Expoziţia de pictură şi video-performance „Mimicry“, de Gabriela Stoica, vernisată la Veneţia
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-de-pictura-si-video-performance-mimicry-de-gabriela-stoica-vernisata-la-venetia/

Vernisajul expoziţiei de pictură şi video-performance „Mimicry” a Gabrielei Stoica, va avea loc miercuri, la ICR Veneţia.

Un articol de Andrada Văsii|1 iulie 2013

Vernisajul expoziţiei de pictură şi video-performance „Mimicry“ a Gabrielei Stoica, va avea loc miercuri, la ICR Veneţia.

Expoziția presupune o paralelă între studiul antropologic, social şi cultural al măştilor veneţiene din secolul al XVIII-lea şi practicile artistice vizuale contemporane.

Potrivit site-ului Institutului Cultural Român (ICR) din Veneţia, proiectul presupune o paralelă între studiul antropologic, social şi cultural al măştilor veneţiene din secolul al XVIII -lea şi practicile artistice vizuale contemporane, reunind o serie de lucrări de pictură și video-performance. Masca poate fi un ideal generat de societate – prin acțiunea de a deveni sau de a se identifica cu celălalt -, element de camuflare socială sau sexuală, depersonalizare sau obiect fetișist, notează Mediafax.

Noi perspective de analiză

Complexitatea tematicilor și metodologiilor în studiul culturii permite termenului de „mimesis“ să se detașeze de la înțelesul antic, modificându-l considerabil și oferindu-i noi perspective de analiză. Mimetismul sau mimema este definit ca fiind rezultatul unei acțiuni, iar mimesis, acțiunea în sine.

Astfel, artista încearcă să identifice ideile stereotipe condiţionate de societatea veneţiană despre feminitate şi să demonstreze posibilitatea oferită de carnaval, prin intermediul măştilor „Moretta” sau „Gnaga”, de afişare a oricărei personalităţi în societate. În acelaşi timp, încearcă să creeze o conexiune a individului cu diverse tipuri de personalitate, în funcţie de habitat, interpretând arhitectura lui Paolo Portoghesi din apartamentele din Santa Marinella (Roma, 1966).

Un artist cercetător

Gabriela Stoica este artist vizual și cercetător în domeniul artelor contemporane. A participat la diferite proiecte expoziționale personale și de grup. În prezent, ea este bursieră în domeniul artelor vizuale, cu o bursă de cercetare și formare postuniversitară „Nicolae Iorga”, la Institutul Cultural Român din Veneția, cu un proiect de cercetare teoretică („Abordări postmoderne ale conceptului de mimesis”), dar şi cu unul de creație artistică („Mimicry”).

Info:

Expoziţia va fi deschisă publicului zilnic, între orele 11.00 şi 19.00, în perioada 3 – 10 iulie, în Mica Galerie a ICR Veneţia, intrarea la eveniment fiind liberă.

Foto credit: Modernism.ro

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.

08
/09
/20

Proiectul multidisciplinar H3 Garden before detach() se lansează miercuri, 9 septembrie, în București, pe Popa Nan 82. Cinci seri de muzică live, mai multe reprezentații ale spectacolului-instalație Who Am I? A human-robot performance decât erau prevăzute datorită cererii publicului și o expoziție fără precedent de instalații interactive reprezintă perspectiva dinamică pe care H3 o propune în această toamnă.