Expoziția „Not Natural”, de Andrada Feșnic, la Galeria Estopia
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-not-natural-de-andrada-fesnic-la-galeria-estopia/

Galeria Estopia Bucureşti deschide astăzi expoziţia „Not Natural”, de Andrada Feşnic. La aproape doi ani de la prima expoziţie solo a artistei la Estopia – care a coincis atunci chiar cu deschiderea galeriei – Andrada Feşnic revine la Bucureşti cu o nouă serie de lucrări realizate integral pe durata ultimului an.

Un articol de Liliana Matei|27 noiembrie 2020

Not Natural este un irezistibil joc serios pe tabla de șah a minții: fiecare lucrare din această serie compune un fabulos teren de negociere între ceea ce „este” și ceea ce „ar putea fi”, iar pariul Andradei este acela de a subția întrutotul frontierele între diversele potențialități ale „realității”. Asemeni unui scafandru experimentat, artista își convinge spectatorul să plonjeze împreună într-o lume – acvariu, populată de ființe, creaturi și plante luxuriante atinse de o seducătoare fluiditate și nevoie de transparență. Formele, personajele din lucrările Andradei Feșnic par devorate de o foame de metamorfoză, ele sunt simultan parte din mai multe povești decupate din felii diferite de viață și desfășurate în același plan unic, al pânzei, și în același timp – acela al prezentului memoriei.

În picturile Andradei, lumea are o altfel de logică și grade diferite de vizibilitate: iar personajul-cheie care face posibilă coexistența simultană a acestor lumi suprapuse, singurul capabil să desfacă straturile de realitate și să le așeze într-un fir narativ este spectatorul. Mintea lui este adevăratul teren de joc și miza ultimă a artistei.


„Nu-mi propun să descriu părți ale naturii sau obiecte, spune Andrada, ci să compun o lume artificială plauzibilă, un puzzle interactiv, din care lipsesc în mod deliberat unele piese. Îl provoc pe privitor să le completeze cu propria imaginație, memorie și rațiune. Ochiul uman, așa cum știm, nu se poate concentra pe mai multe elemente în același timp: știind asta, combin elemente care de obicei nu sunt reprezentate împreună, câteodată le amplific dimensional sau cromatic, totul pentru că ceea ce vreau este să schimb perspectiva narativă și s-o duc într-o zonă nenaturală”. Nu, nu este o zonă de confort lumea din lucrările Andradei Feșnic, și nu, nu este naturală în sensul de lumea-așa-cum-o-știm: este, mai degrabă, o „scenografie a imaginației”, așa cum o definește artista. Ajuns pe nesimțite, asemeni lui Alice în Țara Minunilor, în vizuina iepurelui, spectatorul are o singură șansă: să-și adapteze privirea la noile „condiții de luminozitate” și să înceapă să vadă. Abia atunci i se vor desluși, asemeni lui Max Blecher în celebrul său roman, nemaiauzitele întâmplări din irealitatea imediată.

Andrada Feșnic s-a născut în 1987 la Cluj-Napoca, unde trăiește și lucrează. A studiat pictura la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde a obținut licența în 2016 și masteratul în pictură în 2018. În 2015 a beneficiat de o mobilitate Erasmus la Central Saint Martins, University of the Arts London. În 2018, A+Space a găzduit expoziția sa personală, Aftermath, în cadrul Centrului de Interes, Cluj. A participat la numeroase expoziții de grup și proiecte internaționale, între care a realizat un performance în proiectul Performing the Unconscious, Freud Museum, Londra, în 2015. În ianuarie 2019 Galeria Estopia din București a prezentat expoziția personală, Fractured Realities I, urmată de Fractured Realities II, găzduită de Estopia Lugano. Pentru Andrada Feșnic, pictura echivalează cu un veritabil teren experimental definit de straturile suprapuse, de efectul de colaj pictural, de inovația cromatică și de descompunerea atent orchestrată a elementului figurativ.

Andrada Feșnic
Not Natural
27 noiembrie 2020 – 16 ianuarie 2021
Vernisaj: vineri, 27 noiembrie, între orele 14.00 – 20.00
Curator: Irina Ungureanu
Galeria Estopia, strada Bocșa nr. 5, sector 2, București
www.estopiaartgallery.com

*Notă pentru vizitatori: Vernisajul expoziției are loc vineri, 27 noiembrie, într-un format adaptat situației actuale dificile generate de pandemia Covid-19. De aceea, urmând recomandările autorităților, expoziția va putea fi vizitată vineri, 27 noiembrie, între orele 14.00 – 20.00, și, începând din 28 noiembrie, potrivit programului normal al galeriei, sau cu programare. Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe 16 ianuarie 2021. Accesul în galerie se face respectând normele de distanțare socială. Purtarea măștii este obligatorie.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.