Exit – un scurtmetraj ca semnal de alarmă
https://www.ziarulmetropolis.ro/exit-un-scurtmetraj-ca-semnal-de-alarma/

,,Exit” este noul proiect al lui Bogdan Benea (scenarist si regizor). Povestea celor doi, Ana si Rareş, care se întâlnesc să se sinucidă, câştigă  Premiului Abis Studio la concursul The Pitch din cadrul festivalului Next.

Un articol de Liliana Matei|9 mai 2016

Ana este o tânără ce suferă de depresie. Plutește prin viața de zi cu zi fără să reușească să comunice cu oamenii din jurul ei. Ajunge să caute ajutor în spațiul virtual și îl  găsește pe Rareș. Cei doi fac o înțelegere sinucigașă, dar moartea se dovedește a fi un proces prin care treci singur.

Proiectul tânărului regizor portretizează sentimentele unui om depresiv. Ne pune la propriu în pielea personajului folosindu-se de unghiurile subiective ale Anei. Prin construcția paradoxală a filmului reușește să sublinieze diferența între tristețe și depresie. Impactul erei digitale asupra unui individ ce suferă de această boală este adus în prim plan. Sunt foarte multe forum-uri și grupuri care sprijină  lupta cu depresia, dar sunt și foarte multe, care te învață cum să te sinucizi. În aceste medii poți găsi, chiar, un partener împreună cu care să te sinucizi.

Depresia…un război tăcut

Exit sondează în nucleul celei mai răspândite și studiate boli din întreaga lume.  Tulburarea depresivă poate să înrobească orice persoană. Fericită sau nu, avută sau dimpotrivă, cu o viață ideală sau nefastă, depresia nu ține cont. Situația devine anevoioasă atât pentru cel care suferă, cât și pentru cei din jurul său, când propria conștientizare și detectarea paterrn-ului depresiei sunt minime.  Fie că este abordată printr-o modalitate existențială și înțeleasă ca o tulburare de durată a relației cu viața ( Alfried Langle), fie că este privită dintr-o perspectivă formal-genetică sau jungiană, depresia se poate trata.

Chiar dacă Exit ne relevă o poveste tragică, el este o oglindă a unei problematici prezente în societatea autohtonă. Cu siguranță, Exit va exista pe listele festivalurilor internaționale și naționale… și chiar pe listele amatorilor de scurtmetraje.

Tema inadaptatului și a neputinței de a comunica o regăsim și în primul scurtmetraj  independent al brașoveanului Bogdan Benea. În 2013 proaspătul absolvent al Universității Media este nominalizat la Concursul de scenarii HBO cu “Ultima Stație”. Iar un an mai tarziu, câstigă cu scurtmetrajul “Ultima Stație” Mențiunea specială la ClujShorts International Short Film Festival.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.