Expoziţia ‘Stejar pentru Rege – Flori pentru Regină’, de Ştefan Câlţia, la Galeria Annart
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-stejar-pentru-rege-flori-pentru-regina-de-stefan-caltia-la-galeria-annart/

Expoziţia „Stejar pentru Rege – Flori pentru Regină”, semnată Ştefan Câlţia, se va deschide, joi, la Galeria Annart, informează un comunicat transmis AGERPRES de instituţia gazdă. Reunind lucrări de pictură, desen şi gravură şi reprezentând capitolul V din proiectul „Şapte poveşti cu Ştefan Câlţia” al Galeriei Posibile, expoziţia include o selecţie de lucrări de mare […]

Un articol de Andrada Văsii|1 noiembrie 2012

Expoziţia „Stejar pentru Rege – Flori pentru Regină”, semnată Ştefan Câlţia, se va deschide, joi, la Galeria Annart, informează un comunicat transmis AGERPRES de instituţia gazdă.

Reunind lucrări de pictură, desen şi gravură şi reprezentând capitolul V din proiectul „Şapte poveşti cu Ştefan Câlţia” al Galeriei Posibile, expoziţia include o selecţie de lucrări de mare intensitate simbolică din colecţia Casei Regale a României, de la Săvârşin şi de la Palatul Elisabeta, realizată de curatorul expoziţiei Adrian Buga.

Aceasta este însoţită de un grup de şapte lucrări realizate de artist în 2012 – picturi cu personaje iconice din creaţia lui Câlţia: făpturi enigmatice şi ţinuturi misterioase ieşite din memoria ţărănească transilvană şi imaginarul ludic al spaţiului cultural central-european.
„Pe lângă întâlnirea de excepţie cu lucrări reprezentative din colecţia regală, mă bucur că publicul nostru colecţionar va putea vedea, în premieră absolută, lucrări noi ale lui Ştefan Câlţia, precum şi seria impresionantă de 91 de gravuri cu flori şi ierburi – câte una pentru fiecare an de vârstă al regelui Mihai”, apreciază Gabriela Massaci, directorul Galeriei AnnArt.

Expoziţia este deschisă în parteneriat cu Galeria Posibila, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Asociaţia pentru Artă Ilfoveanu, Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), în perioada 1 noiembrie – 8 decembrie.

Artist de însemnătate definitorie pentru istoria noastră culturală, pictor şi grafician de notorietate absolută în rândul colecţionarilor din România şi din străinătate, Ştefan Câlţia (născut la 15 mai 1942, la Braşov) a avut ca mentori-formatori pe Julius Podlipny la Timişoara şi pe Corneliu Baba la Bucureşti.

A fost profesor la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti. Este decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce şi Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate.

Lucrările sale se află în numeroase colecţii private europene, precum şi în Muzeul de Artă Contemporană din Oslo, Muzeul HR Giger din Gruyere (Elveţia), MNAC din Bucureşti şi Muzeul Brukenthal din Sibiu.

În prezent, lucrează la Bucureşti şi la Şona, Făgăraş.

Sursa: Agerpres

25
/09
/16

Duminică, 25 septembrie, de la ora 18.00, are loc deschiderea Teen-Fest, festival de teatru pentru adolescenți organizat de Teatrul Excelsior, cu spectacolul Aproape de John Cariani, regia Vlad Cristache (Teatrul Tineretului Piatra Neamţ).

23
/09
/16

Filmul laureatului premiului Oscar, Ron Howard, Inferno, va deschide cea de-a patra ediție a Dracula Film Festival, care va avea loc anul acesta în perioada 12 – 16 octombrie, la Brașov. Inferno( SUA, 2016), thrillerul bazat pe romanul cu același nume al lui Dan Brown, îi are ca protagoniști pe Tom Hanks, Felicity Jones, iar într-un rol secundar apare celebra actriță româncă Ana Ularu.

23
/09
/16

În avanpremiera deschiderii stagiunii 2016-2017 a Orchestrelor și Corurilor Radio România, pe 7 octombrie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Radio din București, Societatea Română de Radiodifuziune, Orchestrele și Corurile Radio România, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București și Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură prezintă Gala Aniversară „LEONTINA VĂDUVA 30”.

23
/09
/16

“Ţin minte şi acum prima cronică a filmului „Reconstituirea", semnată de Ecaterina Oproiu. Se numea «George Mihăiţă, un tânăr cu adolescenţa întârziată». N-am rămas tânăr, dar am rămas cu adolescenţa întârziată. Ca dovadă că, iată, am reuşit să studiez, într-un fel, fenomenul adolescentin prin ceea ce am făcut, să mă apropii şi să respir, de multe ori, ca un adolescent.” - George Mihăiţă. Îndrăgitul actor împlineşte astăzi 68 de ani.

23
/09
/16

Astăzi intra în cinematografele româneşti mult aşteptatul thriler al lui Bogdan Mirică, “Câini”, laureat la Cannes cu trofeul FIPRESCI al secţiunii Un Certain Regard, noul film al lui Antoine Fuqua, “The Magnificent Seven / Cei Şapte Magnifici” , animaţia “Storks/Berzele şi producţie istorică “Birkebeinerne/Ultimul Rege”, propunerea Norvegiei la Premiile Oscar 2017.

23
/09
/16

Laureați ai premiilor Nobel s-au reunit în Statele Unite la cea de-a 26-a ceremonie a premiilor ''anti-Nobel'', pentru a răsplăti cele mai absurde, ciudate și curioase cercetări ale anului. Este sexualitatea unui șobolan afectată de pantaloni? Poate un om trăi ca o capră? Au pietrele personalitate? În fiecare an, comitetul "Ig Nobel Prizes" acordă aceste premii pentru cercetări ''care fac oamenii mai întâi să râdă, apoi să reflecteze''

23
/09
/16

Se protestează în contra imunității înțeleasă ca privilegiu absolut. E o seară importantă în fața Senatului României. Las protestul și fug, cu inima strânsă, către cinematograf. La cinema e filmul “Câini”. Am citit niștre cronici de specialitate și m-am îngrozit: acesta e un thriller și o să mă sperie rău. N-a fost cazul.

23
/09
/16

Publicul bucureştean e invitat să descopere arta viitorului, între 28 septembrie şi 1 octombrie. Peste 60 de artişti din 8 ţări vor fi prezenți pe scenele de la Cinema Elvira Popescu, The Ark, ARCUB Gabroveni, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Muzeul Naţional George Enescu pentru 4 seri de spectacole inedite.

22
/09
/16

SCRISORI CĂTRE CEI DIN CĂRȚI Iată, Frida, îți scriu această scrisoare, prima dintr-un șir de scrisori către cei din cărți, și nu mă aștept să-mi răspunzi...

22
/09
/16

Festivalul Național de Teatru din București (FNT) se desfășoară, pentru al doilea an consecutiv, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis. Este singurul eveniment dedicat teatrului care, anul acesta, se bucura de acest privilegiu.

22
/09
/16

În această seară, de la ora 19.00, a Librăria Humanitas de la Cişmigiu, iubitorii de carte sunt aşteptaţi la lansarea cărţii „Drum întrerupt. De la Porţile de Fier până la Muntele Athos“ de Patrick Leigh Fermor. La eveniment vor vorbi istoricul Georgeta Filitti, criticul şi istoricul literar Dan C. Mihăilescu şi prof. univ. Mihaela Irimia, specialist în literatură şi cultură britanică.

21
/09
/16

Povestea cântărețului de tangouri din perioada interbelică, recunoscut internațional, care a cântat alături de Edith Piaf, în Franța. După ce a ajuns pe lista neagră în România, Jean Moscopol a emigrat în America.