Expoziție cu podoabe vechi de aproape 8.000 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-cu-podoabe-vechi-de-aproape-8-000-de-ani/

  Expoziţia „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de ani, descoperite în aşezări şi morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul judeţean Buzău. „Expoziţia este o premieră naţională şi este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti, […]

Un articol de Petre Ivan|18 noiembrie 2017

 

Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău.

„Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul Civilizației Gumelnița — Oltenița, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe și Muzeul Județean Buzău” spune directorul Muzeului Județean Buzău, Laurențiu Grigoraș.

Expoziția reunește obiecte de podoabă specifice perioadei cuprinse între neoliticul timpuriu și începutul epocii bronzului, descoperite în principal în așezări și morminte din zona de sud-est a României, printre obiectele expuse numărându-se brățări din scoică, pandantive de lut sau din colți de mistreț, plăci de centură, coliere din perle de scoică, malahit, lut sau piatră, ace de podoabă, inele de buclă.

Sunt piese de podoabă purtate cotidian sau la evenimente speciale. Datorită rarității lor au fost păstrate cu grijă sau depozitate în locuri speciale. Expoziția se dovedește un succes național, iar mai multe instituții de cultură și-au arătat interesul pentru aceasta – Laurențiu Grigoraș.

Foto: Expoziție cu podoabe vechi – facebook

08
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 115 ani de la moartea unuia dintre cei mai talentaţi, influenţi şi interesanţi artişti ai secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2015, tabloul său “Nafea Faa Ipoipo?" ("Când te vei căsători?"), realizat în anul 1892, devenea cea mai scumpă operă de artă din istorie, după ce era achiziționat pentru suma de 300 de milioane de dolari. Recordul lui Gauguin a rezistat doar un an și jumătate, până în noiembrie 2017, când “Salvator Mundi”, pictura atribuită lui Leonardo da Vinci, era cumpărată cu 450,3 milioane de dolari.

07
/05
/18

Comunitatea “Domnițe cu altițe” vă invită duminică, 13 mai 2018, la cea de-a doua ediție a Paradei Portului Popular românesc în București. Parada va străbate Calea Victoriei pana în Centrul Vechi, la Hanul lui Manuc.