Eveniment pentru weekend: #CrângulMNAC
https://www.ziarulmetropolis.ro/eveniment-pentru-weekend-crangulmnac/

Porumbel gulerat, fazan, coţofană, pitulice sfârâitoare, ciocănitoare, bufniţă, stăncuţă, piţigoi. Sunt câteva dintre cele 36 de specii monitorizate de Societatea Ornitologică Română în crângul verde din faţa Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC).

Un articol de Liliana Matei|18 iunie 2021

36 de surse de inspirație pentru maratonul de ateliere de la Muzeul Național de Artă Contemporană, la care puteți participa sâmbătă, 19 iunie.

Fie că vom avea parte de vreme frumoasă sau capricioasă, ne vom asigura că vom putea găzdui activitățile plănuite, cu multe zâmbete și voie bună.

În cadrul atelierelor se vor organiza tombole de cărți de pe raftul de cărți pentru copii de la biblioteca MNAC.

Program special pentru copii

Când: sâmbătă, 19 iunie, 11:00 – 18:00

Unde: pe platfoma din fața MNAC, terasa MNAC și în expoziția Văzând Istoria, etajul 1.

ateliere pentru copii: stencil cu păsări, coregrafie și mișcare, arhitectură și urbanism, lectură despre natură

tururi ghidate pentru părinți și copii

Înscrierea la ateliere se face la adresa [email protected]. Menționați în corpul mesajului atelierul, numele participantului / participanților, precum și vârsta. Participarea la ateliere se va face pe baza confirmării primite pe mail.

Bilete: participarea costă 40 lei pe atelier (include și intrarea în muzeu). Accesul pentru adulții însoțitori este gratuit. Biletele pot fi achiziționate la intrare, sau online, aici: https://mnac.ro/tickets/83/Bilete/53.

Important: cafeneaua muzeului rămâne închisă, dar vă încurajăm să improvizați picnicuri pentru cei mici și cafele cu lapte la termos pentru cei mari, pe terasa sau pe peluza din fața muzeului.

PROGRAM

Peluza din fața muzeului, cu vedere la #CrângulMNAC

11:00 -12:30 — Atelier de stencil cu păsări pentru copii — inspirat din fauna înaripată ce se adăpostește în spațiul verde din curtea Palatului Parlamentului

13:00 – 14:30 — Atelier de stencil cu păsări pentru copii

Unde: pe asfaltul din fața muzeului. În caz de vreme nefavorabilă, cele două ateliere se vor muta în cafeneaua muzeului.
Vârstă: 7 ani+
Capacitate: 10 copii / în limita locurilor disponibile

Acces: 40 lei.

Societatea Ornitologică Română a identificat 36 de specii de păsări care trăiesc în arealul din proximitatea muzeului nostru. Împreună cu Irina Cangeopol, le vom cunoaște din fotografii și vom afla mai multe despre ele într-o lecție multidisciplinară, le vom schița în creion, apoi vom învăța cum se realizează un stencil pornind de la o imagine, o bucată de carton și un foarfece.

Irina Cangeopol este artist, profesor de artă și specialist în educație culturală prin arte vizuale, cu experiență în proiecte și programe destinate copiilor de toate vârstele. A coordonat proiectul de educație prin artă „Mișcare și culoare”, laureat al Galei Societății Civile 2018, la secțiunea Artă și Cultură.

16:00 – 17:30 — Atelier de introducere în arhitectură și urbanism

*În cadrul proiectului Mișcare și culoare

Unde: peluza verde din fața muzeului. În caz de vreme nefavorabilă, atelierul se va muta în cafeneaua muzeului.
Vârstă: 6 ani+
Capacitate: 10 copii / în limita locurilor disponibile
Acces: 40 lei.

Pornind de la peisajul în care urbanul și natura se întâlnesc în spațiul din fața MNAC, Cosmina David îi invită pe copii la un atelier de introducere în arhitectură și urbanism. Cei mici vor descoperi elemente arhitecturale specifice stilului eclectic și vor realiza în acuarelă schița unui detaliu arhitectural observat pe fațada Palatului Parlamentului. După explorarea spațiului verde din curtea muzeului, Cosmina le va vorbi celor mici despre valoarea (naturală, culturală, socială, memorială și economică) a grădinilor din jurul clădirilor, iar aceștia vor schița în culoare o posibilă soluție de activare a spațiului verde pentru comunitate. Vor fi încurajați să gândească un spațiu incluziv (pentru toți copiii) și accesibil pentru persoanele cu dizabilități.

Cosmina David este arhitect de interior, cu o pasiune neîntreruptă pentru desen. Crede că educația holistică și incluzivă, comunicată prin artă, va produce rezultate mai blânde și mai umane.

Terasa MNAC, etajul 4

11:00 – 12:00 — Atelier de coregrafie și mișcare — inspirat din biodiversitatea Crângului MNAC *În cadrul proiectului Mișcare și culoare

Unde: pe terasa MNAC, etajul 4. În caz de vreme nefavorabilă, atelierul se va muta în sala Auditorium, la etajul 4 al muzeului.
Vârstă: 5 ani+
Capacitate: 15 copii / în limita locurilor disponibile
Acces: 40 lei.

Un atelier ce își propune să integreze dimensiunea cognitivă cu cea emoțională, kinestezică și de conștientizare a propriului corp, ca instrument și subiect al exprimării prin artă.

Mihaela Iosif (Mia) activează în pedagogia dansului de peste 10 ani. Din anul 2012, este profesor (și ulterior director) al școlii „La Sylphide-Balet Recreativ București”, iar în 2017 devine secretar general și membru în consiliul director al „Uniunii Artei Coregrafice din România”.

Mișcare și Culoare este un program multianual conceput de Asociația Secția de Coregrafie, realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional AFCN. Programul pornește de la proiectul cu același nume, demarat în anul 2017, nominalizat în același an la Premiile AFCN pentru inițiative interdisciplinare și premiat cu Locul 1 în cadrul Galei Societății Civile 2018.

ACCES GRATUIT

,,Mit, singura mănușă cu carte, a părăsit dulapul mic și a pornit în căutarea surorii pierdute. Vino la o atelierele de lectură ca să afli prin ce aventuri a trecut Mit chiar de la Simona Sava, autoarea romanului Mi-a rămas dulapul mic.

16:00-16:45 — Lectura de după-amiază pentru cei mici

17:00-17:45 — Lectura de după-amiază pentru cei mici

Unde: pe terasa MNAC, etajul 4. În caz de vreme nefavorabilă, cele două ateliere se vor muta în biblioteca muzeului.
Vârstă: 4 ani+
Capacitate: 20 copii / în limita locurilor disponibile
Accesul este gratuit.

O reproducere live a serilor de lectură pentru cei mici – desfășurate în fiecare vineri seara online. Sesiunile de lectură de vineri seara vă propun să descoperiți, săptămânal, câte un titlu de pe rafturile bibliotecii MNAC, alături de specialiștii din cadrul muzeului și de invitații lor. Un proiect prin care ne propunem ca, timp de o oră, să explorăm împreună lumea artei contemporane. Ne vom întâlni cu cei mai apreciați invitați ai programului Seri de lectură la MNAC, aventurându-ne în lumea misterioasă a artei.

Moderator: Astrid-Isabela Bogdan este bibliotecar și educator muzeal la MNAC, a studiat istoria artei și științe juridice, iar în prezent este membru în echipa de voluntari a Institutului Național al Patrimoniului. A coordonat diverse evenimente dedicate tinerilor, atât la nivel intern, cât și la nivel extern, precum cele organizate de Catedra UNESCO din cadrul UCDC.
Invitați:
Cătălina Cucu, ilustrator al colecției „Melciulică” și al programului educațional InfinitEdu.ro.
Simona Sava, autor al titlului „Mi-a rămas dulapul mic”.

Tururi ghidate în familie

16:30 – 17:30 — Tur ghidat pentru copii și părinți prin expoziția colecției MNAC – Văzând Istoria | 1947-2007. Colecția MNAC— Introducere în arta contemporană românească pe înțelesul copiilor

Vârstă: 5 ani+
Capacitate: 15 persoane / în limita locurilor disponibile
Acces: 40 lei.

Irina Cangeopol este artist, profesor de artă și specialist în educație culturală prin arte vizuale, cu experiență în proiecte și programe destinate copiilor de toate vârstele. A coordonat proiectul de educație prin artă „Mișcare și culoare”, laureat al Galei Societății Civile 2018, la secțiunea Artă și Cultură.

Atelierele MNAC sunt incluzive, toți copiii cu dizabiltăți sunt bineveniți, indiferent de abilitățile lor artistice. Acestea au loc săptămânal la sediul muzeului sau online.

Foto: Doru Spac / MNAC

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.