Evenimentele programate pentru cea de-a noua zi a Festivalului International al Artelor Spectacolului Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/evenimentele-programate-pentru-cea-de-a-noua-zi-a-festivalului-international-al-artelor-spectacolului-muzical/

Printr-un comunicat de presã, organizatorii au anunṭat urmãtoarele: A noua zi festivalului se deschide cu ultima intalnire din cadrul workshopului dedicat teoriei si practicii in arta, coordonat de Razvan Ioan Dinca si Alina Moldovan si continua cu doua ateliere pentru copii – atelierul de inventie muzicala si atelierul “Viata e frumoasa!”, aflat la ultima intalnire inainte de vernisajul expozitiei de papusi, […]

Un articol de Andrada Văsii|16 noiembrie 2012

Printr-un comunicat de presã, organizatorii au anunṭat urmãtoarele:

A noua zi festivalului se deschide cu ultima intalnire din cadrul workshopului dedicat teoriei si practicii in arta, coordonat de Razvan Ioan Dinca si Alina Moldovan si continua cu doua ateliere pentru copii  atelierul de inventie muzicala si atelierul “Viata e frumoasa!”, aflat la ultima intalnire inainte de vernisajul expozitiei de papusi, ce se va desfasura duminica, 18 noiembrie, la sediul Librariei Carturesti MTR.

Evenimentele principale ale serii sunt Concertul aniversar al Claudiei Maru-Hanghiuc, solista a Teatrului National de Opereta “Ion Dacian”, care sarbatoreste alaturi de invitatii sai 32 de ani de activitate solistica, dar si  spectacol-concert „Electric Party Songs”pe versurile lui Allen Ginsberg, al treilea eveniment pregatit de Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards pentru aceasta editie a festivalului. Tot maine, 16 noiembrie, va avea loc si ultimul concert in aer liber  sustinut de Old Fish Jazzband, in Centrul Vechi, dar si un concert de muzica religioasa sustinut de Corul Teatrului National de Opereta “Ion Dacian”.

 

PROGRAMUL ZILEI DE 16 NOIEMBRIE

 

10.00 – Workshop „Teorie si practica in arta”, coord. Razvan Ioan Dinca, Alina Moldovan /Godot Cafe-Teatru

Atelierul se adreseaza studentilor sectiilor de Teatrologie (Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale”), Muzicologie (Universitatea Nationala de Muzica) si Istoria si Teoria Artei (Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti) si are ca scop discutarea dimensiunii teoretice a artei si modul in care aceasta se impleteste cu dimensiunea practica.

 

12.00 – Atelier de inventie muzicala, coord. Gabriel Popescu / Scoala Generala nr. 85 „Vasile Bunescu”

Atelierul de inventie muzicala este coordonat de Gabriel Popescu, maestrul de cor al Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”, acesta fiind asistat de sopranele Aurelia Tudor și Cristina Georgescu. Scopul atelierului este de a  incuraja creativitatea muzicala la copii, acestia urmand sa lucreze impreuna pentru a compune un cantec.

 

14.00 – Atelier „Viața e frumoasa!”, coord.: Adriana Teodorescu / Centrul Scolar nr. 3 pentru copii hipoacuzici

Viata e frumoasa! Avem aceasta certitudine din copilarie, atunci cand trecem foarte usor hotarul imaginar in poveste. Si cum ar putea fi spusa mai frumos o poveste, daca nu cu papusi? Ele sunt primele forme vizuale ale imaginatiei noastre. Un strop de muzica, cateva papusi, o poveste si gata spectacolul! Joaca devine joc si bucuria lui ne face viata frumoasa!

 

17.00 – Concert – Old Fish Jazzband (Germania) / Centrul vechi

Old Fish Jazzband este format din membrii trupelor „Too Dumb To Die”, „Haferflocken Swingers” si „Cyclowncircus”. Folosind instrumentatii tipice perioadei 1910-1920, ei canta cel mai vechi jazz din lume, care, la vremea respectiva, a fost numit ragtime. Originar din New Orleans, acesta s-a nascut din blues si spiritualitatea africana din vremea segregatiei si a legilor lui Jim Crow. Azi, acest stil unic e din ce in ce mai greu de gasit.

18.00 – Concert muzica religioasa – Corul Teatrului Național de Opereta „Ion Dacian” / Biserica Serban Voda

Corul Teatrului National de Opereta „Ion Dacian” a fost fondat pe 7 noiembrie 1950. Pe atunci, nou infiintatul Teatru de Stat de Opereta beneficia de un ansamblu coral monumental (aproximativ 80 de coristi) si prelua traditii ce veneau inca din secolul al XIX-lea, ale spectacolului comico-liric si al comediei buffe, unde corul are un rol important, de personaj central si comentator al evenimentelor.

 

19.00 – Concert CLAUDIA MARU-HANGHIUC si INVITATII (Romania) / Aula Bibliotecii Nationale

Concertul sustinut de Claudia Maru-Hanghiuc in aceasta editie este unul aniversar, dedicat implinirii a peste 30 de ani de activitate muzicala, si va avea in program atat arii celebre din operete, cat si piese din musicaluri precum „Wicked”, „Little Shop of Horrors”, „Next to Normal” „Les Miserables” sau „Notre Dame de Paris” si melodii cunscute din repertoriul international ca „Purple rain”, „Vivo per lei”, „Miserere”, „La sete di vivere” sau „Be Italian”.

 

19.00 – Spectacol „ELECTRIC PARTY SONGS” – Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards (Italia) /Godot Cafe-Teatru

Regia: Mario Biagini

Cu participarea echipei de creatie „Open Program”: Itahisa Borges-Méndez, Lloyd Bricken, Cinzia Cigna, Davide Curzio, Agnieszka Kazimierska, Felicita Marcelli, Alejandro Tomás Rodriguez

Muzica: Open Program, Workcenter of Jerzy Grotowski si Thomas Richards

Pe baza versurilor lui: Allen Ginsberg

Membrii acestei echipe internationale au compus toate cantecele, au abordat intelesurile, ritmicitatea si sunetele textelor vorbite, ca punct de pornire in creatia dramatica. Formarea diferita a acestora a generat o diversitate stilistica inspirata din blues, rock, pop, opera, punk si muzica traditionala. In aceasta cercetare, echipa a tesut documentarea in jurul cantecelor traditionale din sudul Statelor Unite. „Electric Party Songs” are loc intr-un context intim si informal, intampinand spectatorii in apropierea centrului actiunii.

23.00-24.00 – Program radio: „Love Never Dies” in muzica lui Andrew Lloyd Webber / Radio Romania Cultural

 

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.