Expoziția „Pictori de azi la Balcic”, gata de ediția 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-pictori-de-azi-la-balcic-gata-de-editia-2022/

Tabăra de artă „Pictori de azi la Balcic”, organizată de Asociaţia ELITE ART club UNESCO, reuneşte, încă din anul 2003, creaţiile artiştilor într-o arhivă de exprimare stilistică, fiecare pictor participant abordând în stilul caracteristic diversitatea de forme şi imagini pe care Balcicul o oferă.

Un articol de Felicia Acsinte|15 martie 2022

În perioada 21 martie-15 aprilie 2022 Elite Art Gallery organizează expoziția taberei de artă „Pictori de azi la Balcic”, ediția 2021, artiștii participanți ( Ammar Alnahhas, Gabriela Culic, Daniela Grapa, Laurențiu Midvichi, Manuell Mănăstireanu, Sergiu Grapa și Vasile Rață) reconstituind pe pânză frânturi din universul pitoresc al Balcicului, crâmpeie ale unui loc plin de lumină și frumusețe.

Lucrările colective se transpun ca într-un puzzle care reușește să înrămeze o esență a simbolurilor, a jocului de culoare și semnificații, ca într-o promisiune a integrității interioare, a unui dialog între cel care pictează și privitor. Abundând în forță imaginativă, picturile sunt atât rezultatul privirii atente asupra spațiului mirific la care Balcicul invită, dar și o fereastră către contemplarea orizontului nedeslușit al artistului.

Coeziunea între capacitățile cele mai înalte pe care arta le poate oferi pentru înțelegere și mijloacele plastice de expresie aduce, laolaltă, și prin această expoziție, o varietate stilistică, diversitate tehnică și dezvoltare foarte complexe.

Inspirația este pretutindeni, în micul colț de rai al Castelului Reginei Maria, astfel că fiecare artist a descoperit, prin simțul propriu, atmosfera pătrunzătoare a laturii intime care compune locul de suflet al reginei.

Cu un simț rafinat al observației și o implicare autentică în relația cu propria creație, Gabriela Culic dă expresie compozițiilor sale prin viziunea interioară, aceasta fiind într-o permanentă curiozitate de a căuta răspunsuri în propria creație.

Ammar Alnahhas se dovedește un pictor în căutarea frumosului, culoarea având pentru el semnificații multiple. Structurile naturale devin forme de expresie vizuală, ca prelungiri pe care elementul natural le transmite privitorului, fiecare culoare sugerând intensitatea și forța pulsului naturii, ca și cum întreaga ființă s-ar contopi cu elementul înconjurător.

Pentru Daniela Grapă lucrările devin o infuzie de elemente, lăsând pictura să exprime ceea ce numai sufletul artistei cunoaște.

Graficianul Sergiu Grapă se descrie printr-o acuratețe și claritate în lucrările sale, cosmogonia proprie capătând viață în constructul lui “a fi, a exista și a crea”.

Pictura lui Manuell Mănăstireanu poate fi descrisă ca tipuri de stări și trăiri care se întrepătrund cu universul exterior. Contextualizând în pânzele sale atât intensitatea emoțiilor, cât și echilibrul fragil al omului, al timpului, al societății în care trăim, acesta invită privitorul la introspecție și deslușirea căutărilor personale.

Laurențiu Midvichi este un pictor în căutarea unui alt înțeles, un artist al sărbătorii, pentru care culoarea, spontaneitatea au la bază relația dintre creativitate și simțul practic al omului.

Caracterizat prin efortul de a desluși înțelesul existenței, Vasile Rață experimentează, prin picturile sale, feluri personale de a pătrunde în multitudinea de posibilități pe care pictura le oferă. Prin tușe vibrante și o expresivitate specifică, acesta părăsește referințele lumii concrete, îmbinând senzorialul si imaginativul.

Vizualul se interpune, așadar, cu rezonanța spațiului-martor, căpătând prin pictură perspective multiple, în esența spiritului artistului, tabăra de creație de la Balcic fiind, de fiecare dată, prilej de descoperire și redescoperire atât a atmosferei marine, cât și a celei interioare.

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.