Exit – un scurtmetraj ca semnal de alarmă
https://www.ziarulmetropolis.ro/exit-un-scurtmetraj-ca-semnal-de-alarma/

,,Exit” este noul proiect al lui Bogdan Benea (scenarist si regizor). Povestea celor doi, Ana si Rareş, care se întâlnesc să se sinucidă, câştigă  Premiului Abis Studio la concursul The Pitch din cadrul festivalului Next.

Un articol de Liliana Matei|9 mai 2016

Ana este o tânără ce suferă de depresie. Plutește prin viața de zi cu zi fără să reușească să comunice cu oamenii din jurul ei. Ajunge să caute ajutor în spațiul virtual și îl  găsește pe Rareș. Cei doi fac o înțelegere sinucigașă, dar moartea se dovedește a fi un proces prin care treci singur.

Proiectul tânărului regizor portretizează sentimentele unui om depresiv. Ne pune la propriu în pielea personajului folosindu-se de unghiurile subiective ale Anei. Prin construcția paradoxală a filmului reușește să sublinieze diferența între tristețe și depresie. Impactul erei digitale asupra unui individ ce suferă de această boală este adus în prim plan. Sunt foarte multe forum-uri și grupuri care sprijină  lupta cu depresia, dar sunt și foarte multe, care te învață cum să te sinucizi. În aceste medii poți găsi, chiar, un partener împreună cu care să te sinucizi.

Depresia…un război tăcut

Exit sondează în nucleul celei mai răspândite și studiate boli din întreaga lume.  Tulburarea depresivă poate să înrobească orice persoană. Fericită sau nu, avută sau dimpotrivă, cu o viață ideală sau nefastă, depresia nu ține cont. Situația devine anevoioasă atât pentru cel care suferă, cât și pentru cei din jurul său, când propria conștientizare și detectarea paterrn-ului depresiei sunt minime.  Fie că este abordată printr-o modalitate existențială și înțeleasă ca o tulburare de durată a relației cu viața ( Alfried Langle), fie că este privită dintr-o perspectivă formal-genetică sau jungiană, depresia se poate trata.

Chiar dacă Exit ne relevă o poveste tragică, el este o oglindă a unei problematici prezente în societatea autohtonă. Cu siguranță, Exit va exista pe listele festivalurilor internaționale și naționale… și chiar pe listele amatorilor de scurtmetraje.

Tema inadaptatului și a neputinței de a comunica o regăsim și în primul scurtmetraj  independent al brașoveanului Bogdan Benea. În 2013 proaspătul absolvent al Universității Media este nominalizat la Concursul de scenarii HBO cu “Ultima Stație”. Iar un an mai tarziu, câstigă cu scurtmetrajul “Ultima Stație” Mențiunea specială la ClujShorts International Short Film Festival.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.