Eveniment dedicat aniversării a 137 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, la cinematograful Scala
https://www.ziarulmetropolis.ro/eveniment-dedicat-aniversarii-a-137-de-ani-de-la-nasterea-lui-constantin-brancusi-la-cinematograful-scala/

Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor – RADEF Româniafilm şi Societatea Internaţională „Constantin Brâncuşi” din Canada organizează marţi, 19 februarie, la cinematograful Scala din Bucureşti, un eveniment internaţional – omagierea a 137 de ani de la naşterea marelui artist român Constantin Brâncuşi. Potrivit unui comunicat transmis miercuri de preşedintele Societăţii Internaţionale „Constantin Brâncuşi”, scriitorul […]

Un articol de Andrada Văsii|31 ianuarie 2013

Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor – RADEF Româniafilm şi Societatea Internaţională „Constantin Brâncuşi” din Canada organizează marţi, 19 februarie, la cinematograful Scala din Bucureşti, un eveniment internaţional – omagierea a 137 de ani de la naşterea marelui artist român Constantin Brâncuşi.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de preşedintele Societăţii Internaţionale „Constantin Brâncuşi”, scriitorul Laurian Stănchescu, „evenimentul se doreşte a fi o întâlnire cu universul brâncuşian care a făcut din România un punct cardinal între marile culturi ale lumii”.

Alături de conducerea Instituţiei RomaniaFilm, reprezentată prin director general Marius Iuraşcu şi director adjunct Elena Incrosnatu, participă reprezentanţi ai Patriarhiei Române, Academiei Române, membri ai Guvernului şi Parlamentului şi personalităţi ale culturii şi vieţii publice româneşti.

La eveniment sunt invitaţi primul-ministrul Victor Ponta, ministrul Culturii, Daniel Barbu, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, preşedinţii Comisiilor de cultură din Senat, Georgică Severin, şi Camera Deputaţilor, Sorinel-Gigel Ştirbu, preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, regizorii de teatru, film şi TV maeştrii Geo Saizescu şi Alexandru Croitoru, directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu.

Programul cuprinde evocări şi mărturii inedite despre viaţa şi opera marelui artist român, cu proiecţii şi selecţiuni din filme documentare şi o expoziţie fotografică despre drumul parcurs de Laurian Stănchescu de la Hobiţa până la Paris, mergând pe urmele lui Constantin Brâncuşi.

Totodată, Laurian Stănchescu, iniţiatorul demersului repatrierii osemintelor lui Brâncuşi, va prezenta o scurtă istorie a destinului tragic trăit de sculptorul român şi preocuparea sa pentru împlinirea ultimei dorinţe a artistului, care mărturisea pe patul de moarte: „Mor cu sufletul neîmpăcat că nu pot să-mi dau sufletul în ţara mea şi voi putrezi în pământ străin, departe de fiinţa cea mai dragă, mama mea”.

Actriţa canadiană de origine română Claudia Motea va susţine un recital extraordinar – „Remember Brâncuşi” -, având alături şi alţi virtuoşi artişti ai scenei româneşti.

 

 

Sursa: Agerpres

15
/07
/17

O expoziție In Memoriam Augustin Buzura, organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, va fi deschisă în perioada 14-31 iulie la sediul ICR din Aleea Alexandru, nr. 38.

15
/07
/17

Una dintre cele mai valoroase compoziții jazz imaginate vreodată în umbra Mariei Tănase, un proiect de excelenţă, aplaudat pe scene prestigioase şi inclus pe coloana sonoră a unui film internaţional aspirant la Oscar, „Pân’la rai” va fi prezentat, în ediţie excepţională, la Grădina Green Hours din Bucureşti, marți, 18 iulie, de la ora 19.30.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

15
/07
/17

UNTEATRU sărbătorește șapte ani de existență și organizează cu acest prilej zilele UNTEATRU – „un micro-festival de teatru, concerte și prietenie”, care va avea loc între 19-23 iulie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

13
/07
/17

Taifas nocturn, cu amintiri, tutun, cafea și voie bună, între doi scriitori ce-au nimerit pe același palier, în prima și ultima vacanță, pe care au petrecut-o împreună, la Techirghiol. În 2017 se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi despre care se spunea că era arțăgos cu prietenii și „spurcat la gură” cu străinii.

13
/07
/17

În perioada 4-18 iulie 2017 se desfășoară cea de-a XXXIV-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru din Almada, cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia. La eveniment va fi prezentat și spectacolul „Oameni obișnuiți”, de Gianina Cărbunariu, în interpretarea actorilor de la Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu (TNRS). Spectacolul va avea loc, duminică, 16 iulie, ora 22:00, pe Scena Mare a Școlii D. Antonio da Costa din Almada unde sunt așteptați 600 de spectatori.

13
/07
/17

Pe 22 iulie, de la 08:00 la 20:00, găsești în București un workshop de fotografie și explorare urbană, în care afli poveștile orașului de la scriitorul Andrei Crăciun și înveți să faci fotografii de la un profesionist ca Adi Bulboacă.

13
/07
/17

Se împlinesc 10 ani de când UNDERCLOUD, primul festival de teatru independent din România, se desfăşoară în fiecare vară în Bucureşti. Ediţia aniversară ce va avea loc în perioada 22-31 august 2017, la ARCUB-Gabroveni, va fi marcată de evenimente teatrale unice, de prezenţa unor personalităţi ale teatrului românesc şi străin, de petreceri şi surprize.

12
/07
/17

Blackbird sau...blackbirds? E întrebarea cu care am ieșit de la Unteatru după ce am văzut piesa lui David Harrower, în regia lui Andrei și a Andreei Grosu. Poate e firesc să încep cu notarea acestei prime impresii după duelul verbal dintre Ray (Peter) și Una. Și totuși, o umbră de îndoială se strecoară, brăzdând aerul încins de afară... Să fi fost doar o pasăre?... O pasăre neagră, un gând acuzator sau, poate, „dulcea pasăre a tinereții”? Ezit, știind că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par să fie...

12
/07
/17

Buzăul a devenit între 4 și 9 iulie, pe durata Festivalului Internațional de Film Buzz CEE, un spațiu original al filmelor și al cineaștilor. Cum a arătat a doua ediție a festivalului buzoian, aflați din rândurile care urmează.

12
/07
/17

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, documentarul hibrid regizat de polonezul Michal Marczak, intră pe 28 iulie în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film. Filmul a câștigat premiul pentru regie la competiția World Cinema - film documentar a Festivalului de la Sundance, și premiul publicului în competiția internațională a festivalului T-Mobile New Horizons IFF din Polonia.