Expoziția aniversară „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-aniversara-arhitect-romeo-belea-90-de-ani/

Academia Română prin Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti şi cu Uniunea Arhitecţilor din România, organizează în perioada 5-23 decembrie 2022 expoziţia aniversară „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“.

Un articol de Liliana Matei|2 decembrie 2022

Vernisajul expoziției va avea loc luni, 5 decembrie 2022, în sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 12.00.

Manifestarea va fi deschisă de academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual, de prof. dr. arh. Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București, și de arhitecta Ileana Tureanu, președintele Uniunii Arhitecților din România.

Expoziția marchează cei peste 60 de ani de carieră ai arhitectului Romeo Belea, aducând în atenția publicului planuri și imagini arhitecturale ale proiectelor sale pentru edificii din București: Teatrul Național „Ion Luca Caragiale“, Centrul Cultural Sala Palatului, Casa Academiei Române din Strada 13 septembrie.

Arhitectul Romeo Belea, membru corespondent al Academiei Române din anul 2010, este un nume cu rezonanță în peisajul cultural românesc al ultimelor decenii. Licențiat al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu“ din București, și-a început cariera universitară la același institut în anul 1963, unde vreme de aproape 30 de ani a fost profesor (1973-2002). În perioada 1997-2001 a fost prorector și profesor al Universității „Spiru Haret“ din București.La nivel internațional este autorul unor edificii precum Teatrul Național din Damasc, Arena multifuncțională şi Sala Sporturilor din Tripoli, Hotelul „Ouzoud Waterfall“ din Maroc, Piscina olimpică din Beirut. În anul 2011 a fost distins de Uniunea Arhitecților din România cu Premiul „Opera Omnia“.

Expoziția „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“ va fi deschisă în perioada 5-23 decembrie 2022, de luni până vineri, între orele 9.00 și 14.00. Intrarea este liberă.

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Teatrul Național din Timișoara invită publicul sâmbătă, 9 decembrie 2023, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023: SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ de Mihail Săulescu, spectacol semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.