Eveniment la Madrid: Colocviul internațional „Lucian Blaga, poet român între tradiție și modernitate”
https://www.ziarulmetropolis.ro/eveniment-la-madrid-colocviul-international-lucian-blaga-poet-roman-intre-traditie-si-modernitate/

Uniunea „Lucian Blaga” a Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania în colaborare cu Universitatea Complutense şi Institutul Cultural din Madrid organizează Colocviul internaţional „Lucian Blaga, poet român între tradiţie şi modernitate” în capitala Spaniei, pe 20 mai 2022.

Un articol de Rhea Cristina|18 mai 2022

Acest eveniment cultural, de înaltă ținută intelectuală, cuprinde două secțiuni.

In prima dintre ele, începând de la ora 10 până la 12.30, va avea loc Conferința propriu-zisă la Universitatea Complutense. Organizatorii acestei sunt: Eugenia Popeanga Chelaru, prof. univ. dr. onorific la Departamentul de Filologie Romanică; Alba Diz Villanueva, prof. dr. la Departamentul de Studii Romanice, Franceze, Italiene și Traduceri; Felix Nicolau, prof. dr. în cadrul Departamentului de Limbă și Cultură Română; Ovidiu Constantin Cornilă, prof. drd. la Departamentul de Studii Literare, mediatorul evenimentului.

Invitații acestei prime secțiuni cultural-științifice sunt: Eugeniu Nistor, prof. univ. dr. din partea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș și a Academiei Române, filosof și blagolog, care va expune lucrarea “Mit și metaforă în filosofia lui Lucian Blaga”, și Adrian Lesenciuc, prof. univ. dr. de la Academia Forțelor Aeriene din Brașov, critic literar și președinte al Uniunii Scriitorilor, filiala Brașov, care va prezenta teza “Lumina culturii și a cunoașterii în poezia lui Lucian Blaga”.

De asemenea, la finalul prezentărilor științifice va avea loc o dezbatere asupra celor mai importante aspecte ale întâlnirii culturale, analiză urmată de o întâlnire cu studenți ai Universității Complutense, care vor recita poeme blagiene traduse în limba spaniolă

Cea de-a doua secțiune culturală va avea loc de la ora 19.00, la Institutul Cultural Român din Madrid, sub forma unei mese rotunde intitulată Lucian Blaga în contextul european, în cadrul căreia va avea loc o dezbatere între invitați, profesori și public. Prezentarea acestei secțiuni va fi realizată de directoarea Institutului Cultural Român, dna Maria Floarea Pop, iar medierea mesei rotunde îi va corespunde dnei Eugenia Popeanga Chelaru, prof. univ. onorific la Universitatea Complutense din Madrid.

Manifestarea culturală se va încheia cu un recital poetic și muzical în limbile română și spaniolă din creația blagiană, reprezentație organizată și prezentată de membri ai Uniunii Lucian Blaga: Elena Ninerică, Manuela Crina Pușcașu, Violeta Andrei, Gabriela Tantea, Eugenia Mucea.

Despre importanța și valoarea operei scrisă de Lucian Blaga în contextul actual european al modernității, Ovidiu Constantin Cornilă, prof. drd. la Departamentul de Studii Literare, mediatorul evenimentului și președintele Uniunii Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, ne-a semnalat următoarele: “Lucian Blaga este o personalitate plurifatetică a culturii noastre în calitatea sa de diplomat, filosof, dramaturg, dar și unul dintre simbolurile de vârf ale spiritualității românești, creator de limbaj poetic inovator, un leader generațional. Vasta sa cultură, interrelaționarea cu Europa prin abordarea multiplelor direcții în orientarea estetizantă a viziunii sale creatoare, precum apropierea de filosofía germană sau mitología greacă îl situează pe Blaga într-o categorie aparte a intelectualității românești, și anume cea a titanilor de tipul lui Eliade, Cioran sau Eugen Ionescu.”

Conferința cultural-științifică va fi deschisă publicului român și spaniol din Madrid în mod gratuit și tradusă parțial în limba română.

 

 



07
/08
/20

În dimineața zilei de 2 martie 1998, Natascha Kampusch, o fetiță de zece ani, este urcată cu forța într-o furgonetă albă. Câteva ore mai târziu, zace înfășurată într-o pătură pe podeaua rece a unei pivnițe. În jur e beznă, iar aerul are un iz stătut. Povestea ei este disponibilă acum și în limba română, la Editura Humanitas, în traducerea Cristinei Cioabă.

05
/08
/20

Pe 5 august 2019, murea prozatoarea americană Toni Morrison, prima scriitoare de culoare care obținea, în 1993, Premiul Nobel pentru Literatură. Cartea pe care v-o propunem astăzi este „Cântecul lui Solomon” (Editura Art, colecția „Cărți cult”, 2019), roman publicat în original în 1977.

02
/08
/20

Pentru recomandările de lectură ale lunii august, ne-am oprit la publicistica lui Gabriel García Márquez, memoriile Ditei Kraus și un roman-tribut de David Grossman.

22
/07
/20

O prezentare a biografiei unuia dintre cei mai mari exploratori și oameni de știință români, dublată de un spectaculos jurnal de călătorie, volumul Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță de Cristian Lascu și Helmut Ignat, publicat recent la Editura Humanitas, va fi lansat marți, 28 iulie, la ora 19.00, în grădina Muzeului Antipa.

01
/07
/20

O incursiune în lumea lui Ingmar Bergman, creionată de scriitoarea norvegiană Linn Ullmann, fiica regizorului, în romanul „Neliniște”, publicat în 2015 și apărut recent și în limba română, la Editura Polirom.