de către doi mari artiști ai scenei românești, renumitul actor Dorel Vişan şi apreciatul muzician Ionu - Bogdan Ștefanescu, singurul artist din România care cânta pe Flautul de Aur Muramatsu.

14
/01
/16

Născută la 14 ianuarie 1941, la Bascom, Florida (SUA), Faye Dunaway împlineşte, astăzi, 75 de ani. Pe marele ecran s-a făcut remarcată cu rolurile din ''Bonnie and Clyde'' - în care a jucat alături de Warren Beaty și Gene Hackman, fim pentru care a primit o nominalizare la Oscar (1968) la categoria cea mai bună actriță în rol principal -, ''The Thomas Crown Affair'' și ''Chinatown''.

13
/01
/16

Câştigătorii prestigioaselor Globuri de Aur (2016) au avut parte de o şedinţă foto inedită, fiind imortalizaţi în alb şi negru de olandezii Inez van Lamsweerde și Vinoodh Matadin. (Foto: Globurile de Aur 2016 – Instagram)

13
/01
/16

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme din Ungaria (MaNDA) iniţiază în 2016 o serie de proiecţii ce are menirea să prezinte, cu scop educativ, istoria filmului maghiar. În 2016 se împlinesc 120 de ani de la prima proiecţie de film din Budapesta şi de la deschiderea primului cinematograf în Budapesta, iar cu ocazia aniversării milenare s-a filmat primul film în Ungaria.

12
/01
/16

CRONICĂ DE FILM „The Hateful Eight”/„Cei opt odioşi”, noua nebunie autoreferenţială a lui Quentin Tarantino, este, în subtext, un puternic film politic, camuflat sub forma unui western în care sângele acaparează treptat şi fără ezitare ecranul.

11
/01
/16

CRONICĂ DE FILM Debut multipremiat și amplu discutat al regizoarei Deniz Gamze Ergüven, „Mustang” (2015) suferă de lipsă de subtilitate în încercarea de a livra un discurs despre aspirația spre libertate și despre ciocnirea dintre tradiție și modernitate.

11
/01
/16

Dacă marele câștigător al acestei ediţii a Globurilor de Aur a fost filmul "The Revenant", premiat la trei categorii, Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Brie Larson si Jennifer Lawrence si-au adjudecat mai râvnite premii ale cinematografiei mondiale după Oscaruri, în cadrul ceremoniei desfășurate, duminică seara, la Los Angeles.