Ethan Hawke: „Filmele lui Cristian Mungiu sunt excepţionale“
https://www.ziarulmetropolis.ro/ethan-hawke-filmele-lui-cristian-mungiu-sunt-exceptionale/

Actorul Ethan Hawke a declarat, la o conferinţă de presă organizată la Bucureşti miercuri, care a precedat Gala Ovidiu Ro, că filmul în care joacă „Before Midnight“ are, cu ocazia acestui eveniment, cea dintâi premieră la care protagoniştii nu vorbesc despre ei înşişi, ci despre o cauză socială. El a mai spus că a văzut cel mai recent film al lui Cristian Mungiu, „După dealuri“, la New York şi că „filmele lui Cristian sunt excepţionale“.

Un articol de Corina Vladov|27 iunie 2013

Actorul Ethan Hawke a declarat, la o conferinţă de presă organizată la Bucureşti miercuri, care a precedat Gala Ovidiu Ro, că filmul în care joacă „Before Midnight“ are, cu ocazia acestui eveniment, cea dintâi premieră la care protagoniştii nu vorbesc despre ei înşişi, ci despre o cauză socială. El a mai spus că a văzut cel mai recent film al lui Cristian Mungiu, „După dealuri“, la New York şi că „filmele lui Cristian sunt excepţionale“.

Actorul Ethan Hawke a fost prezent la Gala Ovidiu Ro „Before it’s too late“, alături de regizorul Richard Linklater, pentru a strânge fonduri în beneficiul programului „Fiecare copil în grădiniţă“, care a fost iniţiat de mama sa, Leslie Hawke, alături de Maria Gheorghiu. Evenimentul a avut loc la Palatul Copiilor din Capitală şi a inclus proiecţia în premieră în România a filmului „Before Midnight“, în care joacă actorul.

Citiţi şi: Câştigă două invitaţii la filmul „The Purge. Noaptea judecăţii“, cu Ethan Hawke!

Vorbind despre importanţa educaţiei timpurii, Ethan Hawke a făcut apel şi la un aspect delicat din viaţa sa personală. „Fiica mea cea mare este dislexică. Noi am cheltuit o grămadă de bani pentru a o ajuta să treacă peste această problemă. Dacă era dintr-o familie săracă, toată lumea ar fi crezut că este proastă“, a spus Ethan Hawke, citat de Mediafax.

Acesta a mărturisit că a aflat de problemele sociale din România prin intermediul mamei sale. „Când am fost prima dată în România, mama lucra la Bacău. (…) E o cultură pe care nu o ştiam, dar prin mama am avut acces la ea“, a adăugat actorul, care a mai vorbit şi despre Cristian Mungiu.

„Filmele lui Cristian sunt excepţionale şi au avut parte de atenţie la nivel mondial“, a spus el. „Am auzit că el (Cristian Mungiu, n.r.) susţine proiectul mamei şi am zis că trebuie să fie un tip minunat“, a spus acesta, referindu-se la faptul că, în câteva rânduri, a menţionat că şi-a dorit să lucreze cu regizorul român.

Leslie Hawke: „Nu ştiam de Dracula“

Mama actorului, Leslie Hawke, a vorbit despre începuturile sale în România. Ea a spus că a cunoscut această ţară când a făcut parte din Peace Corps. „Nu ştiam nici că România este în Europa de Est, dar nu ştiam nici de Dracula“, a spus Leslie Hawke, care a povestit că, la 48 de ani, a decis să se mute într-o ţară complet străină, pentru o cauză socială.

„Nu ştiam nici că există copii în spatele unor clădiri de termopane, care cerşesc şi nimeni nu le dă atenţie“, a spus aceasta.

Glumind, Ethan Hawke a spus că a venit în România deoarece mama lui l-a ameninţat că nu o să le mai facă daruri de Crăciun copiilor săi. „Am ştiut mereu că mama e o persoană cu convingeri puternice“, a spus actorul, adăugând că mama sa şi Maria Gheorghiu sunt „ca Lennon şi McCartney“.

„O încurajez pe mama să scrie o carte despre experienţa sa de american în România“, a spus actorul. „Fără o educaţie preşcolară, copiii săraci nu pot recupera decalajul dintre ei şi ceilalţi copii. Dacă nu investim în educaţia lor, vor sfârşi prin a fi o povară pentru întreaga societate“, a declarat preşedintele Ovidiu Ro, Leslie Hawke.

Asociaţia mai trebuie să strângă 140.000 de euro pentru finanţarea programului „Fiecare copil în grădiniţă“ în anul şcolar 2013 – 2014. Obiectivul pe termen lung al Asociaţiei Ovidiu Ro este să transforme programul pentru ca fiecare copil sărac din România să beneficieze de o educaţie timpurie de calitate şi să aibă astfel şansa de a deveni un membru activ al societăţii.

Pe lista de invitaţi ai Galei Ovidiu Ro s-au numărat Andreea Esca, Andreea Raicu, Horia Brenciu, Cristian Mungiu şi Călin Netzer.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.