Eric Vuillard, câștigătorul premiului Goncourt pe 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/eric-vuillard-castigatorul-premiului-goncourt-pe-2017/

Premiul Goncourt, cel mai prestigios trofeu din literatura francofonă, a fost decernat luni scriitorului Eric Vuillard pentru romanul „L’ordre du jour”. Tot luni a fost atribuit şi premiul Renaudot, care a revenit în acest an scriitorului Olivier Guez pentru volumul „La disparition de Josef Mengele”.

Un articol de Petre Ivan|7 noiembrie 2017

Romanul „L’ordre du jour”, publicat de editura Actes Sud, prezintă o relatare tulburătoare despre venirea la putere a lui Hitler, Anschluss (anexarea Austriei) și sprijinul neabătut oferit de industriașii germani mașinăriei de război naziste.

În 2016, premiul Goncourt a revenit scriitoarei Leila Slimani.

L’ordre du jour

Romanul „L’ordre du jour” s-a impus în al treilea tur de scrutin cu 6 voturi „pentru”. Veronique Olmi, autoarea romanului „Bakhita”, a primit patru voturi. Ceilalți doi finaliști au fost Alice Zeniter, cu romanul „L’art de perdre”, și Yannick Haenel, cu volumul „Tiens ta couronne”.

Potrivit criticilor literari, Eric Vuillard deține un talent unic de a se strecura în culisele Istoriei, pentru a oferi cititorilor o altă scală în privința lecturării unor evenimente care sunt, a priori, arhicunoscute.

La disparition de Josef Mengele, de Olivier Guez

După căderea imperiului Inca („Conquistadors”, 2009), cucerirea colonială („Congo”, 2012) și Revoluția Franceză („14 juillet”, 2016), cel mai recent roman al său, „L’ordre du jour”, este o bună ocazie de a revizita contextul în care naziștii au venit la putere.

Veritabil maestru al scrisului, Eric Vuillard a ales să povestească Istoria insistând asupra detaliilor. Este însă acest volum o erezie? „Cu siguranță că nu!”, spune el. „Adevărul este dispersat în orice fel de praf”, a adăugat câștigătorul premiului Goncourt pe 2017. În doar 160 de pagini, autorul, cu un stil scrupulos — nimic nu este inventat, totul e adevărat — descrie într-o manieră magistrală această tragedie europeană a secolului al XX-lea. El dovedește că istoria este întotdeauna o altă manieră de a privi prezentul.

La disparition de Josef Mengele

Laureatul premiului Renaudot pe 2017, „La disparition de Josef Mengele”, de Olivier Guez, publicat de editura Grasset, este un roman halucinant, dar adevărat, despre ultimii ani din viața torționarului de la Auschwitz, Josef Mengele.

Pentru a scrie un roman despre doctorul Mengele, cunoscut pentru experimentele sale făcute pe gemeni, pe care îi selecționa pe rampa camerelor de gazare, „nu s-a pus problema folosirii metaforei”, a declarat scriitorul și scenaristul Olivier Guez, în vârstă de 43 de ani.

Trei ani de scris și cercetări, în special în Brazilia — unde Olivier Guez a găsit ferma unde fugise Mengele—, au fost necesari pentru ca scriitorul să finalizeze romanul „La disparition de Josef Mengele”.

În 2016, premiul Renaudot a revenit scriitoarei Yasmina Reza.

Foto: Goncourt , Eric Vuillard, Olivier Gue – facebook

20
/09
/19

Marți, 8 octombrie 2019, îndrăgitul scriitor Mihail Șișkin, considerat cel mai important autor rus contemporan și singurul care a primit toate cele trei mari premii literare ruseşti, revine în București la invitația Curtea Veche Publishing, pentru o întâlnire cu publicul și o sesiune de autografe la Ateneul Român, începând cu ora 18.00. Intrarea la eveniment este gratuită și accesul în sală se va face până la ora 18.50.

16
/09
/19

Românii iubesc arta, dar de la distanță. Peste 7 din 10 adulți români regretă că nu și-au dezvoltat pasiunile artistice din copilărie, deși consideră că ar fi putut să le transforme într-o meserie, conform unui studiu național realizat  pe un eșantion reprezentativ de peste 1.400 de persoane. Motivul care i-a determinat să renunțe la pasiunea lor este de natură financiară.

11
/09
/19

Asociația Fascination, în parteneriat cu Fun Science Romania și televiziunea educațională Da Vinci, lansează emisiunea ,,Știința Altfel” pe canalul de youtube ,,Profesorul Trasnit TV”. Emisiunea își propune să ofere o perspectivă amuzantă, trăsnită și interactivă asupra lecțiilor de fizică și chimie ce se regăsesc în programa școlară.

11
/09
/19

Ieri a avut loc conferința de lansare a celei de a VII-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT. Organizatorii au anunțat noutățile și numele invitaților care vor sosi la Iași în perioada 2-6 octombrie 2019.

07
/09
/19

Julius Meinl, în parteneriat cu asociația Arta nu Mușcă, anunță lansarea Tramvaiului Poeziei. Acesta va circula pe ruta tramvaiului 1, în perioada 10 septembrie – 01 octombrie, și va transforma fiecare călătorie într-un moment de relaxare. Va întâmpina călătorii cu decoruri speciale, cărți de poezie, cafea, muzică și multe alte surprize.

02
/09
/19

Pentru a înțelege cum a funcționat mitul poetului după căderea comunismului ne-am întors la o lucrare deja de referință: „Mihai Eminescu, Românul Absolut. Facerea și desfacerea unui mit”, de Lucian Boia (editura Humanitas).

29
/08
/19

Povestea adevărată a pakistanezei condamnată la moarte pentru blasfemie în mileniul III a făcut înconjurul lumii. Asia Bibi a fost eliberată în 2018, după 8 ani de închisoare în condiții crâncene. Astăzi trăiește în Canada, după ce a învins un sistem care a reușit să facă nenumărate victime.

27
/08
/19

CRONICĂ DE CARTE Mircea Săucan a fost unul dintre cei mai originali cineaşti români. De câţiva ani, filmografia sa restrânsă a început să fie redescoperită. Eseistul timişorean Marian Sorin Rădulescu este cel mai fervent susţinător al regizorului. Dovadă stă volumul „Mircea Săucan. Geometrii poetice”, publicat recent de editura Noi Media Print.