Ennio Morricone, 89. La mulți ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ennio-morricone-89-la-multi-ani/

Până în martie, anul trecut, nimeni nu putea înţelege această nedreptate a Hollywoodului: Ennio Morricone, cel mai influent şi prolific compozitor de muzica de film, omul care a revoluţionat muzica de film, a creat coloana sonoră a peste 500 de filme şi a compus peste 100 de melodii devenite clasice, să nu primească niciodată prestigioasa statuetă Oscar pentru o coloană sonoră.

Un articol de Petre Ivan|10 noiembrie 2017

Nedreptatea de care aminteam a fost reparată, în primăvara lui 2016, când Morricone primea, finalmente!, distincţia pentru cea mai bună coloană sonoră cu filmul „The Hateful Eight”, în regia lui Quentin Tarantino, devenind, astfel, cel mai în vârstă câştigător al unui Oscar.

 

Într-un interviu acordat înainte de premiera filmului lui Tarantino, pentru care câteva luni mai târziu va primi primul său Oscar, muzicianul a mărturisit că a refuzat inițial să compună coloana sonoră a acestui western.

Am refuzat pe loc propunerea lui Trantino de a compune o coloană sonoră pentru un nou western. Însă el a venit la mine acasă să-mi vorbească si să-mi spună mi- cât de mult a apreciat munca mea pentru cinema. M-a convins să compun pentru el… – Ennio Morricone

Ennio Morricone s-a născut în anul 1928, într-o familie de muzicieni. A scris prima compoziţie muzicală la 6 ani, iar de la 9 ani a început să studieze trompeta pentru a călca pe urmele tatălui său.

De la 14 ani a intrat la Conservator însă când tatăl său s-a îmbolnăvit, a început să lucreze în orchestra compozitorului Costantino Ferri. A activat iniţial ca trompetist de jazz în anii ’50 şi a început să compună muzică de film din anii ’60.

La început, el a dorit să compună muzică clasică moderna, dar acest lucru s-a schimbat când a fost invitat să realizeze aranjamente pentru melodii italiane.

În 1960, Sergio Leone, un fost coleg de şcoală, a fost intrigat de una din compozitiile lui Morricone şi l-a angajat compozitor pentru filmele sale. Artistul a compus muzica pentru peste 40 de westernuri.

Bugetul mic pe care îl avea la dispoziţie şi faptul că nu avea o orchestră l-a detereminat să folosească în aranjamentele sale pe lângă noua chitară eloctronică Fender diverse sunete indeite precum voci, fluierături, împuşcături, pocnituri de biciuri. Aşa a început stilul Morricone, un stil cu totul diferit faţă de coloanele clasice din filmele lui John Ford.

Desigur, Morricone nu s-a limitat la western. El a compus coloane sonore pentru filme de epocă, cum ar fi „1900” sau „Vatel”, sau pentru comedii precum „La Cage aux Folles” (Colivia cu nebune).

De-a lungul carierei sale, Morricone a jonglat intre ”muzica usoara” si clasica, cinema si televiziune. De multe ori, filmele pe care si-a pus semnatura, adevarate capodopere, precum „C’era una volta il West”, ”Once Upon a Time in America”, ”Il buono, il brutto, il cattivo” de Sergio Leone sau ”Teorema” de Pier Paolo Pasolini, au fost mai întâi cunoscute și iubite pentru muzica lor. Geniul lui Morricone se afla in impuritatea, imprumuturile de neoclasicism si jazz aparent anacronice, sau chiar de pop-rock.

Când intri într-un film, muzica bate la ușă, ea trebuie să pregăteasca spectatorul și să iasă fără să trânteasca ușa, în vârful picioarelor – Ennio Morricone

Ennio Moriconne a realizat, de asemenea, aproape 80 de compozitii clasice, de muzica de cameră și pentru orchestră. Membru al Gruppo di Nuova Improvvisazione Consonanza, el a compus in special pentru pian.

Fascinantul compozitor italian împlinește astăzi 89 de ani! La mulți ani, maestre!

Foto: Ennio Morricone – facebook

21
/11
/13

Lungmetrajul Poziţia copilului, regizat de Călin Peter Netzer, propunerea României la premiile Oscar din 2014, are ,,un scenariu strălucit", iar actriţa Luminiţa Gheorghiu realizează ,,o interpretare de legendă", scrie publicaţia Indie Wire.

19
/11
/13

Cel mai nou proiect al regizorului Radu Jude, „Inimi cicatrizate“, a fost selectat în cadrul ,,Coproduction Village” la ,,Festival De Cinema Europeen des Arcs”. Evenimentul va avea loc luna viitoare, în perioada 14-17 Decembrie 2013, în Alpii francezi.

19
/11
/13

CRONICĂ DE CARTE „Dicţionar subiectiv al realizatorilor filmului românesc“ (Editura Polirom, 2013), cea mai nouă carte a criticului de film Tudor Caranfil, conţine numeroase verdicte critice ratate, în special la cineaşti de valoare.