Expoziția „Circular Catalysts“, prezentată la „Centrala” Arts Space din Birmingham
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-circular-catalysts-prezentata-la-centrala-arts-space-din-birmingham/

Expoziţia documentară „Circular Catalysts“ – un program realizat în parteneriat cu British Council România – ajunge în această săptămână la Birmingham, Regatul Unit.

Un articol de Petre Ivan|2 februarie 2024

Expoziția propune vizitatorilor o perspectivă originală asupra tradițiilor şi practicilor creative comunitare realizate în spiritul sustenabilității, prezentând fotografii ce aparțin Ioanei Cîrlig. Expoziția a fost organizată cu mult succes la București, Timișoara și ICR Londra pe tot parcursul anului trecut.

De această dată, „Circular Catalysts” este găzduită de „Galeria Centrala”, unul dintre cele mai noi și inovatoare spații artistice din Birmingham, specializată în prezentarea operelor de artă vizuală ce aparțin artiștilor proveniți din Europa Centrală și de Est. Fotografiile din expoziție au fost surprinse în timpul a cinci rezidențe creative în care artizani din Marea Britanie au fost găzduiți de organizații locale care lucrează cu meșteșugari în România rurală. Expoziția analizează sistemele tradiționale de cunoștințe și practici comunitare și rolul pe care acestea îl joacă în sustenabilitate. Versiunea expoziției care este prezentată la „Centrala”, introduce în discuție și mestesugurile comunitătilor de etnie romă din România, fiind însoțită de un program de implicare a comunității românești din Birmingham. Programul este curatoriat de Alicja Kaczmarek și poate fi consultat la www.centrala-space.org.uk.

Aura Woodward, directorul ICR Londra, declara despre acest eveniment: „Programele ICR Londra se adresează în egală măsură publicului britanic și comunității de români de 1,2 milioane de persoane care trăiesc în Regatul Unit. O parte din expozițiile noastre vor fi itinerate în acest an în Anglia și Scoția, mai ales acolo unde trăiesc comunități importante de români. „Circular Catalysts“ este primul proiect care călătorește în afara Londrei și ne face o mare plăcere să inaugurăm această expoziție celebrând tradițiile românești și spațiul nostru rural la Birmingham, al doilea oraș ca mărime din Anglia. Multe mulțumiri Galeriei Centrala.”

Deschiderea oficială a expoziției va avea loc în data de 2 februarie, în cadrul vernisajului susținând alocuțiuni directorul ICR Londra, Aura Woodward, și curatorul Alicja Kaczmarek.

„Circular Catalysts“ poate fi vizitată până în 24 februarie, de miercuri până sâmbătă, între orele 12:00 și 18:00.

Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului:

Website | Facebook

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.