Expoziţia de fotografie „Patru oraşe: Chişinău – Liov – Bucureşti – Cracovia“, la Casa Polonezilor de Pretutindeni de la Cracovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-de-fotografie-patru-orase-chisinau-liov-bucuresti-cracovia-la-casa-polonezilor-de-pretutindeni-de-la-cracovia/

Expoziţia „Patru oraşe: Chişinău – Liov – Bucureşti – Cracovia“ a fost vernisată în data de 27 iunie 2013, la Casa Polonezilor de Pretutindeni de la Cracovia, şi va rămâne deschisă publicului larg până în 20 iulie.

Un articol de Andrada Văsii|1 iulie 2013

Expoziţia „Patru oraşe: Chişinău – Liov – Bucureşti – Cracovia“ a fost vernisată în data de 27 iunie 2013, la Casa Polonezilor de Pretutindeni de la Cracovia, şi va rămâne deschisă publicului larg până în 20 iulie.

În dorinţa de a omagia personalitatea unuia dintre cei mai cunoscuţi şi activi reprezentanţi ai refugiaţilor polonezi în România în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, arhitectul Tadeusz Gaydamowicz, Asociaţia „Wspólnota Polska” din Cracovia, împreună cu Institutul Cultural Român de la Varşovia şi Asociaţia de Prietenie Polono-Română de la Cracovia, a iniţiat realizarea unei expoziţii de fotografie, cu materiale inedite, extrem de preţioase din perspectivă istorică, provenite din arhiva de familie a arhitectului. Exponatele sunt însoţite de un catalog bilingv, româno-polonez.

Un artist fost refugiat

Cunoscutul arhitect cracovian Tadeusz Gaydamowicz, fost refugiat polonez în România în perioada 1939-1945, este membru activ al Asociaţiei de Prietenie Polono-Română de la Cracovia şi motorul grupului de refugiaţi polonezi repatriaţi, participând intens la evenimentele dedicate relaţiilor româno-polone. În 2003 i-a fost acordat în România titlul de „Personalitate de Prim Rang“ din partea comunităţii polonezilor originari din Moldova.

40 de fotografii. 40 de perspective

Expoziţia „Patru oraşe: Chişinău – Liov – Bucureşti – Cracovia“ constă în 40 de planşe cu fotografii, însoţite de explicaţii în limbile polonă şi română. Imaginile prezintă momente inedite din existenţa refugiaţilor polonezi, dintr-o perspectivă personală: relaţiile cu autorităţile româneşti, diverse activităţi administrative, viaţa religioasă, viaţa culturală, educaţia, viaţa de familie.

Fotografiile readuc în memorie cu acuitate ipostazele unei existenţe relativ normale, în care interacţiunile prietenoase cu localnicii erau un fapt curent.

După Cracovia, expoziţia va fi prezentată întâi la Rzeszów, la Casa Polonezilor de Pretutindeni (1-20 august), apoi la Suceava, la începutul lunii septembrie, unde va fi prezentată în cadrul Zilelor Culturii Polone, manifestare organizată anual de Uniunea Polonezilor din România.

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

Foto credit: Modernism.ro

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

30
/10
/23

Tech Rider's Dilemma, un proiect de cercetare care investighează necesitatea unor noi abordări în producția, expunerea, arhivarea și conservarea lucrărilor new media (și nu numai), prezintă din 1 noiembrie în cadrul Rezidența9 (Str. Ion Luca Caragiale 32), de la ora 19:00, o expoziție new media care ilustrează și aduce în discuție fragilitatea lucrărilor bazate pe tehnologie și nevoia unor metodologii de planificare, arhivare și conservare în acest domeniu.