Expoziția „Serenity” a artistei Dorina Mocan, vernisată la sediul ICR Stockholm
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-serenity-a-artistei-dorina-mocan-vernisata-la-sediul-icr-stockholm/

ICR Stockholm va găzdui, în perioada 11 mai-12 august 2022, expoziţia „Serenity” a artistei vizuale de origine română Dorina Mocan, stabilită de patru decenii în Suedia. Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 11 mai 2022, de la ora 18.30, la sediul institutului (Skeppsbron 20, Stockholm).

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2022

La evenimentul de deschidere, alături de Dorina Mocan, va participa istoricul de artă Louise Lyberg, prima doamnă a Curții Reginei Suediei 1993 – 2003, care a fost șef intendent la prestigioasa casă de licitație Bukowski. De asemenea, la eveniment va fi prezent sculptorul suedez Christer Lönngren, care va expune, de asemenea, câteva lucrări de-ale sale în galeriile ICR Stockholm, în perioada 11 mai-12 august 2022.

„Arta mea își are originea în întâlniri încântătoare, în bucuria mea de a descoperi micile minuni din viața de zi cu zi. Îmi doresc să creez un spațiu privilegiat în care să evoc spiritul umanitar și universal, o lumină interioară îndreptată direct spre privitor ”,  a declarat artista Dorina Mocan.

„În limba latină, serenitas/serenitatis trimitea la vremea frumoasă și la condițiile favorabile. Expoziția Dorinei Mocan pe care Institutul Cultural Român de la Stockholm o găzduiește în spațiile sale expoziționale în perioada mai-august 2022 este o pledoarie pentru pace și reconciliere, o invitație la introspecție și speranță”,  a punctat Bogdan Popescu, director al ICR Stockholm, în textul introductiv al catalogului expoziției.

Expoziția, care include în jur de 40 de lucrări, unele de mari dimensiuni (185 cm x 210 cm), reprezintă o privire retrospectivă asupra ultimului deceniu de creație al artistei. Serenity include și o serie de tablouri, centrate pe prezențe feminine inefabile, cu numele de Cornelia și Sara, care apar în diferite ipostaze (Comorile Corneliei, Cornelia cu perle, Cornelia și munții, Sara în grădină, Sara pe acoperișul lumii, Sara și anturajul ei). De asemenea, regăsim în expoziție motivul grădinii exotice cu nostalgia paradisului pierdut (Grădina secretă, Comorile grădinii,  Prințesa grădinii), toate lucrările purtând pecetea luminii și ale unei „declarații de iubire”, după cum se intitulează un alt tablou,  An Explanation of Love.

Dorina Mocan s-a născut în orașul Târgu Mureș. Între anii 1965-1969, a studiat arta la școala de artă din orașul natal, iar apoi a început la liceul de artă și muzică din Târgu Mureș. În 1973,  artista a intrat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În 1981, s-a mutat în Suedia și de atunci a trăit și a lucrat în Upplands Väsby, Stockholm și Uttersberg. Dorina Mocan a avut numeroase expoziții în Suedia, în țări precum Danemarca, Germania, Mexic, Norvegia, Coreea de Sud, Polonia, Anglia, China, Singapore ș.a. În 2017, pictorița a fost distinsă cu premiul III la concursul internațional de portrete Portrait Now! la Castelul Frederiksborg din Danemarca pentru lucrarea sa Sara and her entourage. Dorina Mocan este membră a Organizației Naționale a Artiștilor Vizuali și a Asociației Internaționale de Artă.

21
/11
/22

Până pe 3 decembrie este disponibilă colecția de 100 de lucrări originale, în ediție limitată, „Mimi’s Tea Party” a artistei Mimi Pleșoianu (Mimificator) la Art Machine, proiect inițiat de gruparea artistică Pastila Roz. Acestea pot fi achiziționate de la automatul de tip vending machine amplasat în București, în Cărturești Parklake.

11
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022, de la ora 16:30, la Opera Naţională Bucureşti, în Foaierul Galben, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Învingătorii Sclerozei Multiple - Călător printre forme şi culori”, semnată de Simona Carolina Tănase, ea însăşi diagnosticată cu scleroză multiplă şi Preşedintele Asociaţiei Învingătorii Sclerozei Multiple.

04
/11
/22

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) şi BD Historia aduc o nouă expoziție temporară în luna noiembrie, intitulată „Reconstituire istorică în benzi desenate - Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987”.

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.